fbpx

Zoete aardappelkoekjes met harissa uit Mezze

Zoete aardappelkoekjes recept

Zoete aardappelkoekjes met harissa uit Mezze

Ben jij net als ik ook dol op Mezze? Dan is dit recept voor zoete aardappelkoekjes met harissa iets voor jou. Dit recept komt uit het boek Mezze van Salma Hage. Een heel fijn boek vol met lekkere recepten uit de Midden Oosterse keuken. Maar wat zijn mezze nu eigenlijk? Is het te vergelijken met tapas? Salma zegt het volgende:

Mezze zijn een selectie kleine seizoensgerechten om te delen, vóór het hoofdgerecht of als hoofdgerecht.

Het gaat dus vooral om samen eten, gerechten delen en lekker proeven van alles wat op tafel staat. Ik vind dit altijd heel erg leuk en gezellig. Met het boek Mezze heb je genoeg inspiratie, want het staat bomvol met lekkere recepten. Er zijn maar liefst negen hoofdstukken. Verdeeld in basisrecepten, dips en hapjes, salades, groenten, gevuld  en gebakken, granen en peulvruchten, brood en baksels, zoetigheden en drankjes. En wat voor recepten staan er in het boek? denk je misschien.. Nou wat dacht je van zandkoekjes met kardemom en rozenwater? Of fritters met wortels en pistachenoten, klassieke falafel, zelfgemaakte spicy lamsworstjes of taartjes met spinazie en walnoten. En dit is nog maar een kleine selectie uit het boek. Er staat zoveel lekkers in!

De fotografie van de recepten is prachtig. Mooie, frisse en lichte foto’s. De recepten zijn goed te doen. Er zitten soms wat langere recepturen met veel ingrediënten tussen, maar toch ook veel eenvoudige recepten met een klein boodschappenlijstje. Een goede mix wat mij betreft. Bij het doorbladeren van dit boek viel mijn oog meteen op de zoete aardappelkoekjes met harissa. Niet alleen vanwege de prachtige foto, maar ook de smaakcombinatie lijkt mij heerlijk. Het zoetige van de aardappel, gecombineerd met het pittige van de harissa is denk ik een topcombi. Wanneer ga jij deze zoete aardappelkoekjes maken? En is dit boek iets voor jou?

Zoete aardappelkoekjes recept

Ingrediënten voor 12 zoete aardappelkoekjes
2 grote zoete aardappels, geschild en in stukken van 3 cm
1 groene chilipeper, zonder zaadjes als je het minder pikant wilt
1 el harissa
2 grote teentjes knoflook,fijngehakt
1 kleine rode ui, fijngehakt
80 g bloem
1 ei, losgeklopt
een paar takjes koriander,grofgehakt
2 tl sojasaus
de geraspte schil en het sap van ½ citroen
zout en peper
3 el plantaardige olie, voor het bakken
1 tl harissa, voor erbij
4–6 el Griekse yoghurt, voor erbij

Zo maak je het
Stoom de zoete aardappels 20–25 minuten of tot ze zacht zijn in een stoompan, zet ze opzij in een vergiet en laat ze minstens 30 minuten uitstomen en drogen.

Leg de zoete aardappels als je geen stoompan hebt in een vergiet dat op een grote pan met deksel past. Vul de pan met water en zorg dat de onderkant van het vergiet het water niet raakt. Stoom de zoete aardappels met het deksel erop. Sluit eventuele kieren rond het deksel af met aluminiumfolie en pas op bij het weghalen ervan.

Doe de zoete aardappels als ze volledig zijn afgekoeld in een grote mengkom en prak ze fijn met een vork. Meng alle andere ingredienten erdoor.

Verhit in een grote koekenpan een scheut olie op matig vuur. Bak een beetje van het zoeteaardappelmengsel ter grootte van een 2 euromunt 2 minuten per kant tot het krokant en goudbruin is. Schep het op keukenpapier om de overtollige olie te laten uitlekken en proef het gebakken koekje. Als je denkt dat er meer smaakmakers bij moeten, zoals citroensap, kruiden of zout en peper, dan is dit het moment.

Vorm 12 koekjes ter grootte van kleine hamburgers van het mengsel.

Verhit de rest van de olie in de pan op matig vuur. Bak de koekjes met niet meer dan 3 per keer 3–5 minuten per kant, tot zich een goudbruine korst vormt. Schep ze met een schuimspaan op het keukenpapier om ze te laten uitlekken.

Meng voor het serveren de harissa in een krulvorm door de yoghurt en schep hem op de zoete aardappelkoekjes.

Mezze boekreview

Titel
Mezze

Auteur
Salma Hage

Uitgeverij
Spectrum

Prijs en verkrijgbaarheid
€29,99 bij Bol.com en de lokale boekhandel

 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Sandwich koekjes met karamelvulling
Weekendbites: Muhammara dip
Bewaar

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

2 Comments
  • Anouc

    8 november 2018 at 13:34 Beantwoorden

    Kun je deze koekjes ook een dag eerder maken en dan op t laatate moment bakken? Of is dat niet lekker?

Plaats een reactie