Frittata met courgette
Dit is een lekker frittata recept. Het is eigenlijk gewoon een flinke gevulde omelet, maar dan op zijn Italiaans. Eerst bereid je de frittata gewoon op het gasfornuis, in de tweede fase zet je hem in de oven zodat ook de bovenkant kan garen. Een frittata is vrij dik en daarom lukt het meestal niet om de frittata helemaal gaar te krijgen zonder hem even in de oven te zetten. Gebruik daarom een pan die ook in de oven kan! Dit frittata recept is gemaakt met courgette, ricotta en basilicum. Aan het einde rasp je er wat citroenschil overheen zodat hij lekker fris wordt. Een extra schep ricotta en eventueel wat sla. Snijd de frittata in punten en eet bijvoorbeeld met brood of een snelle groene salade. Wanneer je alleen de frittata eet als avondeten is 2 maken misschien beter (qua hoeveelheid, zeker wanneer je met grote eters te maken hebt), verdubbel gewoon alle ingrediënten. Wanneer je er brood en wat salade bij serveert is het een prima hoeveelheid.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 5 eieren
- 75 gr geraspte oude kaas
- 100 gr ricotta
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 citroen (bio)
- 3 takjes verse basilicum
- 2 tl oregano
- Peper en zout
- Olijfolie
Lekker met
- Vers brood
- Salade
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de grill van de oven voor.
Snijd de ui en knoflook fijn. Gebruik een koekenpan (van ca 20cm) die in de oven kan. Doe de olijfolie in de pan en bak op laag vuur de ui en knoflook aan.
Snijd ondertussen de courgette in plakjes of gebruik een spiraalsnijder om van die leuke slierten te maken. Voeg wanneer je plakjes gebruikt ze nu bij het uimengsel. Bestrooi met de oregano. Zet het vuur iets hoger en bak tot ze aan beide kanten een beetje bruin worden. Breng op smaak met zout en peper.
Klop de eieren in een kom los. Voeg de geraspte kaas en 1 eetlepel ricotta toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet de eieren over de courgettes. Of giet de eieren over het uimengsel en voeg dan de slierten courgette toe (die hoeven maar heel kort) en bestrooi dan ook nu pas met gedroogde oregano. Zet het vuur weer laag en laat het in 6-8 minuten langzaam stollen.
Zet de frittata daarna nog 4-5 minuten in de oven onder grill, tot dat hij goudbruin is.
Garneer de frittata met de overgebleven ricotta en verse blaadjes basilicum Rasp tot slot de schil van de citroen boven de frittata. Breng op smaak met wat zout en peper.
Lekker met brood.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in