Lentestamppot

Lentestamppot met romaine sla en spekjes

Kijk nou hoe vrolijk! Een lentestamppot. Wanneer de winter voorbij is hoef je echt nog geen afscheid te nemen van stamppotjes. Natuurlijk komt er een moment dat het 30 graden is en je het heerlijk vindt om alleen nog salades te eten en de bbq zijn vaste plek in de tuin heeft ingenomen. Tuurlijk. Maar een groot deel van de Nederlandse lentes en zomers zijn helaas niet gevuld met zomerse 30 graden dagen! Welnee, ik hoef je er denk niet aan te herinneren maar het kan goed regenen. En wanneer je heel moedig in je zomerjasje op de fiets bent gestapt en er toch iets meer wind bleek te staan (en het zonnetje toch niet zo warm was) of je halverwege je fietstocht een buitje hebt meegekregen dan ben je blij dat er zo’n lekkere lentestamppot op het menu staat.

Natuurlijk is deze stamppot wel lekker fris gemaakt en aangepast naar het seizoen. Lekker met wat crème fraîche, een knapperige sla, verse kruiden en frisse tuinerwtjes om er doorheen te stampen! De spekjes die je vaak in winterse stamppotten vindt heb ik zo gelaten. En voor een vakantietachtig sfeertje strooi je er gewoon een beetje Parmezaanse kaas over!

Lentestamppot

Lentestamppot

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr kruimige aardappels
2 baby romaine sla stronkjes
1 teen knoflook
300 gr tuinerwten (diepvries)
250 gr spekblokjes
40 gr boter
125 ml creme fraiche
Parmezaanse kaas (als garnering)
4 takjes verse bladpeterselie
Peper en zout naar smaak

Zo maak je het
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan en zet ze net onder water. Voeg zout toe en laat ze zachtjes koken totdat ze gaar zijn. Wanneer je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken (en ze direct van de vork afglijden) zijn ze gaar. Giet ze af en doe de deksel op de pan. Zet ze even apart.

Bak de spekjes in een droge koekenpan totdat ze mooi krokant en bruin zijn.

Snijd de romaine sla in grove stukken. Hak de bladpeterselie grof. Zet beiden even apart.

Doe de tuinerwten in een kom en overgiet met kokend water. Laat ze 5 minuten staan tot dat ze ontdooit en een beetje opgewarmd zijn.

Pers de teen knoflook boven de aardappels uit, voeg de crème fraîche en boter toe en stamp de aardappels. Breng op smaak met peper en zout. Schep de romaine sla, erwten, spekjes en bladpeterselie er doorheen.

Garneer de lentestamppot met snippers Parmezaanse kaas. (ik doe dat met een fijnschiller, daar snijd ik dunne plakjes van die ik verbrokkel).

Lentestamppot

Lentestamppot

BewarenBewaren

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Familie recepten Stamppot recepten Aardappel Hollandse recepten Vlees recepten Lente recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in