Menu

Personal: Zo kook ik nu ik moeder ben

Voordat ik zwanger was, aten wij bijna iedere dag wat anders. Ja echt! Er waren wel een paar toppers die vaker in het jaar voorbij kwamen, maar over het algemeen was het toch iedere keer weer wat nieuws. Ik had gewoon zoveel ideeën en wilde dat allemaal uitproberen. En ik houd van afwisseling! Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik ineens een afkeer van eten (hallo misselijkheid) en werd het menu steeds simpeler. Mijn moeder kookte vaak voor ons omdat ik in het begin best wel ziek was. Veel AVG’tjes dus. En daarnaast af en toe pasta of rijst, maar heel spannend was het niet.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang 7 gratis recepten uit ons boek Feel Good Food.

Nu heb ik mijn kookflow weer helemaal terug. Annika en ik hebben weer kookdagen gepland en aan inspiratie geen gebrek. Ook is mijn eetlust weer helemaal als vanouds. Ik vind alles weer lekker. Wel eet ik anders nu. Het begint al tussen de middag. Waar ik jaren bijna geen brood heb gegeten, eet ik nu standaard 3 boterhammen tussen de middag. Dit is gewoon het makkelijkst en het snelst klaar. En ik merk ook dat ik de energie wel nodig heb. Een uitgebreide salade maken doe ik nu toch minder snel, terwijl ik dit voorheen wel vaak deed.

’s Avonds kook ik iedere avond vers. Maar wel heel makkelijk en ook vaker hetzelfde. Zes uur is primetime bij ons. Merlijn krijgt dan een fles en gaat daarna in bad en naar bed. Maurits is meestal rond half 7 thuis uit zijn werk en in de tussentijd moet er gekookt en gegeten worden. Ik kies dus vooral voor snelle recepten. Nou houd ik sowieso van snelle en makkelijke recepten (met een aantal verse ingrediënten kan je al gauw wat lekkers maken), maar nu moet het allemaal niet teveel tijd en moeite kosten.

Stamppotten, pasta’s, ovenschotels, curry’s (en ja daar gebruik ik ook kant en klare currypasta voor) en noedels staan hier nu vaak op het menu. Ook eten we veel plaattaarten en soepen. Wel allemaal gerechten met veel verse groente. En daar varieer ik volop in. De ene keer gebruik ik broccoli en paddenstoelen, dan weer zuurkool of spruitjes. Maar een ding hebben de recepten gemeen, ze zijn allemaal binnen een half uur (oventijd niet meegerekend) klaar. Ik heb nu niet echt de rust en de tijd om uitgebreid te koken. Dat komt wel weer!

Ook maak ik nu extra veel van alles. Bolognesesaus maak ik gelijk voor 6 personen. De rest gaat dan in de vriezer. Dit doe ik ook met curry’s en aardappelpuree bijvoorbeeld. Ik kook een kilo aardappelen en de helft van de puree gaat dan in de vriezer. Die kan ik dan later weer gebruiken voor een ovenschotel of stamppot.  Op de kookdagen maak ik wel spannendere recepten. Want die deel ik natuurlijk met jullie op de blog. Maar waar ik voorheen op de kookdagen meestal voor 1 persoon kookte, maak ik nu ook gelijk extra veel. Extra fijn want dan hoeven we die hele week niet meer te koken. Het is allemaal een stuk efficiënter geworden. Misschien wat minder spannend ook, maar nog wel iedere dag vers en vooral lekker.

Herkennen jullie dit? En hoeveel tijd besteden jullie op een doordeweekse dag aan een maaltijd?

geroosterde pompoen

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

 • Pauline
  21 maart 2018 om 12:58

  wat een goed idee. Dat ga ik onthouden voor later :)

 • Melanie
  19 maart 2018 om 13:39

  Tja, ben geen keukenprinses maar het ‘moet’ allemaal wel gezond en verantwoord - dus verse. We eten vrij basic, maar wel gezond. En het moet inderdaad snel klaar, en vaak (ivm sportclubjes of laat uit werk) of goed op te warmen zijn of deels bij te maken voor een laatkomer. De kids (7 en 8) waren best lastige eters maar sinds een paar maanden hanteren we een ‘lust ik niet’. Lijstje.Daar mogen 3 dingen op. Die mogen best rouleren, maar niet op de avond zelf iets er op zette wat dan op het menu staat. Sindsdien gaat het beter. Al is de bloemkool-linzencurry voor de ene zoon een harde realiteit en de zoete aardappelpuree voor de ander :) Zelf nooit problemen, ik ben de kok! Man is gelukkigen alleseter :)

 • Hester Schilp
  15 maart 2018 om 20:20

  Allemaal herkenbaar om te lezen. Met twee jonge kinderen van 2 1/2 en 1 jaar, een werkende man en een drukke parttime baan komt het bij ons aan op een goede planning. Ik bedenk een week van te voren welke recepten ik wil koken. Vaak kook ik zondagavond een lekkere verse pasta saus voor twee dagen. Dat zijn onze spitsdagen. De kinderen zijn dol op pasta en zit vol met groente (kook nooit met kant en klare pakjes) soms pureer ik de saus. De rest van de dagen wordt er wat uitgebreider gekookt. Ik kook vaak tijdens de middagslaap van onze kinderen. Toch zijn ook bij ons de recepten eenvoudiger, sneller, kidsproof (hoewel ze alles eten gelukkig) en regelmatig keren recepten terug. Ik merk dat als je van koken houdt je eigenlijk best gemakkelijk lekkere, gezonde, snelle en gevarieerde maaltijden op tafel zet...alleen is het spectaculaire met kinderen wel een beetje op de achtergrond geraakt!

 • Annika
  15 maart 2018 om 11:12

  Ah wat leuk om te horen!

 • merelbirnie
  15 maart 2018 om 07:58

  Hier gaat het exact zoals bij jou, met een kleine van bijna 7 maanden, en allebei werkende. Manlief rond 18.30 thuis. In het weekend bedenken we wat we eten en vaak 1 soep ivm hockeytraining en verder allemaal gerechten (heel veel van jou) die snel klaar zijn. Behalve op vrijdag dan wachten we tot de kleine op bed ligt en koken we iets uitgebreider of iets nieuws!

 • Shanthi
  14 maart 2018 om 22:33

  Ben echt blij met al je fresh and easy recepten. Makkelijk te maken en altijd lekker?? well done!

 • Pauline
  13 maart 2018 om 11:48

  Die staan al online in de Fresh & Easy rubriek.

 • Pauline
  13 maart 2018 om 11:44

  Die kan je allemaal vinden in de Fresh & Easy rubriek op de blog :)

 • Ruth
  12 maart 2018 om 19:03

  Herkenbaar! En ik ben ook benieuwd naar je snelle (binnen 30 min op tafel) en makkelijke recepten en inspiratie tips die je in je blog noemde.

 • Tamara
  12 maart 2018 om 18:13

  Herkenbaar en toen onze meiden klein waren dacht ik ook echt dat het niet drukker kon worden dan toen. Helaas verkeerd gedacht.... Nu zijn ze 8 en 10 en dus wel een stuk zelfstandiger, maar van maandag tot en met donderdag moeten zowel de meiden als mijn man en ik allemaal sporten en allemaal 2x per week. Hier moet dus extra vroeg gegeten worden met een man als zzp'er die vroeg weg en laat thuis is en ikzelf met een drukke parttime baan is dat elke week weer een race tegen de klok, maar het lukt wel altijd!! hier dus ook vooral veel verse groenten. Ik merk dat ik nu ze groter worden weer meer ga variëren vooral in de weekenden omdat zij het ook heel leuk vinden om mee te helpen. Door de week vaak gerechten die met regelmaat terugkomen maar wel door iedereen gewaardeerd worden en snel klaar zijn ;)

 • Suzanne
  12 maart 2018 om 15:14

  Kom maar op met die makkelijke recepten :)

 • Lieneke
  12 maart 2018 om 15:07

  Voor ik kinderen had bedacht ik me vaak pas na werk wat ik wilde eten en aten we meestal pas rond 19.30. Nu met twee kinderen plan ik voor de hele week en maak ik ook heel vaak gebruik van de HelloFresh. Als ik geen Hellofresh doe, zijn het vaak onze favorieten die we eten. We proberen nu rond 18.00-18.30 te eten

 • Eva De Winter
  12 maart 2018 om 12:27

  Hier gaan we in de week ook voor snel en eenvoudig, maar wel vers (zelfs geen portie uit de vriezer). In het weekend probeer ik graag eens iets nieuws. Ik ben ook wel geinteresseerd in jouw snelle recepten.

 • Shanna B
  12 maart 2018 om 11:57

  Ook hier hier sinds kids en beiden een volledige baan in 4 dagen. Koken we mac 30min. Op de dinsdag of woensdag wanneer 1 van ons vrij is vaker uitgebreid zoals oven recepten. Vrijdag is sportdag hiet voor de kids dus dan soep met brood en smeersels. Alles met verse groenten. Voor tussen de middag maken wij de avond ervoor maaltijdsalades of wraps voor elkaar. En smeren we smorgens het brood voor de kids

 • Jolanda
  12 maart 2018 om 09:58

  Heel herkenbaar. Tijdens de zwangerschappen at ik bijna alleen sla. Na de bevallingen ( ik heb inmiddels 3 kinderen) duurde het best een tijd voordat ik weer in de kookflow was. En nu ze alle drie naar school gaan zorg ik dat altijd iets in de diepvries heb zodat ik 's avonds niet te lang hoef te koken, maar wel iets gezonds op tafel kan zetten. Of in het weekend wat vooruit werken. Lang leve de diepvries.

 • Ilse
  12 maart 2018 om 09:26

  Nu de kinderen groter en dus zelfstandiger worden kan ik weer wat uitgebreider koken. Wel is het zo dat ik 2 kids heb die vooral van gerechten “uit elkaar” hebben. Dus geen eenpansgerechten, maar liever alle onderdelen los. Daarin zoek ik soms wel naar een compromis. En in die zin kook ik nog steeds niet helemaal zoals voorheen. Maar ach, soms de kids vroeg op bed en samen lekker koken en eten wat wij heeeeeeel graag willen eten :)

 • Margriet
  12 maart 2018 om 09:17

  Slim koken, ik hou ervan! Je bent lekker bezig hoor. Het is ook gewoon steeds weer opnieuw uitvinden wat werkt en wat niet. Ik vind het ritme met kleine kindjes zo vaak veranderen. Maar kun je misschien juist ook die hele simpele gerechten delen? Want wat voor jou misschien niet eens een recept lijkt, klinkt voor mij als nieuwe inspiratie. En dat ik best heel erg welkom met kindjes van 4 en 2 en zwanger van de derde. Fijne dag!

 • Ankie
  12 maart 2018 om 08:32

  Eerst kookte ik ongeveer als jij(op de kookdagen na) veel pasta’s curry’s etc Nu mijn jongste alweer ruim drie is gaat het koken weer wat makkelijker. Ik trek weer vaker zelf bouillon, maak currypasta’s en boemboes en probeer vanalles uit. Mijn dochter vind het leuk om dingen te wassen, aan te geven, te roeren etc. Ik werk wisseldiensten dus ben niet altijd thuis met het eten. Wanneer ik vrij ben kook ik meestal iets uitgebreider en ook veel. Wij hebben in de vriezer vaak een mooie verzameling bakjes voor wanneer mijn man alleen met onze dochters eet.

 • Joke
  12 maart 2018 om 07:14

  Als ik moet werken kook ik vaak vooruit, zoals geroosterde groenten met oa tomaten. Daar kan ik dan de volgende dag van alles bij bedenken van wat ik wel al in huis heb,als ik minder tijd heb. Meestal heb ik wel al 1 onderdeel klaar. Als ik vrij ben kook ik meestal uitgebreid. Als ik gewerkt heb, hou ik het simpel.

 • Lotte
  12 maart 2018 om 07:06

  Ik zou heel graag wat meer van je snelle recepten zien, misschien ook een beetje kidsproof ik vind het heel lastig altijd weer iets te bedenken voor ons gezin kids van 2 en 4...

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.