fbpx
Menu

Sinterklaastaart met chocolade ganache en strooigoed

Wat een plaatje is deze sinterklaastaart he? Ik vond het superleuk om deze taart te maken. Ik wilde altijd al een keer een taart maken met van alles erop en eraan. Nou dat is hier zeker gelukt. De basis is een chocoladebiscuit, daarin gaat een romige creamcheese vulling en fruitige kersenjam. Erbovenop een lekkere dikke laag chocolade ganache (machtig, maar wel heel lekker) en strooigoed. Ik heb gewone pepernoten, chocolade pepernoten, mini chocoladeletters, marsepein en strooigoed gebruikt. Ik dacht als ik toch bezig ben, dan haal ik ook letterlijk alles uit de kast.

Heb jij de Uit Pauline’s keuken app al? Download hem gratis in de Google Play Store of de Apple store.

Een heerlijk taartje om te maken dus en helemaal niet ingewikkeld. Daar houd ik zo van. Iets wat er heel mooi uit ziet, vooral lekker is en dan ook nog makkelijk om te maken. Qua toppings kan je zoveel of zo weinig doen als je zelf wilt natuurlijk. Je kan er ook enkel wat kruidnoten overheen strooien. Ook leuk om deze taart met je kinderen te versieren en in de tussentijd lekker snoepen van al het strooigoed. Ik waarschuw je wel alvast, deze taart is vrij machtig. Maar zo hoort chocoladetaart te zijn vind ik. Dat mag best een beetje rijk en vol zijn.

Toen ik deze taart gemaakt had, had ik daarna een persdiner. Dus ik appte Maurits rond een uur of zeven of hij al gegeten had. Appt hij terug dat hij nog vol zit van de chocoladetaart. Eenmaal thuis trof ik nog driekwart van de taart aan, met een vorkje ernaast. Ik zie hem al helemaal gaan, naar de koelkast, hap taart en weer terug. Ach hij kan het hebben.

sinterklaastaart recept-Chocolademousse taart sinterklaastaart recept-

Ingrediënten voor 10 personen
Biscuit
5 eieren (op kamertemperatuur)
150 gr suiker
100 gr bloem
20 gr maïzena
30 gr cacao

Vulling
250 gr naturel roomkaas
250 ml slagroom
50 gr suiker
Zakje klopfix
200 gr kersenjam

Toppings
100 ml slagroom
125 gr pure chocolade
Pepernoten (chocolade en naturel)
Mini chocoladeletters
Strooigoed
Marsepeinen figuren

Materialen
Taartvorm 20 cm

Zo maak je het
Begin met het maken van het biscuit. Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

Mix de eieren met de suiker gedurende 10 minuten tot een luchtige en romige massa. Het mengsel is klaar als het lichtgeel en stevig is geworden.

Meng de bloem, de maïzena en de cacao door elkaar. Spatel dit voorzichtig door het eimengsel.

Vet de vorm goed in met een bakspray en giet het chocolade biscuitbeslag in de vorm. Ik dek de bodem van de vorm altijd af met een stukje bakpapier.

Bak het biscuit in ongeveer 50 minuten goudbruin. De bodem is klaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon en droog uitkomt. Laat het biscuit vervolgens afkoelen of vries het in (in een pedaalemmerzak) voor later gebruik.

Voor de creamcheese vulling klop je de roomkaas en de suiker luchtig met een mixer. Voeg de slagroom en een zakje klopfix (dit zorgt voor extra stevigheid) toe en mix het goed door elkaar. De vulling is klaar als deze lekker luchtig maar ook stevig is geworden. Zet het even in de koelkast.

Snijd het biscuit vervolgens 2 keer horizontaal door. Besmeer de bodem rijkelijk met de helft van de kersenjam.  Verdeel de helft van de roomkaas vulling met een paletmes over de taart.  Leg de tweede helft van het biscuit erop en herhaal deze stappen. Leg nu de deksel op de taart en zet hem even in de koelkast.

Maak nu de chocoladeganache. Verwarm de slagroom in een pannetje. Hak de chocolade grof. Giet de hete slagroom op de chocolade en roer om totdat alle chocolade gesmolten is. Laat het afkoelen totdat het de textuur van een dikke yoghurt heeft. Giet dit voorzichtig op de taart. Zet de sinterklaastaart weer even in de koelkast zodat de ganache wat op kan stijven.

Garneer de sinterklaastaart met kruidnoten, chocolade kruidnoten, mini chocoladeletters, marsepeinen figuren en strooigoed.

Bewaar de chocoladetaart tot gebruik in de koelkast. je kunt de sinterklaastaart max. 3 dagen bewaren.

sinterklaastaart recept-chocoladetaart sinterklaastaart maken

Laat het mij vooral weten via Instagram of Facebook met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn boek Feel Good Food ligt nu in de (digitale) boekhandel. Boordevol lichte, snelle en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

11 reacties

  • Danielle
    9 december 2018 om 00:28

    Hallo vraagje, wat een heerlijke taart was het zeg! Ik heb hem alleen niet met een 20cm taartblik gemaakt waardoor er 1 tussen laag was. Nu was het beschuit een beetje aan de droge kant. Ik wil hem nogmaals maken, maar dan met wel een 20cm taartblik. Moet ik hem dan alsnog op hete lucht oven zetten? Wil hem anders op elektrisch zetten namelijk of was hij wat droog door mn te grote taartblik?

    Beantwoorden
  • Ceciel
    4 december 2018 om 09:18

    Hi, welke andere jam raden jullie aan? Kersenjam kan ik helaas niet serveren aan de familie.

    Beantwoorden
  • Annika
    5 december 2018 om 08:01

    Frambozenjam is ook erg lekker hierbij.

    Beantwoorden
  • Renske stam
    3 december 2018 om 18:59

    Oh deze ga ik zeker maken. Kan ik de vulling ook een kleur geven met kleurstof? Groen bijv en de pure chocolade vervangen voor witte chocolade? Dan is het een prima alternatief voor kerst..

    Beantwoorden
  • Annika
    5 december 2018 om 08:01

    Ja dat kan, leuk!

    Beantwoorden
  • Iris
    2 december 2018 om 21:33

    Ik heb de taart gemaakt maar de bovenkant van de biscuit bleef plakkerig en de binnenkant voelt wat vochtig aan... Niet echt nat, maar wat klef of zo. Is mijn biscuit dan wel goed? Prikker was schoon en bovenkant veerde wel goed..

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 december 2018 om 15:03

    Ik denk dat hij wel goed is. Misschien had hij net 5 minuutje langer gemogen, maar het klinkt wel als bijna goed.

    Beantwoorden
  • Ilse Sandee van der Meer
    1 december 2018 om 07:30

    Wat een lekkere taart! Hij viel enorm goed in de smaak. Ik heb het biscuit de avond ervoor gebakken en na het afkoelen in de koelkast gezet en hem de dag erna afgemaakt, heerlijk!

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 december 2018 om 15:06

    Wat leuk om te horen!

    Beantwoorden
  • Karen van Zweden
    26 november 2018 om 20:01

    Vraagje, Wegens tijdgebrek moet ik de taart in de avonduren maken. Gezien het afkoelen van de biscuit en roomkaasvulling, is het dan aan te raden eerst de biscuit te maken (woensdagavond) en de rest de volgende avond (donderdagavond)? En hoe bewaar ik de biscuit en da a rna de volledige taart het beste?

    Beantwoorden
  • Annika
    28 november 2018 om 08:46

    Je kunt het biscuit van tevoren maken. Pak het luchtdicht in met vershoudfolie en dan blijft het zo'n 2-3 dagen goed. (Buiten de koelkast). De taart moet je daarna wel binnen 1-2 dagen max. op eten, anders is het niet zo lekker meer.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen