Kleine taartjes

Review: Kleine taartjes

Wie dol is op zoetigheid kent vast de bekende Franse patisserie in Amsterdam: Petit Gâteau. Zij staan bekend om hun overheerlijke kleine taartjes, eclairs en macarons. De kleine taartjes, oftewel petit gâteaus, zijn niet alleen om te smullen, ze zien er ook nog prachtig uit. Een lust voor het oog! Even op en neer naar Amsterdam voor een paar van die heerlijke taartjes is niet voor iedereen weggelegd. Niet getreurd, de oprichtster van Petit Gâteau heeft een boek uitgebracht. In dit boek staat het beroemde basisrecept voor de kleine taartjes en 60 variaties daar op. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor mijn review van het boek Kleine Taartjes.

Kleine taartjes

Het boek begint met een hoofdstuk over het ontstaan van Petit Gâteau. Super interessant en leuk om te lezen. Zo is de oprichtster, Meike Schaling, begonnen in Parijs. Hier opende ze een patisserie met een wat breder assortiment. Pas later is ze zich nog meer gaan richten op de kleine taartjes en in 2013 opende ze de winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Gevolgd door winkel nummer 2 in 2014.

Voordat je bij de recepten komt, staan er in het boek wat handige tips. Hoe lang en op welke temperatuur moet je de taartjes bakken? Hoe moet je deeg fonceren? Hoe smelt je chocolade en welke soort kun je het beste gebruiken? Handig om even door te lezen voor je van start gaat met één van de zestig recepten.

 

Kleine taartjes

Dan komen we aan bij het basisrecept voor het deeg van de kleine taartjes. Het is een zandtaartdeeg waar amandelmeel aan toegevoegd wordt. Dit wordt veel in Frankrijk gedaan. Hierdoor wordt het deeg veel krokanter dan de Nederlandse versie van zandtaartdeeg.

In het boek staan dus allerlei variaties. Zo vind je er de recepten voor diverse crumbles, crémes, jams en fruitvullingen. Dit kun je met elkaar combineren. Een aantal van deze combinaties staan ook uitgeschreven ter inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan een perentaartje met abrikozengelei, amandelschaafsel, peer en vanille-amandelcréme. Als variatietip staat erbij dat je ook abrikoos of 4 verse frambozen in de créme kunt doen. Of een chocolade-amandelcréme met peer toevoegen. Klinkt heerlijk! De recepten zijn uitgewerkt met stap-voor-stap foto’s, zodat je precies ziet wat je moet doen.

Kleine taartjes

In elk taartje gaat een laagje amandelcréme. Ook hier vind je diverse variaties van in het boek. Denk aan een pistache amandelcréme of een hazelnoot amandelcréme. Dit geldt ook voor de crumbles. Er staan verschillende variaties in het boek die je kunt toepassen op de taartjes. Net wat je lekker vindt.

Ik krijg meteen zin om aan de slag te gaan met deze kleine taartjes. Het leuke aan dit boek vind ik dat je er alle kanten mee op kan. Je kunt eindeloos varieren met alle basisrecepten uit het boek. Zo is er nog een hoofdstuk geweid aan jam en gelei, fruit, citrus en chocola. Elk hoofdstuk is weer onderverdeeld in recepten voor cremés, gelei, pureetjes, ganache en ga zo maar door. Alles om het taartje mee te kunnen vullen.

Kleine taartjes

Het laatste hoofdstuk heet Feest! Hier staan lekkere basisrecepten in het thema van een feestdag, denk bijvoorbeeld aan pompoenpuree voor Halloween. Maar ook staan er wat extra recepten in, zoals gingerbread koekjes, profiteroles en kruidnootjes.

Ik ben positief verrast door het boek. Het is het perfecte cadeau voor iedere bakliefhebber. En je kunt er heel veel kanten mee op, dat vind ik fijn! Ik krijg meteen zin om de keuken in te duiken. Jij ook?

Kleine taartjes

Titel
Kleine taartjes

Auteur
Meike Schaling

Uitgeverij
Kosmos Uitgevers

Prijs en verkrijgbaarheid
€19,49 bij Bol.com en de lokale boekhandel

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in