bonenschotel

One pot: Italiaanse bonenschotel met parmaham

Een bonenschotel, dat klinkt best een beetje suf. Nou ja alles met bonen en in het speciaal met gedroogde bonen vind ik wat suf klinken. Het heeft vooral denk ik te maken met dat ze ook wat suf smaken. Eigenlijk is het muf, ze smaken muf. En ik ben fan van bold flavours, smaken die aanwezig zijn. Geen subtiele smaakschakeringen. Dat is ook de reden dat ik nou niet gelijk met bonen aan de slag ga. Maar zoals met wel meer ingrediënten die op het eerste gezicht nogal suf zijn krijg je de meest heerlijke gerechten wanneer je de juiste extra smaken toevoegt. Zo ook in deze bonenschotel. De bonen nemen namelijk lekker de smaak van de Parmaham en verse Italiaans kruiden aan.

Voor deze bonenschotel gebruikte ik twee verschillende soorten bonen. Cannellini bonen en black eyed peas. Maar borlotti of witte bonen zijn ook heel lekker. Je kunt ze in een blikje of potje kopen. Of je koopt gedroogde bonen. Die week je eerst en kook je daarna. Ze blijven wat steviger en hebben meer bite dan bonen uit een blikje of potje. Ik vind het stiekem wel lekkerder, maar je hebt wat meer tijd nodig. De bonen hebben dan namelijk een uurtje nodig om te koken en spontaan even een bonenschotel eten zit er niet in! De meeste bonen moeten 4 – 8 uur weken voor gebruik. Dit recept is gemaakt met bonen uit een potje. Voor wanneer je lekker snel klaar wilt zijn.

bonenschotel

bonenschotel

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr cannellini bonen uit blik
200 gr black eyed peas, of borlotti bonen uit blik
400 gr tomatenblokjes (of cherrytomaatjes) uit blik
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
100 gr Parmaham, in reepjes
3 takjes verse tijm
1 handje verse basilicum
2 el olijfolie

Zo maak je het
Zet een pan met een dikke bodem op het vuur (een stoofpan). Voeg olijfolie en de fijngesneden ui en knoflook toe en bak voor 2-3 minuten op laag vuur. Voeg de Parmaham reepjes toe en bak 3 minuutjes mee.

Voeg de tomatenblokjes (of het blikje cherrytomaatjes) en de blaadjes van de verse tijm toe. Zet het vuur op de laagste pit en laat 15 minuutjes zachtjes pruttelen. Doe de bonen er bij en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. (wanneer je gedroogde bonen gebruikt, doe je de geweekte bonen samen met de tomatenblokjes in de pan en laat je het 40 – 60 minuutjes zachtjes pruttelen)

Garneer de bonenschotel met basilicum, lekker met ciabattabrood.

bonenschotel

bonenschotel

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Easy: Thaise groene curry met paksoi en bimi
Personal: Zo kook ik nu ik moeder ben
Bewaar
5 Comments
  • Jantine

    22 maart 2018 at 22:53 Beantwoorden

    Dit recept vanavond uitgeprobeerd. Het was heel lekker, maar bij ons is dit maar net genoeg voor 3 personen!

    • Pauline

      26 maart 2018 at 15:22 Beantwoorden

      Dat is altijd een beetje lastig. De een eet meer dan de ander. Dus de volgende keer het recept maar x 1,5 doen.

  • Wendy Bankers

    19 maart 2018 at 17:12 Beantwoorden

    Iijkt me heerlijk! Snel uitproberen

  • Anita Hoven

    15 maart 2018 at 17:42 Beantwoorden

    Zopas heb ik dit gerecht gemaakt. Het was snel klaar en overheerlijk!

Plaats een reactie