fbpx

Sandwich koekjes met karamelvulling

koek sandwiches

Sandwich koekjes met karamelvulling

Een recept om vrolijk van te worden! Deze sandwich koekjes zijn leuk om te maken, ze zien er leuk uit en ze zijn ook nog eens heel lekker om te eten. En niet alleen leuk voor jezelf, maar je kunt ze ook nog eens leuk cadeau geven. Ok, ik vind dat leuk om te doen! Koekjes, jam of chutney maken en cadeau geven. Eigenlijk weet ik niet of iedereen dat altijd leuk vindt om te krijgen. Soms denk ik dat alleen mijn familie dat begrijpt omdat zij dat ook leuk vinden om te doen. Andere mensen kijken mij soms heel vreemd aan, wanneer ik naast een fles wijn een pot homemade chutney met hip etiket geef als bedankje voor een etentje. Maar trek je er niets van aan zou ik zo zeggen! Gewoon doen. Ze verkopen tegenwoordig overal hele leuke doosjes, beetje vloeipapier er in en een leuk label er omheen en ik vind dat je een superleuk cadeautje hebt gemaakt.

Hoe maak je ze? Er zijn twee onderdelen in dit recept, dat van de koekjes maken en van de vulling. De vulling maak je met gecondenseerde melk, dat kun je in een blikje kopen in de supermarkt. Tijdens het maken wordt de karamel enorm heet. Ik ben ooit (ok meerdere keren) in de verleiding gekomen om de karamel te proeven. Trap er niet in. Het ziet er heel verleidelijk uit, maar je brand echt enorm je vingertopjes of je tong! Kijk er dus mee uit en vertrouw op dit recept. Ik heb er met de stopwatch naast gestaan. Voor de koekjes maak je een deeg wat je uitrolt en daarna in een leuke vorm uitsnijdt. Je kunt voor rondjes kiezen, rechthoekjes, vierkantjes, wat je zelf leuk vindt. Je hebt uiteindelijk het dubbele aantal koekjes nodig om de sandwich koekjes te maken.

koek sandwiches

koek sandwiches

Ingrediënten (voor 8 koekjes)
80 gr boter
1 el honing
2 el stroop
70 gr bruine basterdsuiker
240 gr zelfrijzend bakmeel
0,5 tl zout

Voor de karamelvulling
360 gr gecondenseerde melk (blikje)
60 gr boter
4 el bruine basterdsuiker
0,5 tl zeezout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Smelt de boter, honing, stroop, zout en suiker samen op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Voeg het bakmeel toe en meng goed tot je een hanteerbaar deeg krijgt. Maak er een platte plak van en rol in plastic folie. Laat 25 minuten in de koelkast afkoelen.

Bestrooi een werkvlak met bloem. En rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3mm dik. Snijd de koekjes, op de gewenste vorm, uit het deeg. 16 koekjes in totaal. (in gebruikte een ronde steker van ca 7cm doorsnede). De restanten van het uitgesneden deeg kneed je weer tot een bal, rol daarna opnieuw uit en haal er op deze manier nog een paar extra koekjes uit. Leg ze, met wat ruimte ertussen, op een beklede bakplaat en bak ze in 10-12 minuten goudbruin. Laat afkoelen.

Maak de karamelvulling. Smelt de boter in een pannetje. Voeg wanneer het gesmolten is de suiker toe, roer het snel door elkaar. Voeg de gecondenseerde melk toe en roer met een garde tot dat het mengsel een egale kleur heeft. Blijf roeren totdat het mengsel dikker wordt. Blijf ongeveer 8 minuten roeren. Let op de karamel is heel erg heet. Niet proeven, niet je vinger erin dopen. Echt niet! Voeg zeezout toe en roer nog eens goed door de karamel. Laat afkoelen tot gebruik.

Besmeer een helft van de koekjes met de karmamelvulling. Plaats het tweede koekje erbovenop. Wanneer de vulling iets te hard is geworden warm hem dan weer voorzichtig op.

Ga zo door totdat alle sandwich koekjes gevuld zijn. Eet ze het liefst zo snel mogelijk. De koekjes worden wel iets zachter door de vulling namelijk.

koek sandwiches

koek sandwiches

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je deze sandwich koekjes  gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Diary: Flauwgevallen in Brabant en bijna vakantie
Zoete aardappelkoekjes met harissa uit Mezze
Bewaar

Marianne

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

1 Comment
  • Eline

    6 november 2018 at 15:18 Beantwoorden

    Hmm, ziet er lekker uit. Welke stroop heb je gebruikt?

Plaats een reactie