oeuf en cocotte

Oeuf en cocotte met spinazie en chorizo

Oeuf en cocotte of eieren uit de oven. Het eerste vind ik toch leuker klinken dan het tweede. Misschien ken je het wel als ontbijt of lunchgerecht, je ziet het vaak met Pasen voorbij komen. Het grappige is, wij eten dit best vaak ’s avonds. De Fransen hebben het natuurlijk helemaal niet perse bedacht als ontbijt of lunchgerecht. En als ontbijt vind ik het zelfs wat zwaar. Het is ook een perfect gerechtje om eens wat leftovers op te maken. Alle ingrediënten in een ovenschaaltje (eenpersoons, krijg je ook geen geruzie over dat de een meer chorizo heeft dan de ander) eventjes in de oven en lekker oppeuzelen. Voor iedereen met een hectische gezinsavond (lees: 1 gaat er sporten, 1 heeft er cursus, de ander eet bij een vriendinnetje en daar zit je dan!) is het ideaal. Of wanneer je alleen eet of juist niet! Om er een echt avondgerecht van te maken serveer ik het met brood en je kunt er een snelle groene salade bij maken met wat sla, plakjes komkommer en wat tomaatjes.

Wat zit er in die oeuf en cocotte? Ei, natuurlijk. Maar ook een portie groen in de vorm van spinazie. Lekker pittige stukjes chorizo en wat mooie paddestoelen en voor de romige smaak: room en geitenkaas. Je bakt de oeuf en cocotte totdat het ei net gestold is, dus niet zolang tot dat je er plakken van kunt snijden. Dat romige en dat je je brood er doorheen kunt halen is de bedoeling. Zoals ik al noemde, het is een hele goede basis voor een nowaste recept. Voeg ook eens zongedroogde tomaatjes toe, overgebleven groenten, prei en ham?

oeuf en cocotte

Ingrediënten (voor 4 personen)
8 eieren
500 ml slagroom
150 gr verse zachte geitenkaas
250 gr spinazie
200 gr paddestoelen
8 takjes verse tijm
4 teentjes knoflook
125 gr chorizo
peper en zout
olijfolie

Materiaal
4 ovenschaaltjes, ca 20cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) / 160 graden (hetelucht). Vet de ovenschaaltjes in met wat olijfolie.

Doe 4 eieren in een mengkom en klop ze los. Voeg de helft van de tijmblaadjes toe. Breng ze op smaak met wat peper en zout. Zet even apart. Hak de spinazie grof en verdeel het over de 4 ovenschaaltjes.

Snijd de paddestoelen in vieren of in grove plakken. En leg ze in de schaaltjes. Schenk de losgeklopte eieren in de bakjes. Snijd de chorizo in blokjes en strooi ze over de ovenschaaltjes.

Doe de room in een mengkom en breng op smaak met zout en peper. Pers de teen knoflook boven de room uit. En verdeel het mengsel over de schaaltjes.

Garneer met de geitenkaas en de rest van de takjes tijm. Zet de ovenschaaltjes voor 20 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat het eiwit bijna gestold is. Breek dan boven elk schaaltje 1 ei, probeer de dooiers heel te laten. En zet nog 5 minuutjes in de oven tot dat het eiwit gestold is. Het eigeel blijft wel lopen.

Mocht je geen fan van lopend eigeel zijn. Dan kun je de eitjes ook gewoon gelijk in de schaaltjes openbreken en er een beetje doorheen roeren. En de bakjes gelijk voor 25 minuten in de oven zetten.

Eet de oeuf en cocotte lekker met brood en een groene salade.

oeuf en cocotteoeuf en cocotteoeuf en cocotte

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Omelet recepten Ei Geitenkaas Paddenstoelen Spinazie Franse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Moederdag Pasen Vaderdag Oven Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Hoofdgerecht Lunch Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in