fbpx
Menu

Zelfgemaakte citroenpudding

Pudding maken dat klinkt lekker ouderwets hè? Een pudding is echt zoiets wat je bij oma at. Geen idee eigenlijk waarom niemand dat meer maakt. Ik ken in ieder geval helemaal niemand behalve ik zelf! Daar moet maar eens verandering in komen. Het vreemde is dat het heel gemakkelijk is, je bent er echt niet langer mee bezig dan dat je een tiramisu zou maken. Het handige van een pudding maken is dat je het gewoon een dag van te voren kunt doen. Sterker, dat is zelfs beter, dan hoef je je geen zorgen te maken of je pudding wel voldoende opgestijfd is om hem te storten. Een pudding stort je ja! Ook dat klinkt heel ingewikkeld, maar is het niet. Even in warm water houden en hij glijdt zo uit de vorm.

Oh je hebt geen vorm! Ook geen probleem je kunt hem in een kom maken of een tulbandvorm. Gewoon van metaal of glas. Eerst spoel je die om met koud water. De truc is om hem nu niet af te drogen. Vul hem gelijk met het puddingmengsel. Dan de koelkast in en klaar ben je. En wanneer je het toch wat spannend vindt kun je pudding ook heel leuk in eenpersoonsbakjes maken, en niet storten. Dat staat ook heel feestelijk, in van die eenpersoonsschaaltjes. Wanneer je de basis neemt van een pudding kun je er allerlei smaken aan toevoegen, het principe blijft hetzelfde. Voor dit recept gebruikte ik citroen en limoncello, heel erg lekker fris. Een perfecte afsluiter voor een leuk etentje. Wanneer je liever geen alcohol gebruikt kun je de limoncello weglaten. Ook dan is de pudding nog steeds heel erg lekker. Als topping heb ik witte geraspte chocolade gebruikt en wat citroenrasp. Je kunt natuurlijk ook leuke toefjes van slagroom maken of leuke eetbare bloemetjes gebruiken (ik bedenk me dat nu pas, nu de foto’s al klaar zijn).

pudding maken

pudding maken

Ingrediënten voor 4 personen
2 citroenen
3 el suiker
1 zakje vanillesuiker
3 blaadjes gelatine (wit)
300 ml slagroom
1 el limoncello
klein blokje witte chocolade om te garneren, rasp van 1 citroen (je kunt natuurlijk daar een gebruikte citroen voor gebruiken)

Materiaal
puddingvorm van 0,5-1ltr of eenpersoons vormpjes of schaaltjes

Zo maak je het
Week de gelatine in een kom met ruim koud water.

Los in een steelpan (op laag vuur) de suiker en vanillesuiker op in 100 ml slagroom. Breng de room tegen de kook en neem van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en en roer door de warme room. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Rasp de citroenen en knijp het sap uit. Voeg dit samen met de limoncello toe aan het suikermengsel. Laat verder afkoelen totdat het dik en lobbig is. Roer af en toe door het mengsel.

Klop de overige slagroom bijna stijf en schep daarna door het lobbige citroenmengsel.

Spoel de vorm of vormpjes om met koud water, niet afdrogen! (zo krijg je straks de puddinkjes er beter uit). Wanneer je niet goed weet hoeveel liter je vorm is dan vul je hem eerst even met water wat je hebt afgemeten in een maatbeker. De vorm kan ook groter zijn dan de hoeveelheid die je er in giet. Hij vult dan gewoon alleen het onderste deel van je vorm, maar laat bijvoorbeeld wel na het storten een leuk motiefje zien van je vorm.

Verdeel het mengsel over de vorm of vormpjes en laat tenminste 3 uur in de koelkast opstijven. Of een hele nacht.
Voor serveren de vorm/vormpjes een paar tellen in heet water houden (hoeft echt maar heel kort). Leg een bord op de vorm of vormpjes en keer ze tegelijkertijd om. Verwijder de vorm/vormpjes. Geen paniek wanneer er wat meer vocht uit komt, dit dep je heel gemakkelijk met een beetje keukenpapier op!

Decoreer met witte chocolade krullen en wat rasp van de citroenschil. De krullen kun je maken met een dunschiller of kaasschaaf. Deze heb ik gekocht bij een winkel waar ze taartdecoraties verkopen.

pudding maken

pudding maken

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

BewarenBewaren

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

16 reacties

  • Maria
    21 mei 2018 om 21:52

    Hoi Pauline, dit recept ziet er heerlijk uit en wil ik graag een keertje maken! Kan dat ook met een cupcakevorm? Zo'n ijzeren waar je 6 cupcakes mee kan maken. Ik heb namelijk geen puddingvorm in huis :) groetjes, Maria

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 mei 2018 om 14:21

    Ja dat kan wel. Maar het is eigenlijk nog makkelijker om het in kleine glaasjes te maken. Het lossen uit de cupcakevorm zal namelijk niet eenvoudig zijn.

    Beantwoorden
  • Stefan
    12 mei 2018 om 09:57

    Hoi Pauline, afgelopen week dit recept gemaakt voor een etentje. Super lekker dessert! Alleen kwam ik er achteraf achter dat de limoncello bij de bereiding nergens meer terug komt. Wanneer voeg je die precies toe?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 mei 2018 om 13:08

    Oh wat stom, ik heb het er even bij gezet :)

    Beantwoorden
  • Astrid Groen
    1 mei 2018 om 11:02

    Regelmatig maakt mijn man als de inmiddels volwassen kinderen en kleinkinderen komen eten een bitterkoekjespudding als één van de deserts. We hebben met kerst jouw MERINGUEROL MET ESPRESSO EN CHOCOLA gemaakt. Groot Succes :) !!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 mei 2018 om 09:22

    Ohh lucky jullie!

    Beantwoorden
  • Ilonka
    30 april 2018 om 19:54

    Gistermiddag gemaakt. IPV citroen maar limoen gebruikt omdat ik die wel in huis had. Zalig, heerlijk fris met iets zurige. Echt zomers, ondanks het weer 😉

    Beantwoorden
  • Tineke
    29 april 2018 om 21:14

    Vanmiddag gemaakt en net gegeten. Hij is echt heerlijk voor herhaling vatbaar ook. Leuk om eens een andere variant pudding te maken dan griesmeelpudding..

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 april 2018 om 10:13

    Wat leuk!

    Beantwoorden
  • Petri Vink
    29 april 2018 om 12:42

    Wat een goed idee! Ik heb ook in geen jaren meer pudding gegeten maar ik vond het altijd zoooo lekker als mij moeder het maakte. Ga het binnenkort maken.

    Beantwoorden
  • Marije
    29 april 2018 om 09:18

    Superrrr lekker en een héél hoed idee! Dit is dus precies zo’n ding dat ik nog nooit gedaan heb. Maar het klinkt nu toch wel als een heel goed plan :D

    Beantwoorden
  • Rena
    29 april 2018 om 07:58

    Wow, this looks yummy! xx from Bavaria/Germany, Rena

    Beantwoorden
  • Mylène Verweij
    29 april 2018 om 07:05

    Haha ik maak regelmatig pudding. Heb n handige vorm van tupperware. Het toeval wil dat ik gisteren nog n abrikozenyoghurt pudding heb gemaakt. Ben venieuwd hoe die smaakt.

    Beantwoorden
  • Loes
    29 april 2018 om 10:22

    De tupperware vormpjes kon ik vorig jaar nergens vinden. Maar die van dr oetker bevallen ook goed. Ideaal met een dekseltje waardoor het storten altijd goed gaat. Dit recept klinkt trouwens goed! Ik stem voor meer pudding recepten.

    Beantwoorden
  • Mylène Verweij
    29 april 2018 om 10:26

    Marktplaats misschien? Daar heb ik m gekocht

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 april 2018 om 10:15

    Goed idee. Ik zal eens nadenken hierover.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen