Menu

Is Merlijn een foodie? + 7 tips om een baby te leren eten

Het begon allemaal veelbelovend. Met 6 maanden ben ik begonnen met de eerste hapjes en die gingen er in als koek. In een eerder artikel schreef ik al hoe ik Merlijn heb leren eten. Ik ben begonnen met groentehapjes en later heb ik fruit geïntroduceerd. Hij vond alles lekker, zelfs de groene (niet zoete) groentes zoals broccoli en boontjes. Hij at met 7 maanden ongeveer 120 gr groente en 90 gr fruit per dag. Maar van het een op het andere moment was het klaar. Merlijn had er geen zin meer in en nee betekent dan ook echt nee. Er werd druk geschud met het hoofd en de lippen bleven stijf op elkaar.

Even een kleine disclaimer, dit zijn tips op basis van mijn bevindingen. Ik ben geen voedingsdeskundige dus kan alleen maar mijn ervaringen delen. Misschien heb je er wat aan.

babyhapjes tips

Alleen kant en klaar
En daar zat ik dan met een vriezer vol homemade hapjes. Ik had braaf allemaal groentes gekookt en zoete aardappel en gewone aardappelen. En ik had 3 verschillende maaltijden bereid waaronder aardappelen met kabeljauw en doperwtjes, pasta met courgette en tomaat en couscous met kip en wortel. Dit had ik allemaal nog vrij fijn gemalen, want stukjes vond hij niks.  Als we buiten de deur eten neem ik altijd een zakje van Ella’s Kitchen mee. En ik denk dat daar de ellende is begonnen. Ik heb namelijk een paar keer een groentehap gekocht waar ook fruit in verwerkt zat en dat vond Merlijn natuurlijk heel lekker. Want dat is veel zoeter. Vanaf dat moment wilde hij de groentehapjes van mij niet meer. Ik dacht eerst dat het aan de structuur lag. Baby’s moeten altijd erg wennen aan nieuwe texturen. Glad gepureerde banaan wilde hij bijvoorbeeld wel, maar geprakte banaan niet. De zakjes van Ella zijn heel glad. Dus wat heb ik gedaan, alle hapjes heel glad gepureerd, maar ook dat wilde hij niet. Hij wilde alleen maar Ella.

"Merlijn had er geen zin meer in en nee betekent dan ook echt nee. Er werd druk geschud met het hoofd en de lippen bleven stijf op elkaar. "

Dat ging een tijdje goed
Dat ging een tijdje prima, hij at de zakjes eerst helemaal leeg. Dit zijn prima maaltijden trouwens, het is biologisch en er zit geen rotzooi in. Dus zo’n ramp vond ik het niet. Op den duur wilde hij de zakjes ook niet meer. Er gingen max. 5 happen in en de rest kon ik weggooien. Dus ik ging het in porties opwarmen, elke dag een half zakje. Zo hoef je niet zoveel weg te gooien. En gewoon iedere dag opnieuw aanbieden. Blijven volhouden. Wilde hij het niet, dan was het ook prima. Ik ging er zeker geen strijd van maken, want melk blijft toch nog zijn hoofdvoeding. Soms at hij 5 happen, soms niks en soms weer een heel zakje van 120 gr. Niks zo veranderlijk als Merlijn (net zijn moeder).

groene pastasaus

Zelf doen
We eten altijd met zijn drieën aan tafel en op den duur ging ik grove stukken introduceren (volgens de Rapley methode). Uiteraard hield ik er rekening mee dat ik zoutloos kookte. Zo kreeg Merlijn een stukje groente van mij, een aardappeltje of een stukje pasta. En dat vond hij fantastisch. Hij was het helemaal aan het ontdekken. Ok, er ligt ook iedere dag heel veel op de grond, maar er gaat ook steeds meer zijn mond in. Vanaf dat moment (9 maanden) ben ik dus gestopt met babyvoeding en liet ik Merlijn steeds meer met ons mee eten. Stukjes aardappel, vis, kip, pasta, groente, hij vindt het bijna allemaal lekker. Niet alles trouwens want rijst moet hij niks van hebben, hij wil echt grote stukken die hij in zijn hand kan houden (hij heeft bijvoorbeeld ook het liefst de korstjes van een boterham).

Zijn we er nu dan?
Nee nog lang niet, want hij eet denk ik max. 5 aardappeltjes en 5 stukjes groente en de rest beland op de grond. Maar het wordt iedere dag een beetje meer.  Ik geniet hier enorm van. Zijn ontdekkingstocht naar voedsel. Alles proeven, uitvoerig bekijken, leren eten en ook heel duidelijk laten merken als iets niet ok is. En ook het tegenovergestelde, als hij iets lekker vind (geitenkaas bijv.) dan zit hij heerlijk te smikkelen. En dat vind ik prachtig om te zien.

"Merlijn wilde alleen maar hapjes van Ella."

Hier nog even mijn belangrijkste tips om een baby te leren eten op een rijtje:

  1. 1. Bied 1 soort groente meerdere dagen achterelkaar aan. Baby’s moeten wennen aan nieuwe smaken.
  1. 2. Meng eventueel een klein beetje fruit door de groentehap zodat het er net wat beter in gaat.
  1. 3. Let ook op de textuur, de meeste baby’s houden niet van stukjes. Maar blijf ook niet te lang pureren want dan wennen ze nooit aan vast voedsel.
  1. 4. Laat ze het zelf ontdekken. Kook wat extra groente en pasta en of aardappeltjes (zonder zout) en geef ze grove stukken die ze zelf kunnen leren eten.
  1. 5. Maak er geen strijd van, houd het gezellig aan tafel.
  1. 6. Blijf het gewoon proberen, iedere dag opnieuw. Dit geldt ook voor de broodmaaltijd. Bied kleine porties aan zodat je niet teveel hoeft weg te gooien.
  1. 7. Maak je vooral ook niet te druk. Ze krijgen nog voldoende voedingsstoffen binnen door de melk. De rest is bijvoeding en het komt vanzelf goed.

merlijn

Heb jij nog tips om een baby te leren eten? Laat het dan vooral weten in de comments.

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

14 reacties

 • Pauline
  18 september 2018 om 11:02

  Ja dat weet je nooit he. Annika en ik hebben allebei dezelfde opvoeding gehad, ik at alles en Annika luste niks, dus ik denk niet dat het hem daarin zit ;)

 • Pauline
  18 september 2018 om 11:01

  Haha ja geklieder is het zeker :)

 • Pauline
  18 september 2018 om 11:01

  Haha ja ik vind het ook echt fantastisch.

 • Pauline
  18 september 2018 om 11:00

  Haha 2 uur, dat zal lekker smaken :)

 • Pauline
  18 september 2018 om 11:00

  Gek he? Wij hadden dat dus ook.

 • Angela
  17 september 2018 om 22:20

  Ons ventje bleef maar spugen van gepureerde hapjes, dus vanaf het moment dat de eerste tandjes door kwamen, alles in kleine stukjes en zo gegeven. Met 9 maanden at hij al werkelijk alles en hoefde ik echt niet aan te komen met een potje. We hebben een fase gehad rond zijn eerste verjaardag gehad dat hij niet meer wou eten. We hebben dit gewoon genegeerd en na 2 weken at hij alles weer. Nu met 14 maanden is hij dol op rijst en noodles lekker met gewokte of in kokosmelk gekookte groente en hij is dol op pittig eten.

 • Clariska
  17 september 2018 om 20:00

  Rapley methode is inderdaad erg fijn, hier overigens nooit gehad dat stukjes te groot waren en voor verslikking zorgden. Oudste at werkelijk alles wat los en vast zat, middelste at niet-abonnees dan brood, nu steeds meer groente, pasta en fruit (maar dan is hij al bijna 3?). Jongste mag over 2 maanden aan de hapjes, ben benieuwd. Hier maken we nergens een strijd van, heeft geen zin, middelste kan gerust 2 uur met een stuk kip in zijn mond zitten en het niet doorslikken ?. We koken niet anders nu voor de twee oudsten, ze eten wat er is en anders niet, komt vanzelf allemaal wel denken we maar. Rauwe groente vinden ze erg lekker, dus dat eten ze als snack voor het avondeten.

 • Eefje Buschenhenke
  17 september 2018 om 17:42

  Dat heb ik ook gehad, dat hij (nu 8 maanden) er klaar mee was! En alleen maar potjes wilde. Ik heb een half potje gemengd met zelf gestoomde groentes zodat hij niet helemaal aan die potjes gaat wennen. Het smaakt toch anders dan verse groentes. Gelukkig zijn we door die fase heen. En wortel uit de stoomoven hoeft hij niet, maar gekookt is dan wel weer oké. Het blijft een zoektocht, maar wel een hele leuke!

 • Saskia BS
  17 september 2018 om 15:03

  Hier 4 kids groot gebracht met de Rapley methode! Helemaal top! Het is wat geklieder maar je geeft en leert ze ook veel zelfstandigheid. Ze wennen aan smaken, texturen en aan jouw keuken/koken! Ik heb nu 4 goede (of eigenlijk 6 ?) goede eters aan tafel.

 • Riesje
  17 september 2018 om 13:59

  Ik vond de Kleintjes methode echt ontzettend fijn! (Met bijbehorend boek ‘Eten voor de kleintjes’). Meteen met 6 maanden zijn we begonnen met stukken aanbieden, geen gedoe met apart koken of prakjes maken. En wat René ook al aangaf; doordat ze een natuurlijke kokhalsreflex hebben zorgen ze er zelf voor dat het goed komt! Ik bleef er uiteraard wel altijd bij en hield het goed in de gaten, maar het is supergoed gegaan. Eten werd echt een feestje op deze manier. De ene dag aten ze beter dan de andere, maar geef het de tijd, maak je niet te druk me geniet van het ontdekken! Ze is nu net twee en proeft nog steeds echt alles. Onze oudste hebben we prakjes en potjes gegeven... en zij heeft dus nooit echt zelf kunnen ontdekken. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar nog steeds is ze geen makkelijke eter.

 • René
  17 september 2018 om 12:54

  Het schijnt dat babies een natuurlijk kokhalsreflex bezitten. Onze dochter Elin (9,5 maand) geven we sinds maand 6 eten volgens Rapley. Het is idd heel erg wennen, maar het went uiteindelijk wel :-) Ook als ze zich verslikt, blijft de natuurlijke reactie haar te willen helpen. Laat ik haar echter geworden, dan doet ze het ui zichzelf. En wat Pauline ook zegt; als je ze ziet genieten en ontdekken dan is het allemaal prima :-)

 • Saar
  17 september 2018 om 12:51

  Tijd geven, dat is wat wij ook hebben gemerkt. Amélie wilde niets op zes maanden. Pas toen ze bijna acht maanden was, begon ze eraan. En nu ze anderhalf is, eet ze alles met veel smaak. Wij hebben ook nooit verplicht en veel tijd gegeven. Alles op haar tempo ?

 • Pauline
  17 september 2018 om 10:07

  Dat had ik in het begin wel en het gebeurt ook wel eens. Maar het gaat eigenlijk altijd goed. Ik blijf er wel altijd naast zitten als hij eet.

 • Jennifer Regts
  17 september 2018 om 09:07

  Ben je niet bang dat hij zich verslikt? Ik vind dat vooral erg spannend, dochter van bijna 9 maanden krijgt nu de eerste 2 tandjes en durf hierdoor nog niet echt grote stukken te geven.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.