Menu
Toscane-tips-13.jpg

Annika’s Toscane tips

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke tips voor Toscane. In het artikel van vorige week heb ik jullie al mijn tips gegeven voor het reizen en uit eten gaan met een baby. En nu is deel twee aan de beurt, vol met Toscane tips. Zoals je in deel 1 al hebt kunnen lezen, zaten wij in een klein dorpje op 20 minuten rijden van Volterra. Volterra is een prachtig, oud plaatsje. Hemelsbreed was het een paar kilometers verwijderd van ons vakantiehuisje, maar omdat het bovenop een berg ligt, ben je toch 20 minuten aan het karren vanwege alle haarspeldbochten. Dit zorgde overigens regelmatig voor wagenziekte bij mij, iets minder leuk, maar dat mocht de pret niet drukken.

Volterra

We waren in totaal 10 dagen in Toscane. We zijn al eens eerder in Toscane geweest, bij San Gimignano in de buurt. Ook heel leuk! We gingen ongeveer om de dag iets doen. Zo was het voor Lasse niet te druk en wij vonden dit ook wel een relaxed schema. Volterra zijn we wat vaker geweest, omdat dit om de hoek lag. We gingen hier dus ook wel eens alleen wat lunchen. Ik deel mijn tips per plaats waar we geweest zijn. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het in Italië bijna niet fout kan gaan met het eten. Je kunt bijna overal wel iets lekkers eten. Gelukkig maar!

Volterra
Volterra is een prachtig oud dorpje bovenop een berg. Vanaf de berg heb je een heel mooi uitzicht over de heuvels van Toscane. Aanrader om met zonsondergang dit even te gaan bekijken. We hebben een aantal keer gegeten in Volterra. Onder andere bij Osteria dei Poeti. Hier hadden ze een speciaal truffelmenu en als je me ergens voor wakker kan maken, dan is het truffel.

Antipasti

Als voorgerecht namen we een heerlijke plank met charcuterie en kaasjes. Daarna nam ik de tagliatelle met verse zwarte truffel. Chris nam de dungesneden biefstuk met truffel. Superlekker! Achteraf had ik spijt dat ik niet hetzelfde had genomen, want mijn pasta was wel heel erg simpel. Olijfolie en truffel. Ik miste toch nog iets van Parmezaan erbij. Maar toch heerlijk gegeten.

VolterraTruffel gerecht

Het tweede restaurant wat we in Volterra bezocht hebben is Osteria Con Vista Fornelli. Hier aten we de laatste avond. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzich over de heuvels. Normaal gesproken dan, want het uitzicht werd nu grotendeels geblokkeerd door een bouwkeet. Bummer!

Osteria Fornelli

We hebben hier ook heerlijk gegeten. Wederom allemaal lekkere Italiaanse gerechten, maar dan met een moderne twist. Ik had als voorgerecht vier verschillende bruschette’s. De kok bakt het brood zelf en dat was te proeven. Chris had als voorgerecht een soort vega steak tartare. De tartare was van fijngehakte groenten gemaakt. Erbovenop lag een gepocheerd ei met een krokant laagje. Heel erg lekker! Ik had als hoofdgerecht een gnocchi met krokant gebakken pancetta en Chris had een moderne versie van de lasagne, een soort deconstructed versie.

Osteria Fornelli Osteria Fornelli

De lekkerste pizza van Volterra eet je bij Il Poggio. Een lekkere, dunne en krokante bodem uit de houtoven. Zoals een pizza hoort te zijn!

Il Poggio

Lucca
Ik was voor het eerst in Lucca en ik vond het echt een superleuk en mooi stadje. Het is wat groter dan de andere plaatsen die ik bezocht heb. Je kunt er leuk winkelen en er zijn heel veel pleintjes met gezellige terrasjes. De gekleurde gebouwen geven je meteen het vakantie gevoel. De stad is omheind door stadsmuren waar je ook overheen kunt fietsen. Dit hebben wij niet gedaan i.v.m. Lasse, maar lijkt me wel heel leuk om te doen.

lucca

We hebben in Lucca alleen geluncht, omdat we toch wat eerder terug moesten. Het was ruim anderhalf uur rijden vanaf onze accommodatie. Maar de lunch was heerlijk. We stuitten er bij toeval tegenaan. Het is een soort restaurant/conceptstore ineen. Iets wat je in Nederland al vaak ziet, maar in Italië kom je dit soort concepten toch minder vaak tegen. We zaten lekker op het terras. Ik met een klassieke bruschetta met tomaat en Chris met een bruschetta met een spread van parmezaan en truffel. Yum! We zaten bij Osteria dal Manzo.

Lucca

San Gimignano
Ik vond het een leuk idee om weer naar San Gimignano te gaan. Dit is een prachtig dorpje die bekend staat om zijn veertien torens. Je waant je even in de Middeleeuwen als je hier doorheen loopt. Naast de torens staat San Gimignano bekend om de beste ijssalon van de wereld: Dondoli! Deze vind je op het centrale plein van San Gimignano. Het ijs is heerlijk hier! Naast de traditionele smaken bieden ze hier ook wat meer aparte smaken aan, zoals Vernaccia ijs of ijs met basilicum.

Dondoli

We besloten uitgebreid te gaan lunchen in San Gimignano. Dit deden we bij Bel Soggiorno. Hier heb ik denk ik de lekkerste truffelpasta gegeten tijdens de vakantie. En ja, vergeef me, weer een truffelpasta. Ik ben er gewoon dol op. Vooraf namen we weer een heerlijke antipasti en gefrituurde courgettebloemen met burrata. We hebben hier heerlijk gegeten! Mijn pasta was een combinatie van truffel, Parmezaan en krokante pancetta.

Bel SoggiornoBel Soggiorno

Siena
Siena is een prachtige stad in Italië. Vooral het centrale plein is heel bijzonder. Hier worden twee keer per jaar paardenraces gehouden. De hele stad is dan in rep en roer en alle wijken strijden dan tegen elkaar. Een groot spektakel. De vorige keer dat ik in Siena was, was dan ook het hele plein afgesloten en kon je nergens meer op een terrasje zitten. Dat was nu niet het geval gelukkig. Verder is Siena een hele leuke stad om door heen te struinen.

De vorige keer had ik de beste Spaghetti Carbonara ooit gegeten. Dit was bij Zest! En al sinds ik wist dat we weer naar Italië op vakantie gingen, had ik in mijn hoofd om daar weer die lekkere carbonara te eten. En zo geschiedde. Nu is het natuurlijk een klein beetje een risico, want is het de tweede keer wel net zo lekker?

Zest

En ja hoor! Mijn verwachtingen werden weer overtroffen. Deze carbonara is perfect. Romig, zacht en de precieze hoeveelheid pancetta maken dit gerecht tot een topper. Echt, ga eten bij Zest als je in Siena bent.

Dit waren ze dan, mijn Toscane tips! Heb jij ook nog een fijne tip? Laat het achter in de comments. Ik heb in ieder geval genoten van alle Italiaanse lekkernijen en heb nu al weer zin in zo’n lekkere pasta of pizza.

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan