fbpx
Menu

One pot: Ratatouille met kruidendressing

Dat ratatouille tegenwoordig niet wat populairder is, is voor mij een raadsel. Terwijl het echt een heerlijk gerecht is. Vol van smaak, wanneer je het aan het koken bent doet de geur je denken aan zonnige vakanties in Frankrijk en dan ook nog eens compleet vegetarisch of eigenlijk zelfs vegan. Je kunt voor je gezondheid natuurlijk hele kostbare poeders toevoegen aan je eten zoals spirulina-poeder en overal maar avocado’s doorheen prakken, maar die Franse keuken is zo gek nog niet. Wanneer je de poeders een keer wilt proberen moet je dat natuurlijk vooral doen, ze geven je eten in ieder geval een hele mooie groene kleur en een avocado op een cracker is hartstikke lekker! Eet ik zelf ook! Maar wanneer je in bent voor een avondje lekker vegetarisch eten zonder fratsen, probeer dan eens dit ratatouille recept.

Ratatouille zit dus tjokvol met groenten. Aubergines, courgettes en tomaten. En in dit ratatouille recept voeg ik ook nog een frisse verse kruidendressing toe. Voor een ratatouille snijd je al die groenten in gelijke repen. Ze hebben wel allemaal een andere kooktijd. Tomaat gaart nou eenmaal anders dan een courgette. In sommige recepten wordt alles bij elkaar in de pan gegooid, beetje roeren en klaar. Maar de beste smaak krijg je door dit recept met wat meer beleid te maken. Uiteindelijk belandt wel alles in dezelfde pan, het is immers een ‘one pot’ recept, maar dan wel in fases. Wanneer je ratatouille een keer op deze manier hebt gemaakt wil je niet meer terug!

Ratatouille receptRatatouille recept

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr aubergine
250 gr courgette
2 uien
1 sjalot
1 teen knoflook
1 groene paprika
15 gr verse platte peterselie
15 gr verse basilicum
7 gr verse tijm
400 gr tomaten (uit blik)
1 el kruidenazijn
2 tl kappertjes
Peper en zout
3 el olijfolie

Zo maak je het
Snijd de aubergine en courgettes in repen van ongeveer 7 cm lang en 2 cm dik. Doe 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de aubergine- en courgetterepen lichtbruin. Doe dit elke keer in 1 laag, dus niet op elkaar gestapeld. Haal uit de pan en zet even apart.

Snijd de paprika in repen en de ui in dunne ringen. Voeg nog wat olie toe aan de pan en doe de paprika en ui in de pan en zet op midden-hoog vuur. Pers de teen knoflook er bovenuit. En bak de uien en paprika ongeveer 5 minuten.

Voeg het blik tomaten toe en bak 4 minuten mee. Hak de helft van de peterselie fijn en voeg dit toe. Doe de aubergine en courgette terug in de pan en meng door het uienmengsel. Draai het vuur laag en laat alles samen nog 10 minuten zachtjes pruttelen. De groenten mogen niet aanbranden, dus ze check af en toe. Het kookvocht moet uiteindelijk in zijn geheel zijn verdampt.

Maak ondertussen de kruidendressing. Hak het sjalotje fijn. Hak de resterende helft peterselie en basilicum fijn. Doe 1 el olie en 1 el kruidenazijn in een kommetje en roer goed doorelkaar. Breng op smaak met peper en zout. Roer de kappertjes en de verse kruiden er doorheen.

Verdeel de ratatouille over 4 borden. Drizzle de kruidendressing er overheen.

Serveer met brood.

Ratatouille recept

Ratatouille recept

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

8 reacties

  • Hetty Borst
    16 augustus 2019 om 14:04

    Wow, prachtige foto, ziet er geweldig uit! Dat moet wel lekker zijn, vooral met deze gefaseerde bereidingswijze. Wanneer moet ik nu de tijm toevoegen?

  • Annika
    9 juli 2019 om 11:45

    :)

  • Susan Kwekkeboom
    9 juli 2019 om 10:34

    Dank voor je tip. Ik knikkerde ook altijd alles in een keer in de pan. Op jou manier smaakt hij veel intenser!

  • Sandra
    3 juli 2019 om 18:31

    Heerlijk bijgerecht!

  • Pauline
    27 juni 2018 om 15:12

    Yes dat klopt!

  • Finette
    26 juni 2018 om 12:43

    Deze is toch zandloper proof? (zonder het brood dan). Ik denk dat ik er quinoa bij doe ter vulling, hoe lijkt je dat? Gr. Finette

  • Pauline
    24 juni 2018 om 19:24

    Wat leuk! En oh jee ik zal de tijm even toevoegen.

  • Lian
    23 juni 2018 om 12:33

    Ik vond het echt enorm lekker! Ik had niet verwacht dat het zo lekker zou zijn als ik eerlijk ben haha. Wel redelijk duur voor een student vanwege de tijm, basilicum en peterselie. Ook wordt er nergens in het gerecht vermeld wanneer de tijm dient toegevoegd te worden. Ik heb dit samen met een vriendin opgegeten, en wij zijn allebei niet enorm grote eters maar toch is de pan makkelijk leeg gegaan. Ik denk dan ook niet dat dit voor 4 personen genoeg is, maar dat komt deels ook omdat het zo extreem lekker is. Ik ga het zeker binnenkort weer maken!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.