fbpx

One pot: Zoete aardappelschotel met broccoli en zalm

zoete aardappelschotel-

One pot: Zoete aardappelschotel met broccoli en zalm

Yes deze zoete aardappelschotel is echt fijn. Eigenlijk is het een soort quiche maar dan zonder bodem. Gezond is het in ieder geval wel. En lekker. En makkelijk om te maken. Ben je al overtuigd? Ik wel, maar ik ben dan ook dol op deze oranje aardappel. Dat was je waarschijnlijk wel opgevallen, aangezien er heel veel recepten met zoete aardappel op de blog staan. Je kunt er ook zoveel mee en dat vind ik leuk. Je kunt hem poffen, roosteren, grillen, stampen en ook goed gebruiken in een aardappelschotel.

Zo dun mogelijk
Het is belangrijk dat je de plakjes zoete aardappel heel dun snijdt. Echt niet dikker dan 3 mm, anders worden ze niet gaar.  Dit gaat het makkelijkste met een mandoline of met een kaasschaaf. Je kan de zoete aardappelen eventueel ook voorkoken, maar dan is het geen one pot recept meer. En dat is nou juist zo fijn aan dit recept. Je hebt maar één ovenschaal nodig, of in dit geval één Airfryer.

XXL
Ik maak deze zoete aardappelschotel in de Philips Airfryer XXL (Avance collection). Door het grote formaat is hij i-dé-aal voor gezinnen. Je kan er 6 porties friet tegelijk in bakken. Yes, geen ruzie aan tafel. Maar in de Airfryer kan je meer dan alleen snacks bereiden. Je kunt er ook prima gezonde maaltijden in maken zoals deze zoete aardappelschotel. Fijn! Het voordeel van een Airfryer is dat je deze niet hoeft voor te verwarmen, hij is gelijk op temperatuur. Daarnaast is je maaltijd sneller klaar door de Turbostar functie. Hierdoor heb je ook minder vet nodig. Het vet wordt opgevangen in een lekbak, welke je daarna zo in de vaatwasmachine kunt doen. Handig!

Ik maak deze zoete aardappelschotel in de bakvorm die je erbij kunt kopen. Ik stel de temperatuur en tijd zelf in, maar je kan ook kiezen voor één van de 5 snelkeuze programma’s. Ik vind de Airfryer heel gebruiksvriendelijk, ik heb geen boekje nodig om uit te zoeken hoe hij werkt. Daar houd ik als eigenwijze “ik zoek het zelf wel uit foodie” wel van. In de schotel gaan verder nog broccoli, zalm en geitenkaas, een erg lekker combi. En een lekker eenpansgerecht, weinig afwas gegarandeerd!

zoete aardappelschotel-

ingredient zoete aardappel zoete aardappelschotel-

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr zoete aardappel
300 gr broccoli
200 gr gerookte zalm
4 eieren
200 gr kwark
100 gr zachte geitenkaas
Handje peterselie
Peper en zout

Zo maak je het
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes van max. 3 mm. Gebruik bijvoorbeeld een mandoline of kaasschaaf.

Was de broccoli en snijd deze in hele kleine roosjes.

Vet de bakvorm van de Airfryer in met een bakspray.

Klop de eieren los met de kwark. Voeg wat gehakte peterselie en wat peper en zout toe. Verkruimel de geitenkaas boven het mengsel en roer om. Als je niet van geitenkaas houdt, kan je ook feta gebruiken.

Leg de aardappelschijfjes, de broccoli en de plakjes gerookte zalm om en om in de vorm. Giet een deel van het ei mengsel hierop en herhaal de stappen net zolang totdat alles op is. Eindig met een laagje eimengsel.

Schud de vorm even heen en weer, zodat het mengsel zich goed verdeeld tussen de laagjes.

Zet de Airfryer op 170 graden. Zet de zoete aardappelschotel in de Airfryer en bak hem gedurende 20 minuten goudbruin. Dek de schotel af met aluminiumfolie en plaats hem nogmaals 20 minuten in de Airfryer.

Haal de schotel uit de Airfryer en serveer meteen. Je zou hem eventueel ook koud kunnen eten, dus bewaar gerust een stukje voor de volgende dag.

PS je kan deze zoete aardappelschotel ook in de oven maken, houd dan 50 minuten aan op 180 graden en dek de schotel tussentijds af.

zoete aardappelschotel- zoete aardappelschotel- zoete aardappelschotel-

 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees hier mijn disclaimer.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Pauline kookt uit delicious. magazine: Polenta met paddenstoelen en spinazie
Sabine van Oh my Foodness bepaalt mijn eetweek en dit is wat ik at
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

12 Comments
  • Alex

    18 november 2018 at 18:21 Beantwoorden

    Helaas het word gewoon niet gaar. De Zoete aardappel blijft rauw. En de zalm is al gortdroog. En de broccoli is zelfs onder de folie zwart geworden. Zonde van de zalm. 😪

    • Annika

      20 november 2018 at 14:35 Beantwoorden

      Wat jammer om te horen. En wat gek dat het niet gaar werd.

  • neke77

    25 oktober 2018 at 19:36 Beantwoorden

    Kan ik ook Griekse yoghurt gebruiken in plaats van kwark

  • Andrea

    12 oktober 2018 at 00:41 Beantwoorden

    Hoi!
    Zou deze graag willen maken, maar dan in de oven.

    Wat zijn dan de tijden en temperatuur?

    • Pauline

      15 oktober 2018 at 09:34 Beantwoorden

      Ik zou 180 graden doen en dan iets van 40 minuten.

  • Ank

    16 september 2018 at 17:30 Beantwoorden

    Wauw, dit is echt een super snelle, gemakkelijke heerlijke schotel!
    Ik ben sowieso gek van zoete aardappelen, bij dit gerechtje zitten de smaken echt super goed!
    Ik heb het wel in de oven klaargemaakt en er iets langer in gelaten, 180°, in totaal 1 uur waarvan de laatste 20-25min met alufolie afgedekt.
    Maar iedere oven is anders.
    Dit is er eentje die zeker voor herhaling vatbaar is!
    Héél binnenkort zelfs 🙂

  • Jennifer van ginkel

    11 september 2018 at 16:14 Beantwoorden

    Ziet er super lekker uit!
    Door wat kan ik de zalm vervangen?
    Mijn man lust helaas geen vis..

    • Pauline

      13 september 2018 at 14:39 Beantwoorden

      Je kan het eventueel weglaten. Of wat gebakken gehakt of spek toevoegen 🙂

  • Melissa Van Kerckvoorde

    11 september 2018 at 14:24 Beantwoorden

    Oké, opgeslagen bij mijn favorieten 🙂

  • Yvonne Loos

    11 september 2018 at 08:33 Beantwoorden

    Goede Pauline

    Dit lijkt mij een heerlijk gerecht , echter mijn huisgenoten worden helaas niet blij van geitenkaas, wat is een goed alternatief?
    Gr Yvon

    • Pauline

      11 september 2018 at 10:36 Beantwoorden

      Je kan het vervangen voor feta, maar ook mozzarella of gewoon belegen kaas 🙂

Plaats een reactie