fbpx
Menu

Easy: Gegrilde courgette salade met romesco

Als iets lekker is, dan is het romescosaus. Het is een saus gemaakt van onder andere gegrilde paprika’s en amandelen. De saus kun je heel dik laten zoals een pesto/tapenade, je kunt er een dipje van maken lekker voor op brood of toastjes of je kunt er een dressing van maken zoals in dit recept voor gegrilde courgette salade met romesco dressing. De dressing maak je heel eenvoudig en snel in het hakmolentje van de staafmixer. Dan houd je wat meer tijd over om de courgette plakjes mooi te grillen.

Zelf heb ik een contactgrill. Mocht je ooit overwegen om een nieuw apparaat voor in de keuken uit te zoeken, ik kan het je van harte aanbevelen. Niet alleen fijn om in het weekend een panini of tosti te maken, maar dus ook geweldig om vlees en groenten op te grillen. Natuurlijk kun je ook courgettes in een grillpan of op de bbq grillen! (in plaats van alleen worstjes en satéstokjes). En wanneer je dat allemaal niet hebt, bakken in de pan kan ook altijd nodig. Voor het grillen smeer ik de courgette plakjes eerst in met wat op smaak gebrachte olijfolie. Dat grillt nog beter en ze krijgen natuurlijk een heerlijke smaak. Neem even de tijd om alle plakjes van een mooi grill streepje te voorzien.

Aan deze gegrilde courgette salade heb ik nog wat frisse jonge blaadjes bladspinazie toegevoegd en verse kruiden. De romesco dressing kun je er apart bij serveren, zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel dressing er nodig is. Lekker met platbrood of pitabroodjes.

Courgette salade

Courgette salade

Ingrediënten voor 4 personen
3 courgettes
300 gr jonge bladspinazie
6 takjes verse basilicum
6 takjes verse bladpeterselie
16 zwarte olijven zonder pit
120 gr pistachenootjes
4 el olijfolie

Voor de romesco dressing
2 teentjes knoflook
6 gegrilde paprika (uit pot)
150 gr garneeramandelen
0,5 tl chilivlokken
0,5 tl piment
10 zwarte olijven zonder pit
3 el olijfolie
peper en zout naar smaak

Zo maak je het
Snijd de courgettes in plakjes. Giet de olijfolie in een bakje en breng op smaak met wat zout en peper. Bestrijk de courgette plakjes met de olijfolie. Verwarm de contactgrill, je kunt ook een grillplaat of -pan op het vuur zetten. Grill de courgette plakjes totdat ze een mooi streepje hebben en zet ze apart. Doe dit in meerdere fasen. De gegrilde courgette is het lekkerste wanneer je ze stuk voor stuk grillt.

Doe de bladspinazie in een mooie schaal. Hak de basilicum en bladpeterselie grof. Ik laat de blaadjes zelfs meestal heel of scheur ze door de helft. Verdeel over de spinazie.

Hak de pistachenootjes in het hakmolentje van de staafmixer grof en houd even apart.

Doe nu alle ingrediënten voor de romesco dressing in het hakmolentje van de staafmixer en pulseer tot dat je een mooie gladde saus hebt. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel ook de gegrilde courgette en de hele zwarte olijven over de spinazie en bestrooi met de pistachenootjes. Giet wat dressing over de salade en houd de rest apart zodat iedereen zelf kan doseren.

Lekker met Turks boord, pita broodje etc.

 

Courgette saladeCourgette salade

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

5 reacties

  • Alice
    23 september 2018 om 20:04

    De romescosaus gemaakt: superlekker! Ik heb de amandelen van tevoren geroosterd en bij gebrek aan piment kaneel, gemalen nootmuskaat en peper gebruikt :-)!

    Beantwoorden
  • pauline van oudheusden
    23 mei 2018 om 17:36

    Hoi Pauline! Van welk merk heb jij je contactgril? Goed idee! Ik wil er ook een kopen!

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 mei 2018 om 14:10

    Ik heb er eentje van Cuisinart.

    Beantwoorden
  • Shevan
    23 mei 2018 om 07:42

    Hmm lijkt me erg lekker! Zou je trouwens ook niet groenten kunnen grillen in een tosti ijzer bedenk ik me net? In een tosti ijzer worden je tosti's ook vaak een soort van gegrild/verhit met van die grillstreepjes dus ik dacht misschien kan dat dan ook met bijvoorbeeld groenten?

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 mei 2018 om 12:49

    Yes dat kan zeker, ik doe dat zelf ook heel vaak.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen