pull apart kaneelbrood

Pull apart kaneelbrood

Yes het is bijna Pasen en dat betekent dat er weer zoete broodjes op tafel komen. Paasstol, suikerbrood of kaneelbrood. Echt I love it! Er zijn eigenlijk maar 2 momenten per jaar dat ik mij vol stop met dit soort lekkernijen en dat is met kerst en met Pasen. Een feeststol is hier niet veilig. Die is vaak al op, voordat het paas- of kerstontbijt überhaupt begonnen is. Ik smeer hem lekker dik in met roomboter, echt een verwennerij. Maar ook kaneelbollen vind ik te gek. Ik heb al eerder recepten voor kaneelbroodjes gedeeld. Zoals deze snelle broodjes die je maakt van croissantdeeg of deze enorme cinnamon roll. Vandaag maak ik een pull apart kaneelbrood. Een trekbrood dus.

Pull apart brood

Ik heb repen deeg besmeerd met een mengsel van roomboter, suiker en kaneel. Deze heb ik op elkaar geplakt, toen nogmaals in stukken gesneden en deze wederom tegen elkaar aan geplakt. Je krijg dan allemaal laagjes deeg met daartussen een heerlijke vulling die je zo van elkaar af kunt trekken. Pull apart dus, of in het Nederlands trekbrood. Zo ontzettend lekker! En het staat ook nog eens heel feestelijk.

kaneelbrood met icing
kaneelbrood met icing
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 1 brood

  • 500 gr bloem
  • 70 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 140 gr lauw water
  • 140 gr lauwe melk
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout

Vulling

  • 80 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 55 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • 4 tl kaneel

Icing

  • 60 gr poedersuiker
  • 1 el water

Materiaal

  • Brood of cakevorm 23 cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de melk en het water totdat het lauwwarm is. Je kunt ook wat heet water aan koude melk toevoegen, dan zijn beide na het mengen ook lauwwarm.

  2. Doe de bloem met de melk, het water, de gist en het zout in de kom van je keukenmachine. Kneed net zolang totdat er een egale bal ontstaat. Je kan dit uiteraard ook met je handen kneden. Voeg de roomboter in blokjes toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken en het soepel en elastisch aanvoelt.

  3. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en draai het even om, zodat alle zijdes bedekt zijn met een laagje olie. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme plek een uurtje rijzen.

  4. Maak in de tussentijd de kaneelvulling. Meng de zachte boter met de suiker, het amandelmeel en de kaneel. Zet dit apart.

  5. Na het rijzen haal je het deeg uit de kom. Leg dit op een (met zonnebloemolie) ingevet werkblad. Druk de lucht voorzicht uit het deeg en rol het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de kaneelvulling met een groot mes over het deeg.  Snijd het deeg in repen van ongeveer 8 cm breed. Leg deze repen vervolgens op elkaar. Snijd het deeg vervolgens wederom in stukken van 8 cm breed. Het hoeft niet perse heel netjes, het is juist leuk als het een beetje uitsteekt.

  6. Vet een cake- of broodvorm in met een bakspray. Leg de plakjes kaneelbrood tegenelkaar aan. Dek het kaneelbrood wederom af met een natte theedoek en laat het nogmaals een uurtje rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven alvast voor op 180 graden (hetelucht).

  7. Bak het kaneelbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Houdt de oven tussentijds in de gaten. Als het brood te donker wordt, dek je het af met een laagje aluminiumfolie.

  8. Laat het brood afkoelen op een rooster. Meng de poedersuiker met een el water totdat er een dikke maar net lopende pasta ontstaat. Drizzle de icing over het kaneelbrood.

    Serveer met roomboter.

pull apart kaneelbrood
kaneelbrood met icing
kaneelbrood met icing

Het kaneelbrood is vers het allerlekkerste. Na een dagje wordt zelfgebakken brood al iets ouder. Piep hem voor het serveren (zonder de icing) nog even kort op in de voorverwarmde oven op 180 graden. Je kunt het kaneelbrood eventueel ook invriezen. 

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (14 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Kinderrecepten Picknick Brood en deeg Kerst Pasen Bakrecepten Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in