Roze koeken
Toen ik hoorde dat Pauline roze koeken ging maken, maakte mijn hart een klein sprongetje. In de pubertijd fietste ik iedere dag 24 km naar de middelbare school en dat zorgde er voor dat ik altijd honger had. En wat doe je dan? Dan ga je naar de supermarkt en koop je iets wat lekker vult en gezond is. Not! Nee, deze eigenwijze puber stilde haar honger met roze koeken! Haha. Ik heb er goede herinneringen aan en ik had al jaren geen roze koeken meer gegeten. Totdat Pauline met het idee kwam om dit recept voor roze koeken te maken uit het boek Food en Route van Mme. Charlotte.
Leuk kookboek
Dat boek is trouwens superleuk! Het is een boek met meer dan 40 meeneemrecepten voor de picknick, naar het strand of voor als je een sloepje gaat huren. Madame Charlotte heeft recepten gecreëerd die makkelijk te maken zijn (geen uren voorbereiding) en die makkelijk mee te nemen zijn. Niets zo teleurstellend als je op je picknickplekje aangekomen bent en al het eten verlept is. Het boek is verdeeld in drie hoofdstukken met recepten: Zon, zee zand in je eten, Zweedse droompicknick en Schuitje varen, grogje drinken. Verder vind je er nog handige tips & tricks voor je voorraadkast, wat je allemaal mee moet nemen als je gaat picknicken en hoe je een super easy picknick organiseert.
Het boek geeft mij een instant zomergevoel. De plaatjes zijn stuk voor stuk vrolijk en zonnig. En de recepten dus ook. Lekker kleurrijk en perfect voor het zomerseizoen. Het zijn met name lunchrecepten, wat natuurlijk logisch is binnen het picknickthema. Maar ook lekkere limo’s en bakrecepten zijn goed vertegenwoordigd. Zoals dit recept voor roze koeken.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
ngrediënten voor 12 st.
250 gr roomboter
3 eieren
225 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
2 el vanillesuiker
3 el romige Turkse of Griekse yoghurt
250 gr zelfrijzend bakmeel
Fijngeraspte schil van een halve citroen
Poedersuiker
Bietensap
Materialen
Muffinvorm of ronde bakvormpjes
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Smelt de boter op laag vuur en laat even afkoelen.
Klop de eieren met de suiker goed luchtig. Schep nu de yoghurt en de boter door het beslag, maar gebruik niet alle boter.
Laat en bodempje in de pan zitten om straks je bakvormpjes mee in te vetten.
Zeef het meel en spatel het, samen met de citroenzestes, als laatste door het beslag.
Schep het beslag in een goed ingevet muffin bakblik of ronde bakvormpjes. Een laagje van ruim 1 cm is voldoende.
Bak de cakejes in 10-15 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Maak intussen het knalroze glazuur. Roer 100 gr poedersuiker en 2-3 el bietensap door elkaar tot een dik roze glazuur.
Is je glazuur te dun? Voeg extra poedersuiker toe. Te dik? Voeg lepeltje voor lepeltje extra bietensap toe.
Als de cakejes zijn afgekoeld, bestrijk je ze met een royale laag van het roze glazuur. Laat het glazuur goed stevig opdrogen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in