groente gratin

Groente gratin met aardappel en raapstelen

Romigheid is in 1 woord waar dit gerecht over gaat. Een gratin moet romig zijn. Dus ja er komt slagroom aan te pas en ook nog geraspte kaas. En toen bedacht ik ook nog dat de perfecte combinatie met aardappeltjes, doperwtjes en bosui toch wel gerookte spek is. Geen ontzettend mager gerecht dus, deze groente gratin. Sorry! Maar wel heel lekker. Moet af en toe kunnen hoor. Ik vind het lekker om er een pluk groen op te serveren. Zoiets als sla of in dit geval raapstelen. Dat kun je niet altijd krijgen, wanneer je dit groente gratin recept toch wilt maken kun je het natuurlijk vervangen voor een slasoort die wel verkrijgbaar is. Het smaakt anders, maar de bedoeling is een frisse smaak te geven aan de romigheid. Raapstelen zijn een beetje zurig, citroenachtig.

Verder kan ik er over zeggen dat je de groente gratin snel maakt in 1 ovenschaal. Wanneer je de plakjes aardappel hebt gesneden is het een kwestie van laagjes bouwen. En dan gaat de gratin de oven in. Ik eet het ook met wat brood, wat je dan lekker in de room kunt dopen. Zoals ik al zei geen heel mager recept! Overigens heb je wel wat room nodig om de aardappels te laten garen, sommigen vinden misschien dat de ingrediënten in de room “zwemmen” , maar het hoort. Gewoon er een stukje brood in dopen!

groente gratin

groente gratin

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr vastkokende aardappels
200 gr doperwten (diepvries)
5 bosuitjes
3 tenen knoflook
60 gr raapstelen (wanneer niet verkrijgbaar is sla ook lekker)
50 gr gerookte spek, in plakjes
300 ml slagroom
200 gr belegen kaas, geraspt
peper en zout
boter (invetten ovenschaal)
olijfolie (voor garnering)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven) / 160 graden (hetelucht oven), vet een ovenschaal van ca 30 x 20 cm in met boter.

Doe de slagroom in een mengkom en pers de teentjes knoflook er boven uit. Meng door elkaar. Laat 15 minuten trekken. Breng op smaak met peper en zout.

Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes van ongeveer 4-5 mm. Dit kun je het beste met een mandoline doen. Maar zonder lukt het ook. Wanneer je de plakjes dikker zijn duurt het garen langer.
Snijd de bosuitjes in stukjes van ongeveer 4-5 cm.

Maak een laagje van de aardappelplakjes. Bestrooi met zout en peper. Overgiet met wat knoflookroom. Bestrooi met wat geraspte kaas, leg er een paar plakjes gerookte spek op, wat doperwtjes en een paar stukjes bosui. Maak opnieuw een laagje met aardappelplakjes. Herhaal dit tot dat je 5-6 laagjes hebt. Eindig met het laagje room en kaas.

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie er af en zet nog eens 20 minuten zonder folie in de oven. Garneer met raapstelen (of sla) en wat olijfolie.

groente gratin

groente gratin

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Makkelijke recepten Ovenschotel Aardappel Franse recepten Notenvrije recepten Oven Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in