stressvrije kerst

5 tips voor een stressvrije kerst

Kerstmis staat voor de deur. Wij zien er enorm naar uit en zijn uiteraard al begonnen met nadenken over wat te koken. Heb jij ook al nagedacht over het kerstmenu? Misschien kunnen wij je een beetje helpen! Daarom delen 5 tips voor een stressvrije kerst en hoe je relaxt de feestdagen doorkomt.

stressvrije kerst pauline

1. Een goede planning is het halve werk
Bedenk van tevoren een menu dat voor jou haalbaar is. Een perfect gegaard stuk vlees is heerlijk, maar als dat jou klamme handjes oplevert, moet je hier gewoon niet aan beginnen. Je kunt het zo uitgebreid of simpel maken als je zelf wilt. Maak een mooie mix tussen koude en warme gerechten en houd ook rekening met de ruimte in je oven.

2. Maak gerechten die je goed kunt voorbereiden
Gerechten die je kunt voorbereiden, zoals soep, puree, stoof, koekjes of een ijstaart, zijn ook te aanraden. Want dan heb je daar geen omkijken meer naar. Zo kun je een paar dagen voor Kerstmis al genoeg voorbereiden en in de koelkast of vriezer bewaren.

3. Doe je boodschappen op tijd
Eigenlijk wil je op de dag voor kerst niet in de supermarkt zijn. Hordes gestresste mensen met overvolle karren en een half uitverkochte supermarkt. Daar zou ik ook niet heel relaxt van worden. Dus bestel je boodschappen als het kan online, of haal dingen die lang houdbaar zijn al eerder in huis. Verse vis, vlees of brood kan je vaak bij de visboer, slager of bakker bestellen en hoef je dan alleen nog maar even op te halen. Heerlijk toch als je op je dooie gemakje de dag voor kerst kan doorbrengen.

4. Ik ben Pipi, dus ik denk dat ik het wel kan
Maak geen dingen die je nog nooit eerder gemaakt hebt. Tenzij je gewoon heel goed kan koken en er bijna nooit wat mislukt. Ik houd zelf wel van een uitdaging maar vooral, als ik op mijn dooie gemakje én in alle rust kan koken. Als er een tafel vol hongerige gasten je aan staat te kijken is het niet fijn als je iets compleet nieuws maakt. Daar heb je toch een beetje concentratie voor nodig. Zo heb ik ooit een pastasoort nogal al dente geserveerd, maar dat terzijde.

 

5. Maak je niet te druk
De laatste is nogal een inkoppertje, maar maak je vooral niet te druk. Kerst draait vooral om genieten en samen zijn. Als er iets mislukt is dat helemaal niet erg. Een stressvrije kerst is wel zo gezellig. Want niemand wordt blij van een gestresste kok.  Dus schenk je zelf een lekker glaasje in, zet alvast een hapje op tafel en ga lekker aan de slag. Dan komt de rest vanzelf. En vraag ook vooral om hulp als je er niet uitkomt. 

stressvrije kerststressvrije kerst stressvrije kerststressvrije kerst

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in