fbpx
Menu

One pot: lentestamppot met romaine sla en spekjes

Kijk nou hoe vrolijk! Een lentestamppot. Wanneer de winter voorbij is hoef je echt nog geen afscheid te nemen van stamppotjes. Natuurlijk komt er een moment dat het 30 graden is en je het heerlijk vindt om alleen nog salades te eten en de bbq zijn vaste plek in de tuin heeft ingenomen. Tuurlijk. Maar een groot deel van de Nederlandse lentes en zomers zijn helaas niet gevuld met zomerse 30 graden dagen! Welnee, ik hoef je er denk niet aan te herinneren maar het kan goed regenen. En wanneer je heel moedig in je zomerjasje op de fiets bent gestapt en er toch iets meer wind bleek te staan (en het zonnetje toch niet zo warm was) of je halverwege je fietstocht een buitje hebt meegekregen dan ben je blij dat er zo’n lekkere lentestamppot op het menu staat.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang 7 gratis recepten uit ons boek Feel Good Food.

Natuurlijk is deze stamppot wel lekker fris gemaakt en aangepast naar het seizoen. Lekker met wat crème fraîche, een knapperige sla, verse kruiden en frisse tuinerwtjes om er doorheen te stampen! De spekjes die je vaak in winterse stamppotten vindt heb ik zo gelaten. En voor een vakantietachtig sfeertje strooi je er gewoon een beetje Parmezaanse kaas over!

Lentestamppot

Lentestamppot

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr kruimige aardappels
2 baby romaine sla stronkjes
1 teen knoflook
300 gr tuinerwten (diepvries)
250 gr spekblokjes
40 gr boter
125 ml creme fraiche
Parmezaanse kaas (als garnering)
4 takjes verse bladpeterselie
Peper en zout naar smaak

Zo maak je het
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan en zet ze net onder water. Voeg zout toe en laat ze zachtjes koken totdat ze gaar zijn. Wanneer je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken (en ze direct van de vork afglijden) zijn ze gaar. Giet ze af en doe de deksel op de pan. Zet ze even apart.

Bak de spekjes in een droge koekenpan totdat ze mooi krokant en bruin zijn.

Snijd de romaine sla in grove stukken. Hak de bladpeterselie grof. Zet beiden even apart.

Doe de tuinerwten in een kom en overgiet met kokend water. Laat ze 5 minuten staan tot dat ze ontdooit en een beetje opgewarmd zijn.

Pers de teen knoflook boven de aardappels uit, voeg de crème fraîche en boter toe en stamp de aardappels. Breng op smaak met peper en zout. Schep de romaine sla, erwten, spekjes en bladpeterselie er doorheen.

Garneer de lentestamppot met snippers Parmezaanse kaas. (ik doe dat met een fijnschiller, daar snijd ik dunne plakjes van die ik verbrokkel).

Lentestamppot

Lentestamppot

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

BewarenBewaren

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

11 reacties

  • Annemiek
    24 april 2018 om 18:32

    Vanavond gemaakt voor 2 personen. Smaakte heerlijk! Was nog wel even een zoektocht naar de romainesla, gevonden bij AH.

    Beantwoorden
  • Irene
    9 april 2018 om 13:40

    Heerlijke stamppot! Maken!!!

    Beantwoorden
  • Stefanie
    4 april 2018 om 23:08

    Hoi Paulien, Kan je deze stampot invriezen of de tweede dag opnieuw opwarmen? Ik heb geen ervaring met de sla die er bij gaat. Groet, Stefanie

    Beantwoorden
  • Ilonka
    3 april 2018 om 21:27

    Toevallig alles, redelijk hetzelfde, in huis, behalve de erwten. Maar ook zonder de erwten erg lekker. Scheelde mij een ritje richting de winkel en de koelkast heeft weer ruimte. Dank je wel.

    Beantwoorden
  • Annika
    5 april 2018 om 10:45

    Graag gedaan :)

    Beantwoorden
  • Evelien bijkerk
    3 april 2018 om 20:19

    Is 500 gram aardappelen niet heel erg weinig voor 4 personen?Dat eet mijn vriend alleen al op!

    Beantwoorden
  • Annika
    5 april 2018 om 10:45

    Dat verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Maar je kan gerust meer aardappelen toevoegen.

    Beantwoorden
  • Annemiek
    3 april 2018 om 13:30

    Heerlijk recept! Heb deze weer gemaakt met pastinaak, was ook erg lekker. Dank voor de lekkere en mooie recepten 👍

    Beantwoorden
  • Annika
    5 april 2018 om 10:45

    Graag gedaan! En wat leuk om te horen :)

    Beantwoorden
  • Margriet
    3 april 2018 om 08:59

    Dit staat vanavond op ons menu vanavond. Zelf zoek ik zo ook elke dag mijn inspiratie. Ik denk alleen dat ik hem iets ga aan passen door geen aardappels te gebruiken maar zoete-aardappel of misschien wel bloemkool want deze heb ik in mijn kelder liggen. Groetjes' van een trouwe lezeres van je blog.

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 april 2018 om 12:52

    Dat is vast ook heerlijk!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen