fritters

Courgette fritters

Lekker courgette koekjes. Ze noemen deze groente pannenkoekjes ook wel fritters. Wanneer je het vertaald in Google translate kom je uit op beignets. Maar wanneer we dit gerechtje zo zouden noemen zou je waarschijnlijk denken dat het om iets zoets zou gaan. En ook dat er wat vettigheid en frituur bij komt kijken. Maar wat zijn het nou? Het is een beslag gemengd met groenten en daarna in de pan goudbruin gebakken. Het lijkt ook heel erg op rosti. Je kunt een beslag maken met een ei, wat bloem en melk. Of zoals in dit recept zonder melk maar met kaas als toevoeging. Het leuke is dat je dit met heel veel verschillende groenten kunt maken. Van bietjes en prei tot zoete aardappel. Of dus met courgette.

Fritters maken

Het recept is voor 6 fritters. Ze zijn niet zo groot. Ik zelf maak er vaak een eenvoudige groene salade bij. Wanneer jezelf een groter eter bent of kookt voor grote eters, dan denk ik dat je het recept het beste kunt verdubbelen. Of er inderdaad wat brood en salade bij serveren. Verder maakten we er een homemade tapenade bij. Zo gemaakt in het hakmolentje van de staafmixer. De courgette fritters zijn ook koud heel lekker. Perfect dus om mee te nemen als lunch.

ingredient courgette
courgette koekjes
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 6 st.

  • 400 gr courgette slierten
  • 1 prei
  • 2 st. lente ui
  • 130 gr kikkererwten
  • 40 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • 2 eieren
  • 15 gr basilicum
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Tapenade

  • 50 gr zwarte olijven
  • 50 gr groene olijven
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 2 teentjes knoflook

Zo maak je het

  1. Maak eerst de tapenade. Hak de knoflook fijn. Doe de olijven, zongedroogde tomaat en knoflook in het hakmolentje van de staafmixer. Hak alles fijn tot alles samenkomt. Zet even apart.

  2. Snijd de courgettes in dunne repen, wanneer je een spiraalsnijder hebt kun je die gebruiken (of met de keukenmachine of mandoline in een grove julienne snijden). Hak de bosuitjes in dunne plakjes. Snijd de prei in repen (eerst in de lengte door de helft, dan nog een keer door de helft en opnieuw door de helft, zodat je lamellen krijgt – daarna halveer je ze in de lengte). Zodat ze minder lang worden. Dit is handiger in het beslag.

  3. Spoel de kikkererwten af en prak ze met een vork een beetje plat. Ik heb de velletjes een beetje verwijderd. Maar is niet perse nodig.

  4. Klop de eieren in een mengkom los. Voeg het bakmeel toe en roer goed door elkaar. Voeg de kaas en het zout toe. Doe dan de kikkererwten, bosui, prei en courgette bij het eiermengsel en meng alles. Het handigste is om dat even met je handen te doen. Laat nu 20 minuten staan.

  5. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe. Doe 1 opscheplepel beslag per pannenkoekje/fritter in de pan. Laat wat ruimte tussen de fritters. En maak er bijvoorbeeld per keer 3 tegelijk. Ik gebruikte een kookring om ze zo mooi rond te krijgen. Het is niet nodig, maar wel handig wanneer je ze toevallig hebt.

  6. Bak tot ze mooi bruin zijn, keer om en bak opnieuw tot ze bruin zijn. Druk tussendoor een beetje aan. Maak zo ook de andere fritters. Voeg eventueel opnieuw wat olijfolie toe.

  7. Serveer de courgette koekjes met een flinke eetlepel zelfgemaakte olijven tapenade. Garneer met wat olijfolie en verse basilicum blaadjes.

Courgette fritters
fritters

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

High tea Picknick Courgette Hollandse recepten Gezonde recepten Notenvrije recepten Vegetarische recepten Lente recepten Zomer recepten Borrelhapjes Lunch

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in