fbpx
Menu

Weekendbites: Roze koeken met bietensap

Toen ik hoorde dat Pauline roze koeken ging maken, maakte mijn hart een klein sprongetje. In de pubertijd fietste ik iedere dag 24 km naar de middelbare school en dat zorgde er voor dat ik altijd honger had. En wat doe je dan? Dan ga je naar de supermarkt en koop je iets wat lekker vult en gezond is. Not! Nee, deze eigenwijze puber stilde haar honger met roze koeken! Haha. Ik heb er goede herinneringen aan en ik had al jaren geen roze koeken meer gegeten. Totdat Pauline met het idee kwam om dit recept voor roze koeken te maken uit het boek Food en Route van Mme. Charlotte.

Dat boek is trouwens superleuk! Het is een boek met meer dan 40 meeneemrecepten voor de picknick, naar het strand of voor als je een sloepje gaat huren. Madame Charlotte heeft recepten gecreëerd die makkelijk te maken zijn (geen uren voorbereiding) en die makkelijk mee te nemen zijn. Niets zo teleurstellend als je op je picknickplekje aangekomen bent en al het eten verlept is. Het boek is verdeeld in drie hoofdstukken met recepten: Zon, zee zand in je eten, Zweedse droompicknick en Schuitje varen, grogje drinken. Verder vind je er nog handige tips & tricks voor je voorraadkast, wat je allemaal mee moet nemen als je gaat picknicken en hoe je een super easy picknick organiseert.

Het boek geeft mij een instant zomergevoel. De plaatjes zijn stuk voor stuk vrolijk en zonnig. En de recepten dus ook. Lekker kleurrijk en perfect voor het zomerseizoen. Het zijn met name lunchrecepten, wat natuurlijk logisch is binnen het picknickthema. Maar ook lekkere limo’s en bakrecepten zijn goed vertegenwoordigd. Zoals dit recept voor roze koeken.

Naast de roze koeken vind je er lekkere recepten voor sandwiches, zoals broodjes met paddestoelen-kip & dragon salsa verde of groentenbroodjes. Maar ook het recept voor Bahn-Mi, Vietnamese rijstrolletjes en Zweedse gehaktballetjes vind je terug in het boek. En natuurlijk mogen de drankjes niet ontbreken. Wat dacht je van een een Rabarberlimo of een Warme sinaasappel groc? En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat doe ik niet, want ik hou graag nog wat te raden over. Ik zou zeggen blader het boek eens door in de boekhandel en dan zul je al het andere lekkers zien. Maar hierbij delen wij alvast een kleine sneakpeek met dit recept voor roze koeken.

Roze koekenRoze koeken

Ingrediënten voor 12 st. 
250 gr roomboter
3 eieren
225 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
2 el vanillesuiker
3 el romige Turkse of Griekse yoghurt
250 gr zelfrijzend bakmeel
Fijngeraspte schil van een halve citroen
Poedersuiker
Bietensap

Materialen
Muffinvorm of ronde bakvormpjes

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Smelt de boter op laag vuur en laat even afkoelen.

Klop de eieren met de suiker goed luchtig. Schep nu de yoghurt en de boter door het beslag, maar gebruik niet alle boter.

Laat en bodempje in de pan zitten om straks je bakvormpjes mee in te vetten.

Zeef het meel en spatel het, samen met de citroenzestes, als laatste door het beslag.

Schep het beslag in een goed ingevet muffin bakblik of ronde bakvormpjes. Een laagje van ruim 1 cm is voldoende.

Bak de cakejes in 10-15 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Maak intussen het knalroze glazuur. Roer 100 gr poedersuiker en 2-3 el bietensap door elkaar tot een dik roze glazuur.

Is je glazuur te dun? Voeg extra poedersuiker toe. Te dik? Voeg lepeltje voor lepeltje extra bietensap toe.

Als de cakejes zijn afgekoeld, bestrijk je ze met een royale laag van het roze glazuur. Laat het glazuur goed stevig opdrogen.

Roze koekenRoze koekenRoze koeken

Titel 
Food en Route

Auteur
Charlotte Fielmich

Uitgeverij
Snor

Prijs en verkrijgbaarheid
€18,99 bij Bol.com of de lokale boekhandel

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

BewarenBewaren

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

9 reacties

  • Joyce
    23 juli 2018 om 12:15

    Zal het glazuur ook gaan met het vocht uit vacuüm verpakte bietjes? Of is dit te dun?

    Beantwoorden
  • Annika
    24 juli 2018 om 14:02

    Daar heb ik geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen.

    Beantwoorden
  • GoodFoodFox
    17 juli 2018 om 13:09

    Nee, het leek me ook al niet zo'n goed idee om de koeken als geheel in te vriezen. Vandaar mijn voorbehoud.

    Beantwoorden
  • Sandra
    14 juli 2018 om 22:13

    Wat een waanzinnige foto's! Deze wil ik heel graag een keer maken.

    Beantwoorden
  • Annika
    17 juli 2018 om 12:57

    Ah dank je wel!

    Beantwoorden
  • Charlotte
    13 juli 2018 om 20:26

    Superleuk! Merci, x Mme Charlotte

    Beantwoorden
  • ReceptenMarit
    13 juli 2018 om 14:34

    Beste Pauline, hoe kun je deze roze koeken het beste bewaren (waar en hoelang)? Is het ook mogelijk om ze in te vriezen?

    Beantwoorden
  • Goodfoodfox
    14 juli 2018 om 12:36

    Ik ben natuurlijk geen Pauline. Maar ik kan me voorstellen dat de glazuur het ontdooien misschien niet overleeft. Dus je zou de koeken zonder glazuur kunnen maken en invriezen, en dan later de glazuur erop kunnen doen. Zelf ben ik nog niet overtuigd van het bietensap. Volgens mij krijg je dan toch een grondsmaak aan je koek...

    Beantwoorden
  • Annika
    17 juli 2018 om 12:58

    Invriezen zou ik niet doen. Je kunt wel de koeken invriezen en ze dan later glazuren. De koeken zijn ongeveer 3 dagen goed houdbaar in een afgesloten koektrommel.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen