fbpx
Menu

Weekendbites: Meringue taart met room en tropisch fruit

Als ik iets feestelijk vind is het een meringue taart. Niet dat ik nu iets speciaals te vieren heb. Maar zoiets doet het altijd goed op feestjes of etentjes. Ach en het ziet er zo mooi uit. Een meringue taart is niet perse moeilijk om te maken. Wanneer je de stappen uit het recept goed volgt is het een fluitje van een cent. Ok dat is wat overdreven maar absoluut geen reden om er niet aan te beginnen.

Het is voor een meringue taart vooral belangrijk dat je de eiwitten goed van het eigeel scheidt. Doe je dit niet dan krijg je de eiwitten niet goed stijfgeklopt. Wanneer je niet zo zeker bent van dat eiwit scheiden doe het dan even apart van de eiwitten die je al gescheiden hebt. Klinkt logisch niet? En niet overmoedig worden want voordat je het weet zit er toch een druppeltje eigeel in. Dan moet echt alles opnieuw. Houd je ook de onderstaande minuten aan om te alles te mixen. Het is echt een hufterproof recept wanneer je de stappen goed opvolgt.

Wanneer de meringues in de oven staan heb je het zware werk gehad! Even de room kloppen en het fruit mooi snijden. Laat de meringues wel goed afkoelen voordat je de room er op smeert! Eventueel kun je de meringue taart ook nog decoreren met eetbare bloemen.

meringue taart

meringue taart

Ingrediënten (voor 8-10 personen)
6 eiwitten
330 gr extra fijne suiker + 2 el suiker
250 ml slagroom
0,5 tl vanille extract
1 tl witte wijn azijn
200 gr tropisch fruit: zoals ananas, banaan, kiwi en passievrucht
Verse munt blaadjes

Zo maak je het
Maak eerst de meringue bodem en deksel. Verwarm de oven voor op 150 graden (electrisch) en 130 graden (hetelucht).

Doe de eiwitten in een metalen kom (die vetvrij is, maak hem eventueel extra vetvrij met een citroen of citroensap op keukenpapier – let op geen eigeel bij de eiwitten, begin eventueel opnieuw met het scheiden van de eieren). Mix de eiwitten eerst op een midden hoge snelheid tot het gaat schuimen en daarna op de hoogste stand totdat het eiwit veranderd in stijve pieken en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het schuim er uit komt.

Voeg dan eetlepel voor eetlepel suiker toe op middelhoge mixstand. Tussen elke lepel laat je 30 seconden voordat je een nieuwe lepel suiker toegevoegd. Als alle suiker is toegevoegd mix je op de hoogste stand voor 6 minuten.

Voeg nu de witte wijnazijn toe en mix nog twee minuten op de hoogste stand. Voeg het vanille extract toe en mix op de hoogste stand tenminste 1 minuut.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak 2 cirkels meringue op het bakpapier van ongeveer 20 Ø doorsnede.

Zet ze in de oven en draai de oven terug naar 120 graden. bak ze voor 30 minuten. Zet de oven uit en laat ze nog een keer 30 minuten in de oven staan.

Klop de slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Zet de taart in elkaar. Leg de meringue bodem op een mooi bord. Bestrijk met slagroom. Leg wat fruit op de room en leg de andere meringue laag op het room. Besmeer met de rest van het slagroom en garneer met de rest van het fruit. Garneer met wat verse blaadjes munt. Je kunt de meringue ook maken met Griekse yoghurt, dat is wat zwaarder maar wel heel lekker fris. Vervang dan gewoon de room voor Griekse yoghurt.

meringue taart

meringue taart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

9 reacties

  • Annika
    23 mei 2019 om 14:36

    Nee, dat kan helaas niet.

  • Renee
    21 mei 2019 om 19:46

    Zou je de merengue ook twee dagen voordat je de taart verder opbouwt kunnen bewaren?

  • Ties.S
    20 december 2018 om 09:14

    dat snap ik... maar dan kun je hem niet een dag van te voren maken... en ook in de loop van de dag.. op een verjaardag zal een deel van de taart zacht worden... zou daarom invriezen geen oplossing zijn... in de winkel zijn ook alle merinque/ progres/schuim taarten ingevroren... met vers fruit is dat natuurlijk weer minder... maar met hazelnoot / caramel kan dat prima..

  • Annika
    18 december 2018 om 10:59

    Ja de meringue wordt zacht door het vocht wat in de taart zit. Je kunt beter de meringue op het laatste moment toevoegen.

  • Ties.S
    17 december 2018 om 20:34

    zaterdag avond een merinque taart... 3 lagen... met kersen vulling en mascapone slagroom gemaakt.... was goed gelukt en de meringue mooi bros aan de buitenkant .... alleen zondag was de taart enkele centimeters ingezakt en de meringue niet bros meer..... het vocht van de kersenvlaaivulling en de slagroom opgenomen... smaak was (nog) wel goed... maar de bite van de krokante merinque was jammer genoeg weg... is dit op te lossen / te voorkomen door de taart in te vriezen.... of andere tip... of alleen in elkaar zetten en direct eten....

  • Annika
    7 augustus 2018 om 09:15

    :)

  • Daniëlle
    6 augustus 2018 om 14:42

    Ziet er echt waanzinnig lekker uit! Die moet ik zeker een keer maken!

  • Annika
    3 augustus 2018 om 20:48

    Wat bedoel je precies?

  • albertsannemiek
    3 augustus 2018 om 20:40

    Wat is dat lekkers op de andere foto’s bij dit recept? 😉

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.