fbpx
Menu

Easy: Saag Paneer met tomatensaus

Als ik Indiaas ga eten, bestel ik steevast Saag Paneer. Ken je het? Het is een lekkere kruidige combinatie van spinazie en gebakken paneer. Ik eet het meestal met rijst of naan. Zelf voeg ik er tomatenblokjes aan toe, waardoor je nog meer het curry effect krijgt. Het leek mij altijd heel ingewikkeld om te maken, maar dat valt dus reuze mee. Ook was paneer niet goed verkrijgbaar (je moest er echt voor omfietsen), maar dat is nu anders want de Apetina® Paneer kan je gewoon in de supermarkt vinden.

"Paneer is kaas (panir betekent kaas in het Indiaas). Het is een kaas gemaakt van koemelk, die niet smelt. "

Wat is paneer?
Paneer is kaas (panir betekent kaas in het Indiaas). Het is een kaas gemaakt van koemelk, die niet smelt. Het is rijk aan eiwitten en bevat geen dierlijke stremsels (dus ook heel geschikt voor vegetariërs). Paneer is laag in vet en zout en de smaak zelf is heel neutraal, maar het neemt de toegevoegde smaken wel heel goed op. Je kan het eigenlijk vergelijken met kip. Dat moet je ook zelf lekker maken. Een ideaal ingrediënt dus voor vegetarische curry’s. Ik maakte dus Saag paneer, Saag betekent bladgroente. In dit geval gebruik ik spinazie maar je kan ook andere bladgroentes gebruiken.

Hoe maak je dat?
Je bakt de Apetina® Paneer eerst lichtbruin in wat olijfolie, voordat je ze aan de curry toevoegt. Snijd de paneer in blokjes van 2 x 2 cm en breng deze goed op smaak. Bak ze rondom bruin en haal ze dan uit de pan. Je kan nu de curry verder afmaken en dan voeg je op het laatst de paneer weer toe. Echt makkelijk! Maar je zet toch iets heel moois en heel bijzonders op tafel. Een Indiaas eetfeestje.

saag paneer met tomatensaus- wat is paneer vegetarische curry met paneer

Dit recept is voldoende voor 2 volwassenen en 2 kinderen als je er rijst en naan bij serveert. Heb jij wel eens paneer gegeten? En wat is jouw favoriete recept met paneer?

Ingrediënten voor 2 – 4 personen
450 gr Apetina® Paneer
600 gr spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper (of een hele als je van pittig houdt)
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
2 tl garam masala
1 tl komijn
1 cm gember
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook, de gember en de rode peper  (zonder zaadjes) fijn.

Snijd de paneer in blokjes van 2 x 2 cm.

Verhit wat olijfolie in een grote pan. Voeg de helft van de knoflook en de blokjes paneer toe en bak deze lichtbruin. Breng ze royaal op smaak met peper en zout. Haal de paneer uit de pan.

Voeg wat extra olie toe en de rest van de knoflook, de rode peper en de ui. Bak dit rondom aan.

Voeg de gehakte gember, de komijn en de garam masala toe en bak dit kort mee.

Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe en ga door totdat alles geslonken. Voeg dan de tomatenblokjes toe.

Doe de blokjes paneer terug in de pan en roer even om. De paneer neemt de smaken van de curry nu extra goed op.

Breng de saag paneer verder op smaak met peper en zout.

Serveer de saag paneer met (gele) rijst en naan.

PS het is ook lekker om er raita bij te serveren.

saag paneer met tomatensaus- saag paneer met tomatensaus-

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Dit bericht is in samenwerking met Apetina paneer, lees hier mijn disclaimer.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

  • Bianca
    24 oktober 2018 om 14:43

    Wat een leuk, lekker en snel recept!!! Dankjewel!

    Beantwoorden
  • Annika
    24 oktober 2018 om 14:59

    Graag gedaan :)

    Beantwoorden
  • MyleneN
    21 september 2018 om 17:31

    Heerlijk! De paneer gehaald bij ecoPlaza. Viel niet uit elkaar.

    Beantwoorden
  • Chantal Knijnenburg
    12 september 2018 om 21:17

    Van genoten!! Hier geen probleem met bakken, ik had de paneer van Apetina. Dank voor het delen van dit gerecht, Saag Paneer is ook echt mijn favo India gerecht!

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 september 2018 om 14:35

    Leuk om te horen, dankjewel!

    Beantwoorden
  • Marije
    10 september 2018 om 19:28

    Jeetje wat een drama om te bakken. Alle blokjes bleven aan mijn toch echt prima pan vast zitten. Spetters vet echt door de héle keuken. Het was wel lekker maar ik weet niet of ik het de moeite waard vind :( Had jij hier geen last van?

    Beantwoorden
  • Annika
    11 september 2018 om 07:40

    Nee hier had ik helemaal geen last van eigenlijk..Geen idee hoe dat kan?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 september 2018 om 10:38

    Het spettert inderdaad een beetje, maar plakken had ik ook geen last van. Ligt waarschijnlijk aan je pan :(

    Beantwoorden
  • Laila
    3 september 2018 om 21:22

    Ik maak regelmatig vegetarische curry, maar helaas was dit niet zo mijn smaak. Wel gezond!

    Beantwoorden
  • Annika
    4 september 2018 om 11:48

    Dat kan gebeuren! Volgende keer beter :)

    Beantwoorden
  • Silvia
    31 augustus 2018 om 13:09

    Pfff bij 3 supermarkten geweest (meer hebben we er niet...) en geen paneer te krijgen. Bij de Jumbo gevraagd; ook niet te bestellen ;-( Moet ik echt 15 km verderop gaan zoeken. Balen, had het graag dit weekend gemaakt! Maar, het komt een keer bij ons op tafel, dank voor het recept, lijkt me overheerlijk!!

    Beantwoorden
  • Danielle Kuiper
    29 augustus 2018 om 18:27

    Hi! Heb je een tip om de tomatenblokjes te vervangen ivm tomaten allergie? Bedankt! Danielle

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 augustus 2018 om 20:13

    Je kan ze weglaten of wat room of kokosmelk toevoegen.

    Beantwoorden
  • Lotje
    29 augustus 2018 om 11:34

    Hi Pauline! Dat ziet er lekker uit! Zou ik je mogen vragen waar je deze paneer hebt gekocht? Bij de Westergracht of de Soendaplein Albert Heijn toevallig? Groetjes, Lotte

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 augustus 2018 om 12:27

    Bij het Soendaplein :)

    Beantwoorden
  • Eef
    29 augustus 2018 om 10:26

    Deze paneer afgelopen week ook gegeten maar wat een drama was het met bakken. Zodra de blokjes in de pan lagen vielen ze van ellende uit elkaar. Nog tips hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen want de blokjes waar zeker niet te klein.

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 augustus 2018 om 12:28

    Oh wat gek. Ik heb een hele grote pan genomen zodat ze elkaar niet raakten en ze voorzichtig omgedraaid. Het bleef bij mijn ook wel stevig. Misschien toch nog iets grotere blokjes nemen.

    Beantwoorden
  • Lynn Wolters
    29 augustus 2018 om 10:24

    ziet er heerlijk uit, ik ga het dit weekend proberen! is het vergelijkbaar met halloumi qua smaak/structuur of totaal anders?

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 augustus 2018 om 12:31

    Het is wel echt anders. De smaak is heel neutraal waardoor je het echt lekker moet maken. Qua structuur lijkt het een beetje op tofu vind ik.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen