fbpx
Menu

Pannenkoekentaart met lemoncurd

Mijn eerste pannenkoekentaart maakte ik voor een opdracht. Naast een enorme stapel pannenkoeken stond ik dezelfde dag ook nog acht andere gerechtjes voor een fotoshoot voor de volgende dag voor te bereiden. Niet echt een goede combinatie. Vond ik dan. Ondanks dat, vind ik het nog steeds een superleuk recept. En heel gemakkelijk om te maken, mits je dus maar even de tijd hebt om een stapel pannenkoeken te bakken. Zo’n pannenkoek taart is natuurlijk alleen leuk met een flink aantal laagjes pannenkoeken! Maar wanneer je dan een flinke stapel hebt gebakken is het gelijk ook heel indrukwekkend. Om de pannenkoeken te bakken gebruik ik een basis recept. Ze hoeven niet zo zoet te worden. Daarnaast gebruik ik een kleine koekenpan (van ongeveer 20cm), zodat de taart niet gelijk enorm groot wordt. Want een klein stukje vult al behoorlijk!

Tussen al die laagjes pannenkoeken smeer je lemoncurd. Lemoncurd heeft de frisse smaak van citroen! Een pot met lemoncurd is gewoon in de supermarkt te koop in het schap bij het zoete broodbeleg. Of je maakt het zelf. Stiekem nog leuker natuurlijk. En voor een feestje kun je best een beetje uitpakken. Je kunt lemoncurd net als jam in de koelkast behoorlijk lang bewaren. En dus ook van te voren maken. De pannenkoekentaart kan ook in de koelkast worden bewaard. Wanneer je hem van tevoren maakt zou ik de laagjes op de dag zelf pas besmeren met de lemoncurd. En smeer er flink veel tussen ander wordt je taart te droog qua smaak.

pannekoeken taart

pannekoeken taart

Ingrediënten voor 6 – 8 personen
1 ltr melk
5 eieren
500 gr bloem
2 el suiker
1 zakje vanillesuiker
1 mespuntje zout
1 el zonnebloemolie

Curd (voor 2 a 3 potjes van ongeveer 250ml)
4 eieren + 4 eidooiers (8 eieren dus)
150 gr ongezouten boter
300 gr suiker
2 citroenen (schil)
200 ml citroensap (ongeveer 4 citroenen)
Eventueel voor garnering 1 citroen, of bijvoorbeeld eetbare viooltjes.

Zo maak je het
Voor de lemoncurd klop je in een kom de eieren en eidooiers samen met de suiker goed los. Voeg het citroensap en de geraspte schil van de citroenen toe. Voor het sap kun je natuurlijk het sap van de 2 citroenen gebruiken. Maar waarschijnlijk heb je iets meer sap nodig, ongeveer 4 citroenen in totaal.

Zet de kom op een pan met heet water (au bain marie) en klop met een garde totdat het mengsel dik wordt (beetje als crème fraîche).

Klop de boter er door. Schenk de curd in potjes, sluit de potten en laat afkoelen. De potjes zijn bedoeld voor wanneer je wat overhoudt en later nog een keer wilt gebruiken. Je kunt de curd natuurlijk ook prima laten afkoelen in een mengkom of een plastic bakje.

Maak de pannenkoeken. Meng de bloem met het zout en suiker. Klop in een andere kom de eieren goed los, voeg de melk toe en meng goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje melk toe aan de bloem. En roer elke keer goed door. Zo ontstaan er de minste klontjes. Wanneer alle melk aan bloem is toegevoegd, voeg je tot slot de zonnebloemolie en het zakje vanillesuiker toe.

Bak de pannenkoeken in een kleine pan van ongeveer 20 cm. Vet de pan licht in met wat boter of zonnebloemolie. Giet een laagje beslag in de pan en bak de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin. Bak ongeveer 12-14 pannenkoeken, of totdat het beslag op is.

Maak de pannenkoekentaart gelijk al op de schaal waar je hem op wilt serveren. Dat is het gemakkelijkste. Begin met een pannenkoek op de bodem. Bestrijk met flink wat lemoncurd en leg de volgende pannenkoek er op. Maak zo een hele stapel. Je kunt ook lemoncurd op de bovenste pannenkoek smeren, garneren met wat partjes citroen, of in dunne reepjes gesneden citroenschil of misschien wat eetbare viooltjes?

Snijd de pannenkoekentaart in kleine punten en serveer meteen.

pannekoeken taart

pannekoeken taart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

2 reacties

  • Jeannette
    17 oktober 2019 om 15:12

    Leuk idee! Ik denk dat ik deze eens ga maken voor mijn kinderen, maar dan met Nutella ofzo ertussen…… Zou het ook kunnen met een mascarponemengsel ofzo?

    Beantwoorden
  • Hester
    13 april 2019 om 18:02

    Lekker! Lijkt mij ook lekker met lemmoncurd ertussen en aardbeien er bovenop.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen