vegan tempeh bowl

Vegan tempeh bowl

Veganist worden, ik zou het niet kunnen. Daarvoor houd ik teveel van zuivel en kaas. Maar recepten zoals deze vegan tempeh bowl, laten je wel zien dat vegan eten helemaal niet saai en ingewikkeld hoeft te zijn.  Echt dit is nog geen 20 minuten werk. Je bakt de gemarineerde tempeh in een pan en in de tussentijd kook je rijst en wok je wat groente. Dan gooi je alles bij elkaar in een mooie kom en klaar is je tempeh bowl.

Wat is tempeh nou precies?
Nou eerlijk gezegd wist ik dit ook niet exact. Maar het zijn dus gefermenteerd sojabonen. Door de fermentatie wordt het een vaste koek. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië las ik online. Persoonlijk vind ik tempeh veel lekkerder dan tofu, het heeft iets nootachtigs van smaak. Een goede marinade maakt het extra lekker. Ik heb er eentje gemaakt van ketjap en knoflook, altijd goed. En ook heel makkelijk gemaakt.

Qua toppings kan je van alles gebruiken, gewokte groentes zoals paksoi, peulen of spinazie, noten, rauwe paprika of reepjes wortel. Ik maak er een snelle zoetzure komkommer bij. Dat doe ik door de komkommer te besprenkelen met wat sushi azijn, dan heb je meteen die zoetzure smaak te pakken. Deze tip kreeg ik ooit van Robert Kranenborg en gebruik ik nu nog steeds. Ook lekker om schijfjes rode ui of deze manier in te maken.

vegan tempeh bowl
vegan tempeh bowl

Ingrediënten voor 4 personen
Tempeh
250 gr tempeh
3 el ketjap
1 teentje knoflook
0,5 rode peper
2 el olie
Extra olijfolie

Toppings
240 gr rijst
1 komkommer
200 gr edamame
200 gr bimi
200 gr peulen
2 el sushi azijn
80 gr cashewnoten

Zo maak je het
Maak een marinade van de ketjap, de gehakte knoflook, de gehakte rode peper (zonder zaadlijsten) en wat olie. Snijd de tempeh in lange dunne plakken (of in kleine stukjes) en leg ze in de marinade. Laat dit minimaal een half uur staan (je kan dit ook een nacht in de koelkast zetten).

Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in dunne linten. Doe deze in een kom en besprenkel met de sushi azijn. Zet apart.

Kook de rijst zoals op de verpakking vermeld staat.

Verhit een koekenpan en bak de gemarineerde tempeh (gooi de overgebleven marinade niet weg) rondom aan en krokant. Haal de tempeh uit de pan en dek deze af met wat aluminiumfolie. Je kan uiteraard ook een extra pan pakken en de groente en de tempeh tegelijk bakken.

Voeg een scheutje extra olie toe aan de pan en wok de bimi en de peulen gaar. Voeg de overgebleven marinade toe aan de groente en roer om.

Verdeel de rijst over 4 kommen. Leg daarop de gebakken tempeh, de gewokte groente een handje edamame boontjes en de zoetzure komkommer.

Garneer de tempeh bowl met wat cashewnoten en eventueel wat gehakte koriander.

Serveer meteen.

vegan bowl tempeh recept vegan recepten

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Bonen Rijst Aziatische recepten Indonesische recepten Vegan recepten Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in