Menu
zoete-aardappelschotel-10.jpg

Zoete aardappelschotel met broccoli en zalm

Yes deze zoete aardappelschotel is echt fijn. Eigenlijk is het een soort quiche maar dan zonder bodem. Gezond is het in ieder geval wel. En lekker. En makkelijk om te maken. Ben je al overtuigd? Ik wel, maar ik ben dan ook dol op deze oranje aardappel. Dat was je waarschijnlijk wel opgevallen, aangezien er heel veel recepten met zoete aardappel op de blog staan. Je kunt er ook zoveel mee en dat vind ik leuk. Je kunt hem poffen, roosteren, grillen, stampen en ook goed gebruiken in een aardappelschotel.

Zo dun mogelijk
Het is belangrijk dat je de plakjes zoete aardappel heel dun snijdt. Echt niet dikker dan 3 mm, anders worden ze niet gaar.  Dit gaat het makkelijkste met een mandoline of met een kaasschaaf. Je kan de zoete aardappelen eventueel ook voorkoken, maar dan is het geen one pot recept meer. En dat is nou juist zo fijn aan dit recept. Je hebt maar één ovenschaal nodig, of in dit geval één Airfryer.

XXL
Ik maak deze zoete aardappelschotel in de Philips Airfryer XXL (Avance collection). Door het grote formaat is hij i-dé-aal voor gezinnen. Je kan er 6 porties friet tegelijk in bakken. Yes, geen ruzie aan tafel. Maar in de Airfryer kan je meer dan alleen snacks bereiden. Je kunt er ook prima gezonde maaltijden in maken zoals deze zoete aardappelschotel. Fijn! Het voordeel van een Airfryer is dat je deze niet hoeft voor te verwarmen, hij is gelijk op temperatuur. Daarnaast is je maaltijd sneller klaar door de Turbostar functie. Hierdoor heb je ook minder vet nodig. Het vet wordt opgevangen in een lekbak, welke je daarna zo in de vaatwasmachine kunt doen. Handig!

Ik maak deze zoete aardappelschotel in de bakvorm die je erbij kunt kopen. Ik stel de temperatuur en tijd zelf in, maar je kan ook kiezen voor één van de 5 snelkeuze programma’s. Ik vind de Airfryer heel gebruiksvriendelijk, ik heb geen boekje nodig om uit te zoeken hoe hij werkt. Daar houd ik als eigenwijze “ik zoek het zelf wel uit foodie” wel van. In de schotel gaan verder nog broccoli, zalm en geitenkaas, een erg lekker combi. En een lekker eenpansgerecht, weinig afwas gegarandeerd!

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr zoete aardappel
300 gr broccoli
200 gr gerookte zalm
4 eieren
200 gr kwark
100 gr zachte geitenkaas
Handje peterselie
Peper en zout

Zo maak je het
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes van max. 3 mm. Gebruik bijvoorbeeld een mandoline of kaasschaaf.

Was de broccoli en snijd deze in hele kleine roosjes.

Vet de bakvorm van de Airfryer in met een bakspray.

Klop de eieren los met de kwark. Voeg wat gehakte peterselie en wat peper en zout toe. Verkruimel de geitenkaas boven het mengsel en roer om. Als je niet van geitenkaas houdt, kan je ook feta gebruiken.

Leg de aardappelschijfjes, de broccoli en de plakjes gerookte zalm om en om in de vorm. Giet een deel van het ei mengsel hierop en herhaal de stappen net zolang totdat alles op is. Eindig met een laagje eimengsel.

Schud de vorm even heen en weer, zodat het mengsel zich goed verdeeld tussen de laagjes.

Zet de Airfryer op 170 graden. Zet de zoete aardappelschotel in de Airfryer en bak hem gedurende 20 minuten goudbruin. Dek de schotel af met aluminiumfolie en plaats hem nogmaals 20 minuten in de Airfryer.

Haal de schotel uit de Airfryer en serveer meteen. Je zou hem eventueel ook koud kunnen eten, dus bewaar gerust een stukje voor de volgende dag.

PS je kan deze zoete aardappelschotel ook in de oven maken, houd dan 50 minuten aan op 180 graden en dek de schotel tussentijds af.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan