fbpx
Menu

Pissaladière (Franse uientaart)

Pauline en ik maakten kennis met de pissaladière toen we op persreis waren naar Nice. De pissaladière is namelijk een typisch streekgerecht uit Nice. Het is een Franse uientaart en wordt meestal gegeten als voorgerecht. Het is eigenlijk een soort pizza. Naast uien is deze pizza belegd met ansjovis en olijven. Ik vind het meer een lunch gerecht, bijvoorbeeld met een lekkere salade on the side. De combinatie van de zoetige gekarameliseerde uien en het zoute van de ansjovis en de olijven is heerlijk.

Ik vind het altijd leuk om op reis nieuwe smaken en gerechten te ontdekken. Onze persreis naar Nice was dan ook een schot in de roos. We hebben toen allerlei streekgerechten en drankjes geproefd. We gingen toen op pad met een local en dan kom je toch echt wel bij de beste adresjes terecht. Als ik op vakantie ga start ik mijn voorpret door op Instagram op de locatie te zoeken. Meestal zie je dan foto’s van eten voorbij komen, gemaakt door locals en/of andere toeristen. Als ik wat lekkers voorbij zie komen, sla ik dat meteen op, zodat ik weet waar ik moet zijn als ik er eenmaal ben. Doen jullie dat ook?

Maar goed, om deze heerlijke pissaladière te proeven hoef je niet perse naar Nice af te reizen, maar maak je hem gewoon thuis met ons recept. Hoewel ik een tripje naar Nice zeker kan aanbevelen.

gekarameliseerde ui

Ingrediënten voor 4 personen
1 rol hartige taartdeeg
750 gr uien
2 kleine blikjes ansjovis (90 gr)
75 gr zwarte olijven
2 takjes tijm
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Bak ze gedurende 30 – 35 minuten zachtjes aan in een grote pan. Het is de bedoeling dat de uien zacht en zoet worden, zonder al teveel te kleuren.

Breng de uien op smaak met peper, zout, de oregano en wat tijm.

Rol de lap hartige taartdeeg uit op een bakplaat.

Verdeel de gebakken uien hier overheen.

Verdeel de ansjovis kruislings over de pissaladière.

Verdeel de zwarte olijven over de uientaart.

Bak de pissaladière in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Dek hem tussentijds af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

PissaladièrePissaladièrePissaladière

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

BewarenBewaren

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

6 reacties

  • Myrthe
    20 maart 2019 om 22:19

    Is dit ook koud lekker? Ik zoek iets voor een lunch van ons team maar heb geen oven tot mijn beschikking!

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 maart 2019 om 10:02

    Yes dat kan ook.

    Beantwoorden
  • Esther
    21 september 2018 om 11:42

    Hi! Kan ik deze ook maken met een rol bladerdeeg, i.p.v. de hartigetaart deeg? (Die heb ik nl nog in huis😬)

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 september 2018 om 15:08

    Zeker ook heel lekker!

    Beantwoorden
  • Martine Adriaenssens
    7 juli 2018 om 14:51

    Verschillende maal gemaakt met vrienden, en met succes

    Beantwoorden
  • Annika
    10 juli 2018 om 09:16

    Goed om te horen!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen