fbpx
Menu

Easy: Koolpakketjes met pittig Aziatisch gehakt

Dit heb ik altijd al een keer willen maken: koolpakketjes. Het zijn mooi opgerolde kool bladeren met daarin gehakt. Het ziet er niet alleen mooi uit, het leek me nog eens heerlijk ook. En het is het dus ook! Het grappige is dat ik helemaal niet zo’n kool liefhebber ben. Maar hier kijk ik dus al ruim een jaar naar uit! Inderdaad al een jaar! Nou zijn er natuurlijk allerlei andere kookprojecten tussendoor gekomen. Maar elke keer kom ik weer terug bij deze kool pakketjes. In de pakketjes zit gehakt met Aziatische smaken: chillisaus, ui, knoflook, gember en een rood pepertje.

"De koolpakketjes zijn heel lekker om zo te eten met wat saus, of je kookt er wat rijst of noedels bij voor een volledige maaltijd"

Je hebt voor dit recept een stoommandje nodig. Dat is helemaal geen ingewikkeld iets. Wanneer je er nog nooit mee hebt gewerkt (of al een tijdje niet mee hebt gewerkt) dan denk je misschien hoe werkt zoiets dan? Het mandje zet je gewoon in een koekenpan of wok. In de pan giet je een flinke bodem water (het mandje laat je staan, er gebeurt niets mee). Het water laat je koken. Door de onderkant van het mandje komt de stoom van het kokende water. De stoom blijft in het mandje (wel de deksel op het mandje leggen). En ondertussen stoom je in 8 minuutjes deze lekkere pakketjes gaar. De koolpakketjes zijn heel lekker om zo te eten met wat saus, of je kookt er wat rijst of noedels bij voor een volledige maaltijd.

kool pakketjes

kool pakketjes

Ingrediënten (voor 4 personen), 8 pakketjes
250 gr gemengd gehakt
1 rode peper
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 Chinese kool
gember, een stukje van 2cm
3 bosuitjes
1 el sweet chilisaus + extra om bij de kool pakketjes te serveren
1 el sojasaus
1 tl zwarte sesamzaadjes
4 el paneermeel of panko
Zout en peper

Materiaal
een stoommandje, bakpapier

Zo maak je het
Snijd de ui, peper en knoflook fijn. Meng door het gehakt. Voeg de sweet chilisaus en sojasaus toe en rasp de gember over het gehakt. En meng de paneermeel of panko door het gehakt. Breng goed op smaak met zout en peper en kneed nog eens goed door elkaar.

Verdeel het gehakt in 8. Rol elk deel uit tot een dikke worstjes. Haal de kool uit elkaar. Zoek 8 mooie koolbladeren uit. (gebruik de rest voor bijvoorbeeld een koolsalade, of maak dit noedels met kool recept). Leg een koolblad op je werkplank met de onderkant/het harde stuk naar boven. Snijd ongeveer 3 centimeter van het harde gedeelte van het blad af. Leg het gehakt (de worst) op de onderzijde van het blad, vouw de zijkanten naar binnen en rol dan het gehakt op naar boven. Leg het pakketje met de naad naar onderen in het stoommandje. Steek het rolletje eventueel vast met een prikkertje. Vul op deze manier 8 koolbladeren.

Schenk een bodem water in een wok (of koekenpan) en breng aan de kook. Zet het stoommandje met deksel in de wok en zorg ervoor dat het water de onderkant van het mandje net niet raakt. Knip een stukje bakpapier zodat het precies op de bodem van het stoommandje past. Leg een paar koolpakketjes in het stoommandje. Stoom de pakketjes in 7 minuten gaar. Herhaal tot dat je alle kool pakketjes hebt gestoomd (het ligt aan de grootte van je mandje hoeveel er in passen)

Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Serveer de kool pakketjes met sweet chilisaus, garneer met de bosuitjes en bestrooi met wat sesamzaadjes. Serveer eventueel met rijst of noedels.

kool pakketjes

kool pakketjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

12 reacties

  • José
    19 februari 2019 om 21:23

    Dit was zo leuk en (inderdaad) easy om te maken. Gaan we vaker doen, want het is bovenal erg lekker ♥♡

    Beantwoorden
  • Annika
    20 februari 2019 om 11:56

    Wat fijn om te horen!

    Beantwoorden
  • Jip
    25 oktober 2018 om 09:44

    Kan dit ook met een vergiet met deksel op de pan in plaats van een stoommandje?

    Beantwoorden
  • Sabine
    26 oktober 2018 om 15:03

    Hoi Jip, dat kan heel goed zelfs! Zo stoom ik zelf bv ook groente als broccoli of een mootje zalm. Succes!

    Beantwoorden
  • Myriam
    24 oktober 2018 om 20:00

    Ik mis daar een stevige portie groenten bij!

    Beantwoorden
  • Marjolein de Vries
    24 oktober 2018 om 07:55

    Hoi! Zijn die koolblaadjes op de foto wel van witte kool? Of van een spitskool/chinese kool? Ik heb laatst namelijk zelf zoiets gemaakt met witte kool, maar dat was toch een stuk lastiger om netjes los te krijgen én ze zagen er anders uit. Daarnaast hadden ze best veel tijd nodig om zacht/gaar te worden. Groet! Marjolein

    Beantwoorden
  • Annika
    24 oktober 2018 om 14:59

    Ja, zijn witte koolblaadjes. Wellicht gaat het de volgende keer beter :)

    Beantwoorden
  • Jill Gubler
    24 oktober 2018 om 18:39

    Sorry, maar op de foto is absoluut Chinese kool en geen witte kool.

    Beantwoorden
  • Marjolein
    25 oktober 2018 om 07:57

    Nou, ik ben het er ook niet mee eens hoor haha. En zou het ook zeker met chinese kool doen ipv witte kool. Maar goed, het is maar een recept, ieder zijn eigen keuze :-)

    Beantwoorden
  • Annika
    25 oktober 2018 om 12:27

    Klopt, het moet Chinese kool zijn inderdaad. Foutje 🙈

    Beantwoorden
  • Annika
    25 oktober 2018 om 12:26

    Je hebt gelijk! Foutje ;)

    Beantwoorden
  • Annika
    25 oktober 2018 om 12:26

    Oeps, het is inderdaad Chinese kool. Sorry voor de verwarring!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen