boerenkoolsalade

Boerenkoolsalade met sinaasappel en yoghurtdressing

Dit is het eerste recept van een super lekker vegetarisch kerstmenu. Het voorgerecht, een boerenkoolsalade gecombineerd met heel dun gesneden rode kool, julienne gesneden worteltjes en een lekkere frisse yoghurtdressing met Midden-oosterse smaken. De sinaasappel en granaatappelpitjes geven de salade echt iets feestelijks. Deze boerenkoolsalade is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gemakkelijk om te maken en toch heel verrassend door de verschillende smaken.

Hoe kleiner hoe fijner
Je kunt de rode kool en julienne gesneden wortel kant en klaar kopen. Maar ik zou dat voor de rode kool niet adviseren. Rode kool wordt altijd een beetje grof gesneden. Hoe fijner je hem snijdt hoe lekkerder het is om rauw te eten. Wanneer je de rode kool marineert in wat zuur, zoals in dit recept sinaasappelsap dan breekt de stugheid van de kool af en dit zorgt voor een veel lekkerdere rode kool die ook nog eens goed verteerbaar is. De boerenkool rooster je in de oven met wat olie, komijn en koriander. Op deze manier verandert de boerenkool

Een vega kerstmenu
Maak een mooie grote schaal met boerenkoolsalade zodat iedereen er zelf uit kan opscheppen of serveer de salade in kommen. Maak de salade mooi op door eerst wat boerenkool, daarna wat rode kool en dan een paar plakjes sinaasappel er op te stapelen. Wanneer je een grote schaal maakt, herhaal je dit een paar keer. Zorg dat je voldoende sinaasappel plakjes overhoud om bovenop te leggen, strooi er pistachenootjes en granaaatappelpitjes overheen en flinke schep van de yoghurtdressing. Geef de dressing er apart bij zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel dressing ze willen. Benieuwd naar meer lekkere vegetarische kerstrecepten? Ik maakte een heel menu met als hoofdgerecht een hartige strudel met pompoen, spinazie en feta en lekkere romige wortelgroenten met kikkererwten crumble.

Kun je niet wachten om de boerenkoolsalade te eten? Deze salade tover je zo om in een maaltijdsalade. Maak zelf hummus of koop deze kant-en-klaar en besmeer elk bord met een paar flinke lepels. Leg dan de salade er op en serveer met wat platbrood.

boerenkoolsaladerode kool

boerenkoolsalade

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr gesneden boerenkool
0,5 rode kool
4 tenen knoflook
1 winterwortel of julienne gesneden wortel, ca 100 gram
4 bloedsinaasappels, sinaasappels of grapefruits (of een mix)
4 el granaatappelpitjes
30 gr pistachenootjes
8 el yoghurt
3 tl komijn poeder
3 tl koriander poeder
Peper en zout
2 el olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht)

Snijd de rode kool heel dun. Rasp de schil van 2 sinaasappels en pers ze daarna uit. Doe de rode kool in een mengkom en overgiet met het sap en de geraspte sinaasappelschil. Bestrooi met wat zout en hussel goed door. Zet tenminste 15 minuten apart. Laat uitlekken.

Snijd de winterwortel julienne (in hele dunne reepjes) of gebruik voorgesneden julienne gesneden wortel. Pel de bloedsinaasappel, sinaasappel of/en grapefruit en snijd in mooie plakken.

Maak de yoghurtdressing. Meng yoghurt, 2 tl komijn en 2 tl koriander door elkaar. Knijp 2 tenen knoflook oven de dressing en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Knijp de overige tenen knoflook uit boven de olijfolie. Roer de rest van de komijn en koriander er door. Hussel de olijfolie door de boerenkool en spreid uit over een bakplaat. Zet in de oven en bak in 7 minuten de boerenkool knapperig. Breng op smaak met zout.

Schep de boerenkool op de borden, verdeel de rode kool en wortel er over. Leg de plakken (bloed)sinaasappel en grapefruit er over. Hak de pistachenootjes grof. En verdeel samen met de granaatappelpitjes over de salade. Garneer met de yoghurtdressing.

Serveer de boerenkoolsalade eventueel met wat geroosterd brood.

boerenkoolsalade

boerenkoolsalade

 

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

BBQ Boerenkool Wortel Midden Oosterse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Koolhydraatarme recepten Slanke recepten Kerst Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Winter recepten Bijgerecht Salades

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in