Pasta met doperwten
Het hele jaar door en op elk moment van de dag zou ik pasta kunnen eten. Het is dat er nogal wat koolhydraten inzitten, anders zou ik dat waarschijnlijk ook doen. Misschien moet ik eens een carrière als wielrenner of topsporter overwegen! Ik vind het wel lekker om de sauzen af te wisselen, want altijd carbonara of tomatensaus dat is dan in mijn ogen weer wel heel saai. De Italianen zelf hebben er iets leuks op gevonden, die gebruiken de groenten van het seizoen in hun pastagerechten. Daarom vandaag deze pasta met doperwten en citroen kruiden dressing. Super fris en precies passend bij het seizoen.
Proeven, proeven en nog eens proeven. Omdat dit pasta met doperwten recept uit hele frisse en heldere smaken bestaat is het belangrijk dat je een lekkere balans vindt. Daarvoor moet je zelf proeven (nou moet je eigenlijk altijd zelf proeven). Ik weet dat niet iedereen kookt zoals ik dat doe. Een recept is voor mij meer een leidraad en inspiratiebron, ik kook het nooit precies na. Mijn vriend doet dat bijvoorbeeld wel. Wanneer er niet exact staat hoeveel zout er in de dressing hoort dan wordt hij wat nerveus. Ben je ook zo’n kok? Dan is dit recept voor pasta met doperwten misschien een beetje buiten je comfortzone, of juist een leuke uitdaging. Je moet namelijk zelf blijven proeven tot dat de dressing voor jou perfect is en wat mij betreft mogen de smaken in de dressing best wel overdreven zijn. Dus wees vooral niet te zuinig met peper en zout!
Ingrediënten voor 4 personen
400 gr lint pasta, bijvoorbeeld linguine of spaghetti
300 gr kipgehakt
4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
200 gr doperwten (diepvries)
100 gr groene aspergetips
2 citroenen (bio)
verse kruiden, bijvoorbeeld: 4 takjes basilicum, 4 takjes platte peterselie, 3 takjes oregano, 3 takjes tijm
1 el boter
3 + 2 el olijfolie
zout en peper
Zo maak je het
Doe het kipgehakt in een kom. Hak de sjalotjes en knoflook fijn. Doe de helft (de ander helft gebruik je in de kruidendressing) in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie. Fruit de sjalot en knoflook op laag vuur aan. Voeg dan bij het gehakt. Rasp de schil van 1 citroen en voeg toe aan het gehakt. Breng op smaak met zout en peper en rol balletjes ter grootte van een walnoot. Zet ze tot gebruik in de koelkast.
Maak de kruidendressing. Gebruik het sap van 1 citroen (je kunt de citroen gebruiken waar je de schil van hebt geraspt) en de helft van de sjalotjes en knoflook. Voeg 3 eetlepels olijfolie aan toe. Hak de kruiden grof en schep ze door de dressing. Breng goed op smaak met zout en peper.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in een ruime pan met gezouten kokend water.
Bak de kipgehaktballetjes rondom bruin in een koekenpan met wat boter en 1 eetlepel olijfolie. Voeg de doperwten en aspergetips toe. Voeg 1 eetlepel van de kruidendressing toe. Leg een deksel op de pan en stoom de erwten en asperges gaar.
Giet de pasta af. Doe bij de kipgehaktballetjes en giet de resterende dressing over de pasta. Snijd de overgebleven citroen in partjes erbij zodat je aan tafel nog wat extra citroensap kunt toevoegen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in