fbpx
Menu

Spritsen met pistachenootjes

Vet is de smaak die alles lekker maakt, maar die jammer genoeg steeds vaker geschuwd wordt. Aldus, Bas Robben in zijn nieuwe boek Vet! Volgens Bas is dit het vetste boek dat je ooit leest. Onze nieuwsgierigheid is meteen gewekt.  Ik vertel jullie alles over dit vette boek en we maken er ook nog een lekker recept uit: spritsen met pistaschenootjes.

Voordat we overgaan tot het recept voor spritsen zal ik eerst wat meer over het boek vertellen. Waar je nu doodgegooid wordt met dieetboeken, afvalboeken en allerlei healthy fitgirl kookboeken, kiest Bas er voor om een boek te maken over Vet. Een fijne tegenhanger tussen alle gezondheidsboeken. Want vet is gewoon heel erg lekker en een mens heeft vet nodig. Ik ben zelf ook absoluut niet bang voor een beetje vet. Vet is inderdaad erg lekker en naar mijn mening hoeven we vet niet te vermijden. Zoals bij alles, draait het altijd om de balans. Teveel van iets is bijna nooit goed.

Bas legt in het begin van het boek de functie van vet uit. Vet maakt alles lekker en het is niet eens één van de vijf basissmaken, zo schrijft hij. Zo heeft vet drie functies. Je kunt het als hoofdingredient gebruiken, als middel om in te bakken/konfijten/frituren of als smaakmaker.

Spritsen

Vet is een smaak

Vet staat niet in het rijtje zoet, zuur (Hier heeft Bas ook al een boek aan gewijd), zout, bitter en umami, maar je kunt een smaak zeker omschrijven als vet. Vet is niet één smaak, het zijn er veel meer. In dit hoofdstuk gaat Bas dieper in op de smaak van vet en over het feit dat vet gelukkig maakt.

Vet gezond?
Is vet nou wel of niet gezond? En welke soorten vet zijn er te onderscheiden? Bas legt het verschil uit tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Vervolgens gaat hij dieper in op de verschillende soorten vet. Boter, olijfolie, plantaardige vetten en dierlijke vetten. Superleuk om deze achtergrondinformatie te lezen en zo meer te weten te komen over de verschillende soorten vet, de achtergrond van vet en hoe je deze vetten het beste toe kunt passen in recepten.

Recepten
De recepten in dit boek zijn niet ingedeeld op gang, maar op bereidingswijze. Conserveren, frituren, konfijten, infusies & emulsies, bakken & ijs en drankjes. Ieder hoofdstuk start met info over de bereidingswijze gevolgd door een aantal heerlijke recepten. Zo vind je bij Conserveren het recept om zelf boter te maken. Zo leuk! Vervolgens deelt Bas een aantal variaties, zoals gerookte boter, kruidenboters en opgeklopte boter met zeewier.

In het hoofdstuk frituren lees je handige tips hoe je de beste friet kunt frituren en worden de gouden regels van het frituren gedeeld. Mijn oog valt op de in karnemelk gefrituurde uienringen met zoutzure kruiden en stoute saus. Dat klinkt superlekker!

En zo staan er nog tal van lekkere recepten in het boek. Van gekonfijte tomaten tot aan dronken kip met walnoten en bosui-olie en van rijst met eendenvet uit Kaohsiung tot aan mascarpone softijs met granaatappelmelasse.

De recepten zien er stuk voor stuk lekker uit. Ook de fotografie en styling van het boek spreekt mij erg aan. Je krijgt meteen zin om je tanden er in te zetten en dat is vaak een goed teken. Het is een fijn boek voor iedereen die geniet van lekker eten en het ook niet erg vind om wat langer in de keuken te staan. Als sneak preview delen we graag het recept voor de spritsen met pistachenootjes met jullie.

Spritsen

Spritsen

Ingrediënten voor 12 st. 
210 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr witte basterdsuiker
16 gr vanillesuiker (2 zakjes)
1/2 ei, losgeklopt
250 gr (Zeeuwse) bloem
1/2 tl zout
40 gr pistachenootjes, grofgehakt
Bloem om te bestuiven

Materialen
(3 repen) bakpapier van 8 cm breed
Grofgekarteld spuitmondje van 8 mm
Spuitzak

Zo maak je het
Meng de boter met de twee suikersoorten en het halve ei in een kommetje. Roer tot een glad mengsel. Schep het daarna op je werkblad en werk het met je schone handen goed door. Bas gebruikt hier een grote bakplaat voor om het geknoei binnen de perken te houden. Dit kan ook gewoon in een keukenmachine heb ik ontdekt.

Meng het totdat het een heel bleek mengsel is. In het begin is het gelig, dat wordt vanzelf veel lichter. Schraap het botermengsel bijeen en voeg dan de bloem en het zout toe. Meng de bloem er vlug maar grondig doorheen.

Verwarm de oven voor tot 170 graden Celsius.

Leg stroken op je grootste bakplaat met een paar centimeter tussen elke strook. Bestuif vervolgens de bakplaat met bloem. Haal de stroken er voorzichtig af. De bloem zorgt ervoor dat de spritsen niet uitlopen. Ik heb echter ook een lading direct op het bakpapier gespoten en merkte zelf weinig verschil.

Spritsen

Schep het spritsdeeg in een spuitzak waar een grof gekarteld spuitmondje in zit. Spuit het deeg daarna zigzaggend op de bakplaat tussen de bloem in en strooi de pistachenootjes daar overheen.

Bak 18 tot 20 minuten in het midden van de oven tot de buitenste randjes licht beginnen te kleuren. Neem uit de oven en snijd direct op de bakplaat in koekjesgrootte.

VET

Titel
Vet

Auteur
Bas Robben

Uitgever
Good Cook

Prijs en verkrijgbaarheid
€ 24,95 bij Bol.com of de lokale boekhandel

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

4 reacties

  • Carolien
    17 mei 2018 om 15:20

    Een super recept en niet moeilijk. Enige uitdaging vond ik was om de spritsen op het bakpapier te spuiten. Het mengsel was best stevig dus ik moest veel kracht zetten. Tip: zorg voor een goede spuitzak. De wegwerpzakken van de Ah knapte bij mij halverwege. Kan ook aan mijn skills hebben gelegen natuurlijk. 😆 Bij mij duurde de baktijd overigens iets langer. Eindresultaat was heerlijk. Binnen no time was alles op! Aanrader dus!

    Beantwoorden
  • Annika
    18 mei 2018 om 10:23

    Goed om te horen en bedankt voor de tip!

    Beantwoorden
  • Eline
    22 april 2018 om 11:23

    Hmmm deze zien er heerlijk uit! :)

    Beantwoorden
  • alie
    22 april 2018 om 09:31

    De spritsen zijn heerlijk !!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen