5 tips voor een stressvrije kerst

5 tips voor een stressvrije kerst

Over 26 dagen is het al kerst. Ik zie er enorm naar uit en ben al begonnen met nadenken over wat ik ga koken. Heb jij ook al nagedacht over het kerstmenu? Misschien kan ik je een beetje helpen, vandaag deel ik 5 tips voor een stressvrije kerst. Persoonlijk ervaar ik nooit stress tijdens kerst of überhaupt tijdens het koken. Ik vind het juist heel leuk en kookte als kind al het kerstdiner (toen was mixed grill hot). Maar ik weet dat dit voor sommige mensen anders geldt (hallo mam). Maar dat is dus helemaal niet nodig, ik vertel je, hoe je relaxt de kerstdagen doorkomt.

stressvrije kerst paulinestressvrije kerst

1. Een goede planning is het halve werk
Bedenk van tevoren een menu dat voor jou haalbaar is. Een perfect gegaard stuk vlees is heerlijk, maar als dat jou klamme handjes oplevert, moet je hier gewoon niet aan beginnen. Je kunt het zo uitgebreid of simpel maken als je zelf wilt. Maak een mooie mix tussen koude en warme gerechten en houd ook rekening met de ruimte in je oven. Gerechten die je kunt voorbereiden zoals een soep of een ijstaart zijn ook te aanraden, want dan heb je daar geen omkijken meer naar.

[blockquote text=’Maak geen dingen die je nog nooit eerder gemaakt hebt. Zo heb ik ooit een pastasoort nogal al dente geserveerd, maar dat terzijde. ‘ text_color=” title_tag=” width=” line_height=’undefined’ background_color=” border_color=” show_quote_icon=’yes’ quote_icon_color=” quote_icon_size=”]

2. Doe je boodschappen op tijd
Eigenlijk wil je op de dag voor kerst niet in de supermarkt zijn. Hordes gestresste mensen met overvolle karren en een half uitverkochte supermarkt. Daar zou ik ook niet heel relaxt van worden. Dus bestel je boodschappen als het kan online, of haal dingen die lang houdbaar zijn al eerder in huis. Verse vis, vlees of brood kan je vaak bij de visboer, slager of bakker bestellen en hoef je dan alleen nog maar even op te halen. Heerlijk toch als je op je dooie gemakje de dag voor kerst kan doorbrengen.

3. Ik ben Pipi, dus ik denk dat ik het wel kan
Maak geen dingen die je nog nooit eerder gemaakt hebt. Tenzij je gewoon heel goed kan koken en er bijna nooit wat mislukt. Ik houd zelf wel van een uitdaging maar vooral, als ik op mijn dooie gemakje én in alle rust kan koken. Als er een tafel vol hongerige gasten je aan staat te kijken is het niet fijn als je iets compleet nieuws maakt. Daar heb je toch een beetje concentratie voor nodig. Zo heb ik ooit een pastasoort nogal al dente geserveerd, maar dat terzijde.
stressvrije kerststressvrije kerst

4. Besteed het uit
Ja Pauline dat is lekker makkelijk, ik hoor het je denken. Maar als jij geen zin hebt in stress of weinig tijd hebt om de kerstgerechten voor te bereiden (vanwege allerlei familiebezoekjes) dan raad ik je de kerstbox van HelloFresh aan. Ik heb hem reeds gekookt en geproefd en vond hem erg lekker. Het menu bestaat uit een gerookte zalmtartaar vooraf (heel simpel), daarna een heerlijke romescosoep met hazelnoten en rode basilicum. Ook heel makkelijk om te maken, maar toch heel verrassend omdat het een niet alledaags ingrediënt is. Extra leuk om je gasten te laten raden wat voor ingrediënt het is (Maurits dacht bloemkool, maar die is niet groen). Het hoofdgerecht is een gevulde kalkoenrollade met cranberrychutney, geroosterde aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en geglaceerde wortelen.  Daar kan je prima mee aankomen. En de grap is, het is echt niet moeilijk (ik denk zo’n 20 minuten preptijd), je moet alleen wel even plannen en een oven hebben. Het toetje is een van mijn snelle favorieten, een Eton mess met passievrucht. Kan niet misgaan.

Je krijgt alle ingrediënten thuisgestuurd (handig, hoef je alleen nog maar wijn te scoren) en er zitten stap voor stap instructies bij. Ieder gerecht zit in een apart kartonnen doosje verpakt, dus dan heb je alles in een keer bij de hand. De producten zijn van mooie kwaliteit en prima twee dagen goed te houden tot kerst. Wij kregen de box op zondag en hebben hem op dinsdag gekookt en opgegeten. Ook zitten er menukaartjes in het pakket dus daar hoef je ook niet meer om te denken. Dit kan niet mislukken.

5. Maak je niet te druk
De laatste is nogal een inkopper, maar maak je vooral niet te druk. Kerst draait vooral om genieten en samen zijn. Als er iets mislukt is dat helemaal niet erg. Een stressvrije kerst is wel zo gezellig. Want niemand wordt blij van een gestresste kok.  Dus schenk je zelf een lekker glaasje in, zet alvast een hapje op tafel en ga lekker aan de slag. Dan komt de rest vanzelf. En vraag ook vooral om hulp als je er niet uitkomt. 
stressvrije kerst stressvrije kerst

De box wordt op zondag 23 of maandag 24 december  in verschillende tijdsvensters (tussen 9.00 en 14.00) geleverd. Je kan de doosjes zo in de koelkast schuiven en op eerste of tweede kerstdag eruit halen om te gaan koken.

Heb jij nog tips voor een stressvrije kerst?

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh, lees mijn disclaimer.

29 november 2018


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in