fbpx
Menu

Beenham met cranberry compote

Dit recept voor beenham met cranberry compote is onderdeel van het Airfryer kerstmenu. We laten je zien hoe makkelijk het is om met de Airfryer een heel kerstmenu te bereiden, zodat jij stressvrij de kerst doorkomt. Als je geen Airfryer hebt kan je deze beenham ook gewoon in de oven maken natuurlijk. Het voordeel is dat je hier met veel mensen van kunt eten, dus dan ben je meteen klaar. De beenham uit de oven heeft wel langer nodig dan de beenham uit de Airfryer.

Beenham met cranberry compote
Het hoofdgerecht wat we gaan maken is een hele beenham met cranberry compote. En ja, dat maken we gewoon klaar in de Airfryer. We gebruiken hiervoor de Philips Airfryer XL. Deze heeft een extra grote bak, wat perfect is voor deze beenham van bijna 1 kg. Maar bijvoorbeeld ook voor een hele kip. Je kunt dus het hele hoofdgerecht klaarmaken in de XL variant. Superhandig! En wat ook fijn is, is dat het vet onderin het apparaat opgevangen wordt. Door een soort tornado van hete lucht smelt het vet weg. En dat zorgt er voor dat je vlees en stuk minder vet is. We maken een lekkere marinade van cranberryjam, mosterd, tijm en sinaasappel waar we de beenham mee insmeren. In ruim een half uur bakken we de beenham gaar. Wil je de beenham niet direct serveren of ben je nog druk met een ander gerecht? Geen stress! Want je kunt de beenham warm houden in de Airfryer met de speciale warmhoudfunctie. Erbij serveren we een lekkere cranberry compote wat perfect past bij de kerstdagen.

Airfryer kerstmenu beenham

Beenham uit de airfryer

Ingrediënten voor de beenham
Beenham van ongeveer 1 kg
1 el cranberryjam
2 tl mosterd
Takje verse tijm
Sap en rasp van een halve sinaasappel
Scheutje olie
Peper en zout
1 x recept voor cranberry compote

Zo maak je het
Meng de cranberryjam met de mosterd, tijm, sap en rasp van de sinaasappel en een scheutje olie. Breng dit op smaak met peper en zout.

Smeer de beenham in met de marinade.

Vet een ovenschaal in en leg de beenham hier in. Doe de schaal in de XL-bak van de Airfryer.

Bak de beenham in 30-35 minuten gaar op 165 graden Celsius. Keer de beenham halverwege om en smeer opnieuw in met de marinade. De ham is klaar als hij een kerntemperatuur van 65 graden bereikt heeft.

Laat de beenham even rusten en snijd vervolgens ins plakjes. Serveer de ham met wat cranberry compote.

Wil je het toch in de oven maken? Bak de beenham dan gaar in 50 minuten op 175 graden Celsius.

 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees hier mijn disclaimer.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

269 reacties

  • Saskia
    20 december 2018 om 11:59

    Mijn ideale kerstdessert uit de Airfryer is Suikerbroodpudding met ijs en cranberry compote! Ideaal omdat je het goed voor kunt bereiden. Een half uur voordat je aan het dessert toe bent zet je het in de Airfryer om af te bakken. Ingrediënten:  Een half suikerbrood  2 eieren  250 ml volle melk  1 zakje vanillesuiker  1 vanillestokje Materialen:  ovenschaal  garde  kommetje  steelpan  bakpapier Snij het suikerbrood in dobbelsteentjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Hoeft niet netjes Bekleed een schaal met bakpapier en doe de stukjes suikerbrood er in. Bij een siliconenvorm is bakpapier niet nodig maar vet je de vorm in. Breng de melk met de suiker en het vanillestokje aan de kook. Zo nu en dan roeren om de suiker mooi op te lossen. Klop ondertussen de eieren los in een kom. Als de melk kookt het vanillestokje verwijderen en leegschrapen waarna je de vanille terugdoet bij de melk. De melk van de vuurbron halen en iets af laten koelen. Daarna de eieren er door kloppen. Zodra je een mooi papje hebt kun je het over het suikerbrood schenken. Je kunt de schaal nu wegzetten totdat je hem wilt afbakken. Afbakken Zet de schaal in de airfryer en bak voor 15-20 minuten op 180 graden. Hoe lang je daadwerkelijk moet bakken is afhankelijk van de vorm van je schaal en je airfryer. Een beetje in de gaten houden dus! Als de pudding klaar is laat je hem een beetje afkoelen voordat je stukjes van snijdt. Heerlijk met een bolletje ijs en wat cranberrycompote. Is er nog wat pudding over? Lekker bij het ontbijt de volgende dag!

    Beantwoorden
  • Nadine Boers
    18 december 2018 om 10:24

    Wat een heerlijk menu! Dan zou ik gaan voor een friszuur dessert (weer eens wat anders): lemon merengue taart met champagne schuim en rode bessen granita! Voor de merenguetaartjes voor 4-5 personen: Neem kleine bakvormpjes en vet deze in met gesmolten boter, neem hard wenerdeeg (van Koopmans) en maak hier gaatjes in met een vork (of speciale roller), leg het deeg in de bakvormpjes en bak dit 12 minuten op 160 graden in de airfryer. Verwarm 150 gram citroenrasp, 175 gram suiker, 3 eieren en 4 eidooiers op laag vuur. Blijf continue roeren, tot de vulling begint te binden en voeg dan 75 gram boter toe. Als de vulling zodanig dik is dat het aan de lepel blijft hangen voeg je nog eens 75 gram boter toe. Je blijft de vulling verwarmen tot deze dik en glad is geworden. Laat dit dan enkele minuten afkoelen om vervolgens in de afgebakken vormpjes te doen en 5 minuten af te bakken op 200 graden in de airfyer. Voor de champagne schuim: Klop vervolgens 6 eidooiers met 200 ml champagne tot een luchtige schuim. Voor de rode bessen granita voor 4 personen: Voor de rode bessen granita prak je 500 gram rode bessen en verwarm je dit met 150 gram witte basterdsuiker en 200 ml water, waarna je er 350 ml champagne doorheen roert. Zet dit in de vriezer en roer het elk halfuur door tot er ijskristallen ontstaan. Het mooiste is om dit in een champagneglas te serveren en te garneren met wat rode bessen en een basilicumblaadje. Leg ook nog een wat rode bessen op het merengue taartje. Daarna natuurlijk nog wat bonbons bij de koffie, want chocola kan ook niet ontbreken ;).

    Beantwoorden
  • Kim
    18 december 2018 om 04:45

    Bladerdeeg rondjes gevuld met zelfgemaakte kastanjecrème en winterse peer (voor 4 personen) Ik hou zelf altijd wel van fruit in het dessert om het een beetje licht en fris te houden, zeker na een voor- én hoofdgerecht. Door de kastanjecrème en de gebruikte kruiden, krijgt het wel alsnog een winters tintje mee. Voor mij een geslaagde combi! Voor de kastanjecrème heb je nodig: 100 gram geroosterde tamme kastanjes (na het pellen) 120 ml water 100 gram bruine basterdsuiker 1 merg van vanillestokje (Met dank aan Culy ;)) En voor de winterse peer: 3 peren 3 theelepels basterdsuiker 1/2 theelepel kaneel 1/2 theelepel gember Paar druppels citroensap En voor het jasje: 8 plakjes diepvriesbladerdeeg 1 ei Alleereerst gaan we beginnen met de kastanjecrème, aangezien dat nog best even een klusje is. Gelukkig kan dit in de Airfryer wel vrij snel. Leg de kastanjes allemaal met de platte kant naar beneden en maak met een lekker scherp mesje een X-vormige inkeping aan de bolle kant. Niet overslaan, anders heb je straks een Airfryer vol ontplofte kastanjebrokjes en dat wil je niet, geloof me. Leg de kastanjes gezellig met z’n allen in een kom en vul deze met koud water tot ze allemaal onder water liggen. Geef ze een uur à anderhalf uur de tijd om te ontspannen. Giet daarna al het water weg en dep de kastanjes even vluchtig droog. Ondertussen laat je de Airfryer op 175 graden voorverwarmen. Zodra dat is gebeurd, leg je de kastanjes in het mandje en sluit je ze voor 15 min op in de Airfryer die nog steeds op 175 graden staat te loeien. Schudt ze om de 5 minuten even om. Als ze klaar zijn, leg je ze even op een schaal of groot bord zodat ze af kunnen koelen. Acht à tien minuten is genoeg. Daarna mag je ze van hun winterjasje ontdoen. Nu je ze allemaal naakt voor je hebt liggen, snij je ze nog even door midden. Zet ondertussen een pannetje op met 100 ml water, 100 gram bruine basterdsuiker en het merg van het vanillepijpje. Op een laag pitje laten staan tot de suiker is opgelost. Nu mogen de kastanjes een duik nemen in het warme water en pas als ze lekker zacht zijn geworden en de siroop een beetje is ingedikt, mag de pan van het vuur. Momentje laten staan, zet even een liedje op, zing mee uit volle borst en als je liedje is afgelopen, mag je de hele inhoud van de pan naar de blender verplaatsen. Laatste beetje water erbij, knopje indrukken en de blender doet de rest. Een gladde substantie is wat je wilt! Tadaa, you did it! Homemade kastanjecrème. Die is in the pocket. Nu nog even je peren een lekker smaakje geven. Eerst even schillen, klokhuis verwijderen en dan de peer in blokjes snijden. De peer aan alle kanten bestrooien met een mix van gemberpoeder, kaneel & basterdsuiker en even laten intrekken. Sprenkel er een paar druppels citroensap over. Dan 5 minuten op 180 graden op de grillplaat van de Airfryer. Er weer uithalen en dan goed laten afkoelen zodat het niet gelijk dwars door het bladerdeeg heen smelt. Ziet er toch wat minder charmant uit. Tijd om alles bijelkaar te laten komen! Bladerdeeg even laten ontdooien (maar niet te lang, dan is er geen land meer mee te bezeilen). Steek uit alle plakjes een zo groot mogelijke cirkel. Schep een lekker lepeltje van de kastanjecrème op een circel bladerdeeg en smeer het uit, maar blijf weg bij de randjes. Nu is het tijd voor een goede lepel winterse peer. Zorg dat dit netjes de kastanjecrème bedekt. Na deze 2 laagjes is het tijd voor de afsluitende laag bladerdeeg. Steek uit deze tweede cirkel bijvoorbeeld kleine rondjes, sterretjes of hartjes voor een extra feestelijk tintje. Leg deze cirkel over de eerste heen en druk de randjes geheel rondom aan met een vork. Even een ei klutsen en met een kwastje het bladerdeeg aan de bovenkant insmeren. En dan is het nu tijd voor de laatste ronde Airfryer, voor hij weer een nachtje welverdiende rust krijgt. Voorverwarmen op 200 graden, dan de kastanje-peer rondjes voorzichtig in de airfryer plaatsen voor ongeveer tien minuten tot ze goudbruin zijn. Elk op een mooi bordje leggen. Serveren met ernaast een likje kastanjecreme en een wolkje slagroom. Eet smakelijk!

    Beantwoorden
  • Anneclaire Vonk
    17 december 2018 om 10:27

    Wat een leuke actie! Ik had het er laatst met mijn moeder over: een airfryer lijkt me super handig én je eten blijft voedzaam. Toevallig zitten we ook precies naar dit type te kijken, want we eten vaak met alle kinderen en aanhang bij mijn ouders thuis. Ik weet zeker dat mijn mama de lekkerste gerechten in de airfryer kan maken en ik ben heel benieuwd of ze haar heerlijke taarten die we vaak als desert eten (want waarom pas bij de koffie) ook zo lekker zijn uit de airfryer. En anders wil ik wel eens kijken of we creme brûlée’s kunnen maken met stoofpeertjes en steranijs. Laat de kerst maar komen!

    Beantwoorden
  • Madebytrijntje
    16 december 2018 om 19:11

    Het lijkt me heerlijk een klassieke broodpudding met appel en rozijn te maken of een creme brûlée!😋

    Beantwoorden
  • Pauline Siemons
    16 december 2018 om 17:54

    Ik zoek eigenlijk nog een lekker nagerecht met dulce de leche, daar is vast wel iets lekkers van te maken voor de airfryer :)

    Beantwoorden
  • Zoë McCoy
    16 december 2018 om 17:23

    Het lijkt me tof om als toetje voor alle gasten een mini croquembouche te maken. De soezen kunnen dan in de aifryer gebakken worden.(weet niet of dat daadwerkelijk mogelijk is maar dat leek mij een leuk idee) Hij kan dan gedecoreerd worden als een mini kerstboompje

    Beantwoorden
  • Marjolein Smeenk
    16 december 2018 om 17:01

    Wat ik er in zou willen maken? Ik zou gaan voor pure chocolade lave cakejes met sinaasappel. Aan het einde de even flamberen met Cointreau en dan serveren met een bolletje kaneelijs. Jum!

    Beantwoorden
  • Jessica Van Molle
    16 december 2018 om 16:10

    Een frisse citrus-cheesecake als afsluiter lijkt me heerlijk! Met citroen, limoen, mandarijnpartjes en mascarpone.

    Beantwoorden
  • Sophie Steegmans
    16 december 2018 om 16:00

    Hey Pauline! Wat een heerlijk receptje. Dit ga ik komende week zeker eens proberen, zodat het tijdens het kerstmenu er minder chaotisch aan toe gaat. Als dessert gaan we bij het kerstmenu ook gebruik maken van de Airfryer. We maken een heerlijk toetje met banaan, speculaas en chocolade, pindakaas en marshmellows. Voor 4 personen heb je het volgende nodig: 4 bananen (met schil), 3 el speculaas (schuddebuikjes), 3 el mini marshmellows, 3 el chocoladekorrels en 4 tl pindakaas. Ik leg even uit hoe wij deze heerlijke bananen maken: Verwarm de Airfryer op 200 graden. Maak een opening in de niet-geschilde bananen. Zorg ervoor dat je enkel langs de bovenzijde een snede hebt. Haal een klein deeltje van de banaan eruit en vul hierna met de chocolade, pindakaas, marsmellow en speculaas. Dan zet je de bananen in de Airfryer met de opening naar boven. Ik laat ze bakken tot de banaan helemaal zwart is en de chocolade lekker gesmolten is. Dit is meestal zo'n 6 minuten. Dan laat ik ze zo'n 3 minuten afkoelen en serveer ik ze met een bolletje ijs en een lepeltje om ze heerlijk uit te lepelen. Succes verzekerd!

    Beantwoorden
  • Sarah Debruyne
    16 december 2018 om 14:39

    Wat een fijne winactie Pauline! Ik waag graag mijn kans. Als ik mijn favoriet dessert zou moeten kiezen, dan zeg ik vol overtuiging TIRAMISU ;-)! Dat is natuurlijk geen typisch dessert voor kerst, maar een kerststronk is dat wel. Daarom denk ik onmiddellijk aan een Kerststronk met een tiramisu "bavarois" vulling. Dat moet lekker zijn, toch? Ik weiger in ieder geval te geloven dat het niet zo zou zijn ;-). Hoe zou ik het maken? Ik zou starten met de vulling, omdat die toch even wat moet opstijven in de koelkast: * 1 eidooier * 120 gr mascarpone * 120 gr slagroom * 3-4 el amaretto * 4 el suiker * 3 blaadjes gelatine Voor de vulling klop je de slagroom stijf. Vervolgens meng je de mascarpone, eidooier en amaretto in een kom. Meng de gelatine erdoor (die je eerst even in water hebt laten weken) en vervolgens voorzichtig de slagroom. Zet dit even in de koelkast. Vervolgens maak je een biscuitbeslag dat je kan oprollen. In een XXL Airfryer zou dit moeten lukken lijkt me. Desnoods kan je 2 kleinere versies maken. * 120 gr kristalsuiker * 150 gr bloem * 5 eieren * sterke koffie Klop de eieren met de suiker luchtig. Vervolgens spatel je de bloem eronder. Verdeel het beslag in de airfryer. Dit doe je niet te dik, zodat je de biscuit later kan oprollen. Dit laat je ongeveer 10 min in de Airfryer op 200°C. Zodra de biscuit klaar is, leg je het tussen 2 vochtige handdoeken. Wanneer de biscuit een beetje is afgekoeld bestrijk je hem (of is het een haar ;-)?) met de koffie en daarna met de tiramisuvulling. En nu is het tijd om de vingers te kruisen, want je gaat de biscuit voorzichtig oprollen. Wanneer dit gelukt is ga je de rest van de vulling over de stronk verdelen. Afwerken doe je met cacao of met chocoladeschilfers OF zelfs met witte chocolade voor een extra kersttouch :)! Smakelijk Liefs, Sarah

    Beantwoorden
  • Tineke van der Plaats
    16 december 2018 om 13:12

    Dan zou ik gaan voor een gecarameliseerde Handpeer uit de air-fryer met een bol vanille-ijs en geroosterde amandelschaafsel! Hmmm

    Beantwoorden
  • Nicky Westveer
    16 december 2018 om 13:12

    Oeeh een airfryer lijkt me geweldig om toe te voegen aan mijn kookspullen! Je kan hem echt voor alles gebruiken! Als kerstnagerecht vind ik dat er uitgepakt kan worden. Daarom zou ik gaan voor een cheesecake! Jammm. Een witte chocolade cheesecake, met bastogne bodem. Gebruik hiervoor de speciale bakvorm van de airfryer.Laat de cheesecake vervolgens even afkoelen in de airfryer, vanwege temperatuurverschillen, en plaats hem daarna 6 uur in de koelkast. Maak ten slotte jouw heerlijke salted caramel recept en drizzle dit over de taart. Lijkt me geweldig om dit recept in de airfryer te mogen maken :)

    Beantwoorden
  • Dafne
    16 december 2018 om 12:11

    Oe ik zou een pure chocolade lava cake maken in de airfryer! Ik denk dat het bitterzoete van de pure chocolade een mooi contrast geeft met de cranberry compote en de geitenkaas in het voorgerecht. Beetje poedersuiker er over en smullen maar!

    Beantwoorden
  • Deesje Laméris
    16 december 2018 om 11:55

    Gember Koekjes!!! En dan niet alleen het welbekende gemberkoekjesmannetje... Maar ook een gemberkoekjeskerstboom! Verschillende formaten sterren, die op elkaar leggen met een hoop royal icing... en voilà je hebt een gemberkoekjeskerstboom. Zou dat lukken uit de airfryer? Dat zou echt te gek zijn. Gemberkoekjeskerstbomen UIT de Airfryer :D

    Beantwoorden
  • Bregtje Godeke
    16 december 2018 om 11:37

    Als tussengerechtje een stukje prei-quiche uit de airfryer.

    Beantwoorden
  • Miriam Antonissen
    16 december 2018 om 11:24

    Een cranberry crumble, die is zo lekker!

    Beantwoorden
  • Lotte Bos-Spitteler
    16 december 2018 om 10:38

    Zou het lukken oliebollen in de airfryer te maken?😍 Ik heb een oud familierecept van mijn schoonfamilie gekregen, nu we getrouwd zijn ben ik ook een ‘Bos’. Eens kijken of ik die nieuwe naam eer aan kan doen!

    Beantwoorden
  • Emmy Reiners Ruijl
    16 december 2018 om 09:58

    Warme lava sponge cake uit de airfryer met bolletje vanille-ijs, slagroom en extra chocoladesaus! (Extra lekker en om het net dat beetje extra te geven, geef ik de tip om er gekaramaliseerde noten overheen te strooien!) Love it.... deze kerst maak ik dit maar dan uit de oven. Helaas geen airfryer.

    Beantwoorden
  • Yvonne
    16 december 2018 om 09:51

    Oehhhh lavacakejes of een cheesecake met een bodem van mijn leftover kruidnootjes 😍 en een coulis van rood fruit!

    Beantwoorden
  • Eline
    16 december 2018 om 09:19

    Pavlova's hebben inderdaad altijd een feestelijke uitstraling. Voor wat lichters na zo'n kerstmenu: ananas uit de airfryer met een bolletje ijs en eventueel wat geroosterde nootjes!

    Beantwoorden
  • Barbara
    16 december 2018 om 07:33

    Misschien saai of al genoemd maar hier zijn ze er super dol op. Appelcrumble met vanillesaus en kaneel ijs.

    Beantwoorden
  • Lieke Fr
    16 december 2018 om 02:59

    Mijn recept uit de airfryer is een appel kruimel cheescake taartje. De bodem van havermout met bruine basterd suiker etc., de kruimel ook van havermout met gemalen nootjes. In de cheescake verwerk ik nog appeltjes met kaneel of cranberries. Daarnaast zijn mini pavlova's uit de airfryer ook lekker met een vulling naar keuze.

    Beantwoorden
  • Laura
    16 december 2018 om 00:38

    Toevallig maak ik dit jaar een nagerecht uit de airfryer maar helaas is die van mijn schoonzusje.. Dus uiteraard doe ik graag mee aan deze winactie! Mijn nagerecht dit jaar: kleine taartjes met stoofperen (met Liquorccini) met chocolade ganache vulling en geroosterde hazelnoten. 😍 Een echte aanrader om te proberen en het ziet er prachtig uit. De rest in de comments klinkt ook heerlijk dus ik ga duimen!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen