fbpx

Stap voor stap brood maken (basisrecept)

Recept brood maken

Stap voor stap brood maken (basisrecept)

In dit artikel laat ik je zien hoe je stap voor stap brood maakt. Ik kwam tot de ontdekking dat we nog geen basisrecept voor brood online hadden staan. Om daar snel verandering in te brengen deel ik vandaag met jullie een eenvoudig recept voor het maken van brood. Met een stap-voor-stap beschrijving inclusief foto’s. Zo kan het bijna niet mis gaan. Het is echt niet moeilijk om te maken. Je moet alleen even weten wanneer het deeg nou echt goed gekneed is en je moet het recept exact volgen.

Als je eenmaal een goed basisrecept voor brood hebt, kun je lekker gaan experimenteren. Voeg rozijnen en krenten toe voor een zoet brood, of kaas en uien voor een lekker borrelbrood.

Ik ben dol op versgebakken brood in de ochtend. Lekker met een lik roomboter en meer heb je eigenlijk niet nodig, toch? Wil je een speltbrood bakken? Vervang dan de meel en bloem voor speltmeel en speltbloem. Je kunt ook zaden en pitten toevoegen als je dat lekker vindt. Met dit basisrecept voor brood kun je echt alle kanten op.

Je kan niet zomaar iedere meelsoort gebruiken. Van bloem maak je licht en luchtig brood en van meel, stevig volkoren brood. Je kan ook half meel, half bloem doen. De meeste andere meelsoorten zoals boekweitmeel, amandelmeel of kokosmeel bevatten geen gluten en zijn dus niet geschikt voor dit recept.

Ingrediënten voor 1 brood
500 gr (spelt)bloem
10 gr zout
7 gr droge gist
320 ml lauwwarm water

Stap 1 
Zet alle ingrediënten alvast klaar. Weeg ze nauwkeurig af. De basis ingrediënten voor brood zijn bloem/meel, lauwwarm water, gist en zout. Je kunt hier van alles aan toevoegen om het deeg nog lekkerder te maken. Kleine hoeveelheden kun je het beste met een lepelweegschaal afwegen. Deze meet op de gram nauwkeurig.  

Stap voor stap brood maken Stap 2
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Je kunt het met de hand kneden of in een keukenmachine. (dat laatste doe ik altijd).  

Basisrecept voor brood

Stap 3 
Meng het even snel doorelkaar met een lepel.  

how to brood maken

Stap 4 
Kneed er een soepel deeg van. Doe je dit met de hand, kneed je deeg dan zeker 15 minuten. Ook niet iedere keukenmachine is even krachtig. Voel dus vooral of het deeg klaar is. 

Basisrecept voor brood

Stap 5
Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Het moet zo soepel zijn dat je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken. Scheurt het meteen? Kneed het dan nog even door, het deeg is nog niet goed genoeg gekneed. 

Recept stap voor stap brood maken

Stap 6 
Leg het deeg in een met olie ingevette kom en draai het even om (zodat alle zijdes bedekt zijn met de olie). Laat het ongeveer een uurtje rijzen op een warme plek onder een stukje vershoudfolie.  

Stap voor stap brood maken

Stap 7 
Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is. Als je er in prikt met je vinger, moet het gat zichtbaar blijven.  

Stap voor stap brood maken

Stap 8
Druk de lucht er voorzichtig uit met je vingertoppen.  Druk het uit tot een cirkel.  

Stap voor stap brood maken

Stap 9 
Vorm nu een mooie bol van het deeg. Dit doe je door de buitenste zijdes naar binnen te halen. Draai de bol om en laat deze een kwartiertje rusten onder een stukje vershoudfolie. 

Recept brood maken

Stap 10
Nu ga je het deeg verder vormen. Ik ga nu even uit van een rond brood. Bol het deeg verder op. Dit doe je door met je handen gevouwen in een kommetje, het deeg van onder uit mooi bol te maken. Leg de bol alvast op een bakplaat bekleed met bakpapier, tenzij je op een steen gaat bakken. 

Recept brood maken

Stap 11
Laat het deeg nogmaals een klein uurtje rijzen op een warme plek. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is en licht terugveert. Dek het deeg wederom af met een stukje vershoudfolie. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.

Stap voor stap brood maken

Stap 12
Kerf het deeg in met een scherp mes en bak het brood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Spray met een plantenspuit wat water tegen de randen van de oven. Hierdoor krijg je brood een lekkere krokante korst. Je brood is klaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt. 

Stap voor stap brood maken

Laat het brood afkoelen op een taartrooster.  

TIP! Vries het in of eet het meteen op. Brood dat een beetje oud geworden is kan je weer krokant maken door het een minuut of 10 te verwarmen in de oven op 180 graden. En als het echt niet meer te redden is, maak je er wentelteefjes van. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Weekendbites: 10 x hapjes met brie + recept nacho's met brie
Easy: Preisoep met verse kruiden en ansjovis
Bewaar

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

8 Comments
 • Marion

  13 november 2018 at 17:08 Beantwoorden

  Kun je dit recept ook voor de broodbakmachine gebruiken of werkt dat echt anders (per machine)?

 • Marloes

  12 november 2018 at 13:49 Beantwoorden

  Kan je het deeg ook een dag van te voren maken, hoe bewaar je het san het beste?

 • Monique Arts

  8 november 2018 at 15:48 Beantwoorden

  Misschien is het niet bij iedereen dat je zout en gist niet tegelijk bij de ingrediënten mag doen. Als gist in aanraking komt met het zout werkt het niet.

  • Annika

   13 november 2018 at 08:12 Beantwoorden

   Klopt inderdaad, bedankt voor de toevoeging!

 • Michiel

  8 november 2018 at 11:54 Beantwoorden

  Bedankt dit precies wat ik nodig heb. Mijn Moeder had me hier naar toeverwezen. Ga het weekend, stap voor stap dit na doen. 🙂👍

  • Annika

   13 november 2018 at 08:09 Beantwoorden

   Ah wat goed om te horen! Laat maar weten of het gelukt is 🙂

 • Nienke

  8 november 2018 at 09:37 Beantwoorden

  Hoi!
  Bij stap 12 staat: ‘bak het af volgens de baktijd in het recept´. Dit is toch het recept? Zie ik wat over het hoofd? Hoe lang en hoe warm? Alvast bedankt!
  Groetjes Nienke

Plaats een reactie