pudding maken

Pudding maken: citroenpudding

Pudding maken dat klinkt lekker ouderwets hè? Een pudding is echt zoiets wat je bij oma at. Geen idee eigenlijk waarom niemand dat meer maakt. Het vreemde is dat het heel gemakkelijk is, je bent er echt niet langer mee bezig dan dat je een tiramisu zou maken. Het handige van een pudding maken is dat je het gewoon een dag van te voren kunt doen. Sterker, dat is zelfs beter, dan hoef je je geen zorgen te maken of je pudding wel voldoende opgestijfd is om hem te storten. Een pudding stort je ja! Ook dat klinkt heel ingewikkeld, maar is het niet. Even in warm water houden en hij glijdt zo uit de vorm.

De vorm spoel je eerst om met koud water. De truc is om hem nu niet af te drogen. Vul hem gelijk met het puddingmengsel. Dan de koelkast in en klaar ben je. En wanneer je het toch wat spannend vindt kun je pudding ook heel leuk in eenpersoonsbakjes maken, en niet storten. Dat staat ook heel feestelijk. Wanneer je de basis neemt van een pudding kun je er allerlei smaken aan toevoegen, het principe blijft hetzelfde. Voor dit recept gebruiken we citroen en limoncello, heel erg lekker fris. Een perfecte afsluiter voor een leuk etentje. Wanneer je liever geen alcohol gebruikt kun je de limoncello weglaten. Als topping hebben we witte geraspte chocolade gebruikt en wat citroenrasp. Je kunt natuurlijk ook leuke toefjes van slagroom maken of leuke eetbare bloemetjes gebruiken. Aan de slag! En dan kun je daarna deze chocoladepudding, griesmeelpudding en bitterkoekjespudding proberen.

 

pudding maken
ingrediënten citroen
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 2 citroenen
  • 3 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 blaadjes gelatine (wit)
  • 300 ml slagroom
  • 1 el limoncello
  • klein blokje witte chocolade (ter garnering)
  • rasp van 1 citroen

Materiaal

  • Puddingvorm van 0.5 ltr

Zo maak je het

  1. Week de gelatine in een kom met ruim koud water.

  2. Los in een steelpan (op laag vuur) de suiker en vanillesuiker op in 100 ml slagroom. Breng de room tegen de kook en neem van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en en roer door de warme room. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  3. Rasp de citroenen en knijp het sap uit. Voeg dit samen met de limoncello toe aan het suikermengsel. Laat verder afkoelen totdat het dik en lobbig is. Roer af en toe door het mengsel.

  4. Klop de overige slagroom bijna stijf en schep daarna door het lobbige citroenmengsel.

  5. Spoel de vorm of vormpjes om met koud water, niet afdrogen! (zo krijg je straks de puddinkjes er beter uit). Wanneer je niet goed weet hoeveel liter je vorm is dan vul je hem eerst even met water wat je hebt afgemeten in een maatbeker. De vorm kan ook groter zijn dan de hoeveelheid die je er in giet. Hij vult dan gewoon alleen het onderste deel van je vorm, maar laat bijvoorbeeld wel na het storten een leuk motiefje zien van je vorm.

  6. Verdeel het mengsel over de vorm of vormpjes en laat tenminste 3 uur in de koelkast opstijven. Of een hele nacht. Voor serveren de vorm/vormpjes een paar tellen in heet water houden (hoeft echt maar heel kort). Leg een bord op de vorm of vormpjes en keer ze tegelijkertijd om. Verwijder de vorm/vormpjes. Geen paniek wanneer er wat meer vocht uit komt, dit dep je heel gemakkelijk met een beetje keukenpapier op!

  7. Decoreer met witte chocolade krullen en wat rasp van de citroenschil. De krullen kun je maken met een dunschiller of kaasschaaf. Deze heb ik gekocht bij een winkel waar ze taartdecoraties verkopen.

pudding maken
pudding maken

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (25 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Familie recepten Kinderrecepten Hollandse recepten Glutenvrije recepten Kerst Pasen Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in