seroendeng

Aziatische groenten met homemade seroendeng

Dit is een heel fijn recept om altijd achter de hand te houden. Niet alleen de groenten combineren heel fijn bij rijst of noedels, maar de seroendeng is een hele lekkere topping die je over allerlei Aziatische gerechten kunt gebruiken en ze net iets extra’s geven. Geen idee wat seroendeng is? Seroendeng is een mix van gebakken uiringen, gemalen kokos en grof- of fijngehakte pinda’s. Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen, het past perfect bij een satéstokje, nasi of Aziatische groenten. En zoals ik al zei, het maakt je gerecht af. Seroendeng kun je kant en klaar kopen, maar het is zo gemaakt en dan zoveel lekkerder!

Als Aziatische groenten koos ik voor bimi, paksoi en kousenband. Sperzieboontjes en broccoli zijn ook heerlijk. Je kunt de groenten combineren zoals je zelf wilt. Eerst kook je de groenten kort tot dat ze beetgaar zijn. Daarna maak je een snelle woksaus van bouillon, sojasaus, mirin, suiker en fijngesneden gember. De groenten wok je nog even kort in dit mengsel. Daarna overgiet je ze met de saus. En bestrooit ze met de seroendeng.

De truc van een lekkere seroendeng is het bakken van de uien. Ik snijd ze heel fijn. Daarna bak ik ze in een neutraal smakende olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) totdat ze mooi bruin worden. En ook een beetje knapperig, ik bak ze dus net iets langer dan gewoon licht bruin. Laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier en meng het daarna met gemalen kokos en grof gehakte pinda’s.

seroendeng

seroendeng

Ingrediënten voor 4 personen 
150 gr bimi (of broccoli)
1 paksoi, in grove stukken
300 gr kousenband (of sperzieboontjes)
4 uien, in dunne ringen gesneden
1 cm verse gember, fijngehakt
3 el kippenbouillon
2 el sojasaus
2 el mirin
1 el suiker
150 gr zoute pinda’s, grof gehakt
2 el gemalen kokos
15 gr verse koriander
2-3 el neutraal smakende olie (bijv. zonnebloemolie)
Evt.: geraspte kokos (als garnering) en zilvervlies rijst voor erbij

Zo maak je het 
Maak eerst de seroendeng. Voeg 2 eetlepels olie toe aan een koekenpan of wok. Doe de uienringen in de wok en bak ze mooi knapperig en bruin. Schep ze dan in een kom, meng met de gehakte pinda’s en geraspte kokos. Zet even apart.

Blancheer de groenten in ruim water. Ik doe dit zelf altijd iets langer, omdat ik niet van hele knapperige groenten houd. Bepaal zelf hoe knapperig je je groenten wilt eten door ze even te proeven.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok (of koekenpan). Doe de gember in de pan en schep 1 minuut om. Voeg de bouillon, sojasaus, mirin en suiker toe. Breng de saus aan de kook. Voeg eventueel naar smaak peper en zout toe. Doe de groenten in de pan, schep goed om en wok ze 2-3 minuten.

Haal uit de pan, leg de groenten op een serveerschaal. Giet de saus uit de pan over de groenten en garneer met de seroendeng, koriander blaadjes en eventueel de geraspte kokos.

Lekker met zilvervlies rijst

seroendeng

seroendeng

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Snelle recepten Aziatische recepten Indonesische recepten Gezonde recepten Koolhydraatarme recepten Slanke recepten Vegetarische recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in