fbpx
Menu

Pull apart kaneelbrood

Yes het is bijna Pasen en dat betekent dat er weer zoete broodjes op tafel komen. Paasstol, suikerbrood of kaneelbrood. Echt I love it! Er zijn eigenlijk maar 2 momenten per jaar dat ik mij vol stop met dit soort lekkernijen en dat is met kerst en met Pasen. Een feeststol is hier niet veilig. Die is vaak al op, voordat het paas- of kerstontbijt überhaupt begonnen is. Ik smeer hem lekker dik in met roomboter, echt een verwennerij. Maar ook kaneelbollen vind ik te gek. Ik heb al eerder recepten voor kaneelbroodjes gedeeld. Zoals deze snelle broodjes die je maakt van croissantdeeg of deze enorme cinnamon roll. Vandaag maak ik een pull apart kaneelbrood. Een trekbrood dus.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Ik heb repen deeg besmeerd met een mengsel van roomboter, suiker en kaneel. Deze heb ik op elkaar geplakt, toen nogmaals in stukken gesneden en deze wederom tegen elkaar aan geplakt. Je krijg dan allemaal laagjes deeg met daartussen een heerlijke vulling die je zo van elkaar af kunt trekken. Pull apart dus, of in het Nederlands trekbrood. Zo ontzettend lekker! En het staat ook nog eens heel feestelijk.

Deze versie gaat Pasen niet halen want die was aan het einde van de kookdag al bijna op. Zo gaat dat hier. En als Maurits thuis komt uit zijn werk, duikt hij ook meteen de koelkast in om te kijken (en proeven) wat ik die dag gemaakt heb. Hoef ik in ieder geval nooit wat weg te gooien.

kaneelbrood met icingkaneelbrood met icing

kaneelbrood met icing

Ingrediënten voor 4 – 6 personen 
500 gr (spelt)bloem
140 gr lauw water
140 gr lauwe melk
7 gr gedroogde gist
10 gr zout
70 gr roomboter op kamertemperatuur

Vulling
80 gr roomboter op kamertemperatuur
55 gr bruine basterdsuiker
30 gr amandelmeel
4 tl kaneel

Icing
60 gr poedersuiker
1 el water

Materialen
Cakevorm 23 cm

Zo maak je het het
Verwarm de melk en het water totdat het lauwwarm is. Je kunt ook wat heet water aan koude melk toevoegen, dan zijn beide na het mengen ook lauwwarm.

Doe de bloem met de melk, het water, de gist en het zout in de kom van je keukenmachine. Kneed net zolang totdat er een egale bal ontstaat. Je kan dit uiteraard ook met je handen kneden.

Voeg nu de roomboter in blokjes toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken en het soepel en elastisch aanvoelt.

We gaan het deeg nu laten rijzen. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en draai het even om, zodat alle zijdes bedekt zijn met een laagje olie. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme plek een uurtje rijzen.

Maak in de tussentijd de kaneelvulling. Meng de zachte boter met de suiker, het amandelmeel en de kaneel. Zet dit apart.

Na het rijzen haal je het deeg uit de kom. Leg dit op een (met zonnebloemolie) ingevet werkblad. Druk de lucht voorzicht uit het deeg en rol het deeg uit tot een rechthoek.

Verdeel de kaneelvulling met een groot mes over het deeg.  Snijd het deeg in repen van ongeveer 8 cm breed. Leg deze repen vervolgens op elkaar. Snijd het deeg vervolgens wederom in stukken van 8 cm breed. Het hoeft niet perse heel netjes, het is juist leuk als het een beetje uitsteekt.

Vet een cake- of broodvorm in met een bakspray. Leg de plakjes kaneelbrood tegenelkaar aan.

Dek het kaneelbrood wederom af met een natte theedoek en laat het nogmaals een uurtje rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven alvast voor op 180 graden (hetelucht)

Bak het kaneelbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Houdt de oven tussentijds in de gaten. Als het brood te donker wordt, dek je het af met een laagje aluminiumfolie.

Laat het brood afkoelen op een rooster.

Meng de poedersuiker met een el water totdat er een dikke maar net lopende pasta ontstaat. Drizzle de icing over het kaneelbrood.

Serveer met roomboter.

kaneelbrood met icing
kaneelbrood met icingpull apart kaneelbrood

Het kaneelbrood is vers het allerlekkerste. Na een dagje wordt zelfgebakken brood al iets ouder. Piep hem voor het serveren (zonder de icing) nog even kort op in de voorverwarmde oven op 180 graden. Je kunt het kaneelbrood eventueel ook invriezen. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

  • iris
    2 april 2018 om 12:14

    Hij was heerlijk! Heb hem 2 keer een nacht laten rijzen en dat ging ook prima!

    Beantwoorden
  • Henriette
    1 april 2018 om 18:08

    Het ruikt hier al heerlijk naar kaneel... Zo benieuwd hoe het smaakt...

    Beantwoorden
  • Nikkie
    31 maart 2018 om 19:19

    Ik heb 'm net gemaakt. Hij is goed gelukt.. Ik vind 10 gr zout echter wel veel hoor! De helft is vlgs mij ook genoeg (en gezonder).

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 april 2018 om 13:00

    Dat is het % dat je volgens de officiële broodformule gebruikt. Maar minderen mag natuurlijk altijd.

    Beantwoorden
  • Irene
    27 maart 2018 om 22:36

    Leuk recept! Kan je het deeg ook al een dag van te voren maken? Daardoor zal het waarschijnlijk langer rijzen, kan dat misschien als je het in de koelkast doet?

    Beantwoorden
  • Clariska
    26 maart 2018 om 16:46

    Een kwartslag draaien denk ik en dan weer in repen snijden.

    Beantwoorden
  • Antoinette
    25 maart 2018 om 12:07

    In 8 cm brede repen snijden, dan OP elkaar leggen en weer in 8 cm brede repen snijden. Hoe doe je dat??? volgens mij gaat dat niet, want het IS dan maar 8 cm breed.

    Beantwoorden
  • Tim
    25 maart 2018 om 19:46

    Je krijgt vierkanten van 8 x 8..

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 maart 2018 om 15:16

    Yes je snijdt het deeg eerst in lange horizontale repen van 8 cm breed. Deze leg je op elkaar. Dan krijg je dus 4 lagen deeg op elkaar in een lange strook. En deze snijdt je vervolgens weer in stukken van 8 cm.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen