Menu

Weekendbites: Havermoutbrood met noten

Wanneer we het over hele gezonde recepten hebben dan krijg ik niet zoveel support thuis. Mijn vriend vind het onzin. Hij kan gerust een geroosterde boterham met suiker eten. Ik schets zomaar een willekeurige situatie. Ik kijk er altijd naar alsof hij van een andere planeet komt. “En je krijgt ook al verborgen suikers binnen!” roep ik dan (ook al doe ik natuurlijk mijn best om die te beperken). En dan ben ik zelf niet eens een healthfreak! Dat gezegd hebbende: dit havermoutbrood is officieel door mijn vriend goed gekeurd. Ik herhaal: goed gekeurd! En het is dus gezond. Of nou ja behoorlijk gezond, officieel zitten er natuurlijk ook suikers in gedroogd fruit en er gaat Maple syrup in en een beetje boter. Nouja wanneer je het uitrekent per plak denk ik dat je een behoorlijk gezond tussendoortje te pakken hebt.

Heb ik je aandacht? Goedgekeurd door iemand die dit soort dingen echt verafschuwd en behoorlijk gezond. Maken dus! En nu komt het grappige: je gooit alles in een mengkom, laat het een paar uur staan. Of wanneer je het vergeet, zoals ik, kan het ook gerust een nacht staan. Schept het mengsel in een cakevorm en bakt het in de oven! Dan heb je nog wel wat geduld nodig want het havermoutbrood moet wel 1,5 uur bakken. En klaar! Verder blijft het brood wel wat smeuïg, dat hoort, geen droge cake dus. Daardoor blijft hij ook lekker lang goed en kan hij zo mee naar je werk!

havermoutbrood

havermoutbrood

Ingrediënten
150 gr havermoutvlokken
200 gr notenmix (bijvoorbeeld: pecannoten, hazelnoten, walnoten)
2 tl bakpoeder
1 tl zout
100 gr (ongezouten) boter of 3 el kokosolie (+ extra om in te vetten)
2 el Maple syrup
500 ml appelsap (met zo min mogelijk suiker)
100 gr gedroogd fruit mix (bijvoorbeeld: gedroogde abrikoos, rozijnen en pruimen)

Materiaal
cakevorm 1ltr (20cm), bakpapier

Zo maak je het
Snijd het gedroogde fruit in stukjes (de abrikozen en pruimen). Meng de havermoutvlokken, 150 gram van de notenmix, het gedroogde fruit, bakpoeder en zout in een mengkom.

Zet een steelpannetje met boter en Maple syrup op laag vuur en laat de boter zachtjes smelten. Voeg aan de havermout toe en en schep goed door.

Giet de appelsap bij het havermout mengsel. Schep opnieuw goed door. Laat 2 uur staan. En schep af en toe om. (je kunt het ook een nacht laten staan, dat maakt niet uit)

Verwarm de oven voor op 180 graden (electrische oven) / 160 graden (hetelucht oven)

Vet een cakevorm van 1 liter in met boter. Knip een stukje bakpapier voor op de bodem en laat het aan weerszijden uitsteken zodat je straks het brood er gemakkelijk uit kunt trekken.

Doe het mengsel in de cakevorm verdeel goed over de vorm en bestrooi met het restant van de notenmix. Bak 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Haal uit de vorm en bak nog eens 15 minuten zonder bakvorm. Laat dan afkoelen op een taartrooster.

Het havermoutbrood wordt niet zoals een cake helemaal droog van binnen. Maar blijft een beetje smeuïg.

havermoutbrood

havermoutbrood

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

13 reacties

 • Mariska
  10 augustus 2019 om 10:12

  Owwww wat heerlijk!! Ik zou er zeker dadels in doen..???..

 • Debby
  25 januari 2019 om 18:22

  Enig idee voor een appelsap vervanger? Ik mag geen appel en ook geen peren.

 • Annika
  7 november 2018 om 11:48

  Dat kan ook inderdaad! Fijn dat het gesmaakt heeft :)

 • Anja
  30 oktober 2018 om 21:24

  Ik hem gemaakt met banaan erdoor , hij was vrij plakkerig ... heeft wel zeker twee en een half uur in de oven gestaan , maar uiteindelijk super lekker .... zal hem zeker nog een keer maken. Maar dan toch zonder banaan.

 • Pauline
  24 september 2018 om 15:01

  Wat leuk om te horen!

 • CV
  24 september 2018 om 09:44

  Mijn brood is klaar! Door de reacties hierboven was ik bang dat het een mislukking zou worden, maar het brood is perfect gelukt én echt onwijs lekker. Ik heb het beslag zeker 4 uur laten indikken voor het bakken. Dat had het echt wel nodig, het werd uiteindelijk een soort dikke havermoutpap. Daarna 2 uur in de oven en nog een half uur zonder bakblik. Het is wel echt een must om je bakpapier (in de volledige lengte van het blik) aan beide kanten uit te laten steken zodat je het brood daaraan kan optillen. Anders valt het zo uit elkaar, het blijft wat zacht. Na een nachtje in de koelkast is het brood goed te snijden. Ik ben er heerlijk van aan het genieten nu!

 • Pauline
  27 augustus 2018 om 09:53

  Oh jee! Iedere oven is anders. Ik zou hem de volgende x dan gewoon in het blik laten :)

 • Femke
  26 augustus 2018 om 10:39

  Ik maak het brood nu voor de derde keer want het bevalt ontzettend goed. Een gezond ontbijtje of tussendoortje. Bij mij staat het wel veel langer in de oven, minstens 2 uur, misschien nog een kwartier langer zelfs, omdat hij anders volledig uit elkaar valt. Ook blijft die bij mij in het bakblik, want eruit halen lukt niet. Nadat het brood gebakken heb trek ik hm aan het bakpapier uit de vorm, laat op het papier afkoelen tot kamertemperatuur, daarna weer terug in het bakblik en een nacht in de koelkast. Dan is ie uiteindelijk goed te snijden, en stop ik het in plakken in de vriezer. Bedankt voor dit recept, ik ben er erg blij mee

 • Henny Schoon
  25 augustus 2018 om 10:56

  Betreft havermoutbrood met noten en gedroogd fruit: beste Pauline, ik ben heel benieuwd naar jouw magische krachten! Want die heb je nodig bij - ik citeer uit je recept - "haal uit de vorm en bak nog eens 15 minuten zonder bakvorm". Mij lukte het niet, terwijl ik precies jouw aanwijzingen heb opgevolgd. Alles viel uit elkaar, kon nog net de boel in de vorm scheppen. Dan maar in de vorm 15 minuten gebakken. Afgekoeld, in een vakje met een lepeltje proefde ik hoe lekker het is. Pas na 2 nachten in de koelkast was het brood' te snijden. Ofschoon de noten aan de bovenkant er allemaal af brokkelden, ook die foto op je site klopte niet. Het positieve: de smaak is fantastisch!!

 • Silvy Horemans
  30 juli 2018 om 21:34

  Oh ik ben fan van blenderrecepten. Lekker en simpel ;)

 • Femke
  29 juli 2018 om 15:38

  Alette, ik maak vaak dit soort broden en je kunt ze altijd goed invriezen. Eerst in plakjes snijden.

 • Femke
  29 juli 2018 om 15:37

  Ik heb er twee in de oven staan (one to give and one to keep). Ik ben erg benieuwd naar het resultaat want bij mij was het beslag aardig vloeibaar. Ik heb nog een eetlepel psylliumvezels toegevoegd om het iets meer te binden. Over ca. 2 uur weten we het!

 • Alette
  28 juli 2018 om 21:03

  Hoi, Kun je dit havermoutbrood invriezen na het bakken?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.