zalm uit de oven

Zalm uit de oven met citroen

Deze zalm uit de oven is een perfect maaltje voor doordeweeks. Je komt laat thuis uit je werk, je hebt geen zin om te koken en daarna ook nog de kinderen in bad doen? Dan is dit recept van zalm met groenten echt wat voor jou. Als ik geen zin heb om te koken (ja dat gebeurt ook wel eens), dan gooi ik alles wat ik in de koelkast kan vinden in een ovenschaal. Voeg lekkere smaakmakers toe en laat de oven haar werk doen. Terwijl de zalm in de oven staat, heb je even tijd voor iets anders, zoals een kopje koffie op de bank.

Zalm met groente

Voor dit recept hebben we gekozen voor zalm, krielen en groene asperges, die je op smaak brengt met knoflook, citroen en peterselie. Maar je kan dit gerecht met heel veel soorten groente maken, dus in de winter kiezen wij voor andere groenten. Vaak is dit pompoen, bieten en pastinaak op deze manier en in de zomer gaat er vaak aubergine, courgette en tomaat in de schaal. In plaats van zalm kan je ook kip of worstjes mee bakken. Of je laat het lekker vega en voegt bijvoorbeeld wat feta of geitenkaas toe.

Zalm uit de oven met krieltjes

Het enige “nadeel” is dat de krielen iets langer nodig hebben dan de zalm en de asperges. Deze gaan dus een kwartiertje eerder de oven in. Wil je dit voorkomen? Dat kan door de krieltjes of heel klein te snijden, of voor te garen. Maar ach, zoveel moeite is het ook niet om de ovendeur tussentijds een keer te openen. De gaartijd van de zalm hangt echt af van de dikte van je mootjes. Wanneer je forse moten zalm hebt, hebben die dus wel een minuut of 15 nodig. Heb je dunne stukjes zalm, dan zijn ze in 10 minuten al klaar. Houd hier dus rekening mee met het moment waarop je ze aan de ovenschaal toevoegt. Een ding is zeker, of eigenlijk twee, deze zalm uit de oven is heel erg lekker en je hebt bijna geen afwas. Ook fijn toch? Bekijk ook eens onze andere recepten met zalm.

zalm uit de oven
zalm uit de oven
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 mootjes zalm ((à 200 gr))
  • 600 gr krielen
  • 600 gr groene asperges
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

  2. Hak de knoflook fijn. Voeg dit toe aan ongeveer 4 el olijfolie. Breng de knoflookolie op smaak met peper en zout.

  3. Was de krielen en halveer ze. Verdeel ze over een bakplaat en voeg 2 el van de knoflookolie toe. Meng dit door elkaar. Zet de schaal in de oven.

  4. Was de asperges en verwijder het kontje. Smeer de asperges in met de knoflookolie.

  5. Breng de zalm op smaak met peper en zout en wat knoflookolie. Snijd de citroen in hele dunne plakjes en leg deze op de zalm.

  6. Haal de krielen na ongeveer 20 minuten uit de oven. Voeg de asperges en de zalm bij de krielen en plaats de bakplaat terug in de oven. Bak de zalm en de asperges nog ongeveer 15 minuten mee. Als je dunne mootjes zalm hebt zijn deze eerder klaar. Houd hier rekening mee.

  7. Haal de zalm uit de oven en garneer het met wat fijngehakte peterselie.

  8. Serveer meteen. PS: je zou er nog een yoghurtsausje bij kunnen serveren van 1 el mayonaise, 2 el Griekse yoghurt, een handje fijngehakte kruiden en wat peper en zout.

     

zalm uit de oven
zalm uit de oven

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (44 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Makkelijke recepten Ovenschotel Aardappel Zalm Hollandse recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Oven Vis recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in