De Koekjesbijbel

Boekreview: De koekjesbijbel van Rutger van den Broek

De Koekjesbijbel van Rutger van den Broek (Bekend van Heel Holland Bakt) is met recht een bijbel te noemen. Het is een enorm dikke pil en is één uit de reeks kookbijbels. Denk aan de Bakbijbel, de Pastabijbel en zo zijn er nog 10 van dit soort kookbijbels. Deze Koekjesbijbel spreekt mij het meeste aan. Want wie wil er nou niet een boek vol met lekkere koekjesrecepten? Rutger van den Broek is de auteur van het boek en hij is daar natuurlijk de meest geschikte persoon voor. Want dat Rutger goed kan bakken, dat wisten we natuurlijk allemaal al. Ik vertel je in dit artikel alles over de Koekjesbijbel en waarom jij dit boek op de plank moet hebben staan.

[blockquote text=’Maar liefst elf hoofdstukken zijn gevuld met lekkere koekjesrecepten. Van brosse koekjes tot chewy koekjes en van gevulde koekjes tot amandelkoekjes en luchtige koekjes.’ text_color=” title_tag=” width=” line_height=’undefined’ background_color=” border_color=” show_quote_icon=’yes’ quote_icon_color=” quote_icon_size=”]

De koekjesbijbel

KOEKJES,KOEKJES, KOEKJES
Er staan meer dan 170 koekjesrecepten in dit boek. Maar liefst elf hoofdstukken zijn gevuld met lekkere koekjesrecepten. Van brosse koekjes tot chewy koekjes en van gevulde koekjes tot amandelkoekjes en luchtige koekjes. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er een koekjesrecept ontbreekt in dit boek. Met dit boek heb je dus een heel groot scala aan koekjesrecepten op de plank liggen en hoef je eigenlijk nooit meer te zoeken naar een lekker koekjesrecept.

Er is ook een hoofdstuk gewijd aan handige how-to’s en basisrecepten. Daarnaast geeft Rutger nog tips over het keukengerei wat je in huis moet hebben, hoe je de koekjes het beste kunt bewaren en legt hij een aantal baktermen uit.

De how-to’s zijn handige stappenplannen voor hoe je bijvoorbeeld verschillende soorten deeg maakt. Maar ook hoe je deeg uitrolt, hoe je moet temperen en hoe je zelf bladerdeeg maakt. Alles wordt uitgelegd aan de hand van stap-voor-stap foto’s. Fijn, want zo kan het eigenlijk niet meer fout gaan.

De Koekjesbijbel

De basisrecepten zijn recepten die je vaker terug ziet komen in het boek. Denk aan een dulce de leche recept en een recept voor ganachevulling en mokka-extract. Handit dat deze basisrecepten ook in het boek staan, zodat je hier altijd op terug kunt vallen.

Review De Koekjesbijbel

VAN MERGPIJPJES TOT CANTUCCINI’S
Maar nu over naar de koekjes! Het is onmogelijk om bij alle recepten stil te staan in dit artikel, want het zijn er meer dan 170! Alle koekjesrecepten staan in dit boek. Van Hollandse klassiekers, zoals de mergpijp en het bokkenpootje tot Internationale lekkernijen, zoals amaretti koekjes, lebkuchen en cantuccini’s. Ik vind vooral de Hollandse klassiekers leuk en ga hier zeker een keer wat van maken. Het lijkt me zo leuk om zelf mergpijpjes of bokkenpootjes te maken. De koekjes die mijn oma vroeger altijd in huis had.

Nog een greep uit de vele recepten: Lange vingers, gevulde koeken, schuimkransjes, citroenkusjes, jamkoekjes, Arnhemse meisjes en ga zo maar door. Er staan ook koekjes in waar ik zelf nog nooit van gehoord heb. Denk aan linzerkoekjes, jitterbugs of brandy snaps. Er valt dus ook nog genoeg te ontdekken.

Naast zoete koekjes vind je ook hartige varianten terug in het boek. Parmezaankoekjes met sesam of kaasvlinders bijvoorbeeld. Superlekker!

De Koekjesbijbel

De recepten zijn niet heel ingewikkeld. Soms zitten er wat uitgebreidere recepten tussen, maar het merendeel is goed te doen. De recepten zijn duidelijk en stap-voor-stap beschreven. Bovenin staat met leuke icoontjes aangegeven welke materialen er nodig zijn. En Rutger geeft bij ieder recept een extra tip. Een variatietip of een tip voor de bereiding. Handig!

De fotografie en de styling van de recepten vind ik erg mooi gedaan. De foto’s zijn prachtig en nodigen je uit om meteen aan de slag te gaan met de recepten. Alles wat je op de foto’s ziet wil je meteen opeten, en dat is een goed teken.

De Koekjesbijbel is een boek wat je eigenlijk gewoon in huis moet hebben. Als naslagwerk! Wanneer je zin hebt om koekjes te bakken, pak je dit boek erbij en dan zit je altijd goed. Het is ook een leuk boek om cadeau te doen aan een bakliefhebber. Aanrader!

De koekjesbijbel review

Titel
Koekjesbijbel

Auteur
Rutger van den Broek

Uitgeverij
Carrera culinair

Prijs en verkrijgbaarheid
€29,99 bij Bol.com en de lokale boekhandel

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in