7 vragen over foodstyling beantwoord

Ik krijg regelmatig vragen over mijn werk als foodstylist. Daarom plaatste ik laatst een oproepje op mijn Instagram, zodat jullie vragen over foodstyling konden stellen. En die hadden jullie genoeg, de vragen stroomden meteen binnen. Ik heb de leukste eruit gepikt en heb zeven foodstyling vragen geselecteerd voor dit artikel. Ik werk nu ruim drie jaar bij Uit Pauline’s Keuken. Voor degene die het nog niet weet (kan ik me niet voorstellen), maar wij zijn zussen. Pauline is de blog 8 jaar geleden begonnen. Dat was mijn idee overigens. Drie jaar geleden besloot ik bij en met Pauline te gaan werken. Pauline is voornamelijk het brein achter alle recepten en ik neem de foodstyling,- en fotografie voor mijn rekening. Dit vind ik het allerleukste. Ik word altijd blij als een beeld wat ik in mijn hoofd heb, uiteindelijk nog mooier dan verwacht op de foto staat. Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt en ik ontwikkel me nog iedere dag.

1. Waar halen jullie alle props & achtergronden vandaan?

Overal en nergens! We zijn dol op de kringloop. Als je goed zoekt, vind je vaak de mooiste dingen voor een prikkie. Hoe ouder en lelijker, hoe mooier het is voor de fotografie. Maar we shoppen ook regelmatig bij winkels als Loods 5, Dille & Kamille, Sissy Boy en via Etsy bestellen we zo nu en dan wat. De achtergronden maken we zelf. Vaak is dit gewoon een houten plank die we zelf schilderen, of een tuintegel die we ergens op de kop tikken.

2. Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik ben dol op Pinterest. Dit inspireert mij enorm. Ik kijk graag naar mooie plaatjes en leuke ideetjes sla ik op. Voordat ik een shoot heb kijk ik even door mijn Pinterest borden om geinspireerd te raken. Vervolgens is het, het gerecht zelf dat mij inspireert. Welke ingrediënten zitten er in. Wat wil ik overbrengen? Welk moment van de dag gaat het om. Ter plekke verzin ik dan een leuke setting. Ik kopieer nooit iets rechtstreeks van een ander.

3. Hoe lukt het jullie om de hele dag te fotograferen? Het licht is niet de hele dag mooi

Wij fotograferen ook nooit de hele dag. We werken enkel en alleen met daglicht. Dat gaat in de zomer makkelijker dan in de winter. Dan is het meer een uitdaging en soms een race tegen de klok. In de winter begin ik vaker eerder. En ik gebruik altijd een reflectiescherm.

4. Bedenk je van tevoren een setting of bouw je die om de gerechten heen?

Allebei! Soms bedenk ik ter plekke een setting. En af en toe heb ik al heel sterk een idee in mijn hoofd van hoe het moet worden. Dat is soms lastig. Dan heb je iets in je hoofd en komt het in de realiteit niet zo mooi over als je van tevoren bedacht had. Dan laat ik het idee vaak gaan en verzin ik snel een andere setting.

Vegan ijskoffie

5. Wat is het belangrijkste om eten mooi en lekker ogend op de foto te krijgen? Is alles echt?

Ja, alles is echt! Ik weet dat er foodstylisten zijn die allerlei trucjes toepassen, zoals kleurstoffen aanbrengen, nep ijs gebruiken en met een pincet de kruiden toevoegen. Dat doe ik allemaal niet. Het allerbelangrijkste is dat je verse producten gebruikt. De kruiden moeten vers zijn, ze verleppen snel en dat ziet er niet mooi uit op de foto. Wat ik dan wel doe is bijvoorbeeld de kruiden even in ijswater leggen, dan piep je ze net even op. Daarnaast is het belangrijk om het eten al mooi op het bord te leggen. Niet teveel en kijk of het er lekker uit ziet. Een beetje groen (peterselie) of peper doen het altijd goed.

6. Heb je een opleiding of cursus voor foodstyling gevolgd of heb je het jezelf aangeleerd?

Ik heb het me voornamelijk zelf aangeleerd. Ik heb hier en daar wel wat workshops gevolgd. Hier heb ik wat handige tips geleerd en met name hoe ik de camera moet gebruiken. Ik heb vooral geleerd door te doen. Oefenen, oefenen, oefenen. Als ik nu kijk naar foto’s van drie jaar geleden, schaam ik me de ogen uit de kop. Je blijft je steeds ontwikkelen.

7. Welke camerainstellingen gebruik je?

Ik fotografeer alles in RAW. Het voordeel hiervan is, dat je veel meer elementen  kunt bewerken. Dat bewerken doe ik in Lightroom. Mocht je dit ook willen doen, dan raad ik je wel aan hier een workshop voor te volgen. Want je kan ontzettend veel met Lightroom, je moet alleen net even weten wat en hoe. Daarnaast maak ik graag gebruik van een 24-70 mm lens die scherptediepte foto’s kan maken. Zo kun je goed focussen op het gerecht of een detail op de voorgrond en de achtergrond wat waziger laten.

Ik hoop dat ik hiermee de meeste vragen over foodstyling beantwoord heb. Heb je toch nog een vraag? Laat het weten in de reacties, dan maak ik misschien nog een deel 2. Ik vond het superleuk om wat meer te vertellen over mijn werk als foodstylist,- en fotograaf! Bedankt voor alle leuke vragen.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in