fbpx

Weekendbites: Hartige koekjes met olijven en kaas

hartige koekjes

Weekendbites: Hartige koekjes met olijven en kaas

Dat zouden we eigenlijk best vaker kunnen doen.. borrelen thuis. We borrelen wel, maar dan niet perse thuis. Of ik maak een berg bruschetta’s en koop lekkere kaasjes die dan om 17 uur op de salontafel komen waarbij we dan een hele serie op netflix kijken. Avondeten komt er dan niet. Dus mijn borrels zijn meestal gewoon allerlei verschillende gerechtjes. Nou zijn er heel veel leuke borrelhapjes te bedenken zonder gelijk in de frituurhoek te belanden. Mijn favoriete borrelhapjes zijn mediterraans. Smeersels als pesto en belegde broodjes (bruschetta’s) met ach van alles en nog wat. Of een pizza in kleine stukjes. En nu dus ook hartige koekjes.

Ze zijn niet moeilijk om te maken en ook nog even houdbaar (als ze het bewaarbakje halen en dan niet al op zijn). Natuurlijk zijn ze, zoals alle koekjes, wel het lekkerste wanneer je ze gelijk eet. Ik vind dit soort hartige koekjes overigens ook heel fijn als tussendoortje. Om de hartige koekjes te maken voeg je alle ingrediënten samen in een keukenmachine. Alles meng je tot een samenhangend deeg. Dit rol je uit tot een dunne lap van ongeveer 4mm dikte. Dan zet je het even in de koelkast. Vervolgens steek je er rondjes uit, of snijd er vierkantjes van of leuke ruitjes. Wat je wilt. Daarna zet je ze nog even terug in de koelkast en bakt ze vervolgens in een kwartiertje af.

hartige koekjes

hartige koekjes

Ingrediënten voor 40 hartige koekjes
200 gr (patent)bloem
45 gr havermoutvlokken
70 gr olijvenmix zonder pit
2 eieren
100 gr (ongezouten) boter
70 gr geraspte oude kaas
0,5 tl zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) / 160 graden (heteluchtoven)

Doe de boter, bloem, havermout, zout en geraspte kaas in de keukenmachine en meng totdat het mengsel lijkt op koekkruimels.

Voeg 1 ei en 1,5 eetlepel koud water toe. Meng opnieuw zodat er een samenhangend deeg ontstaat. Voeg nu de olijven toe en meng zodat ze goed zijn verdeeld over het deeg.

Haal uit de keukenmachine en rol het deeg uit tot ongeveer 4-5 millimeter dik. Dit kun je het beste doen tussen bakpapier (aan de onder en bovenkant). Zet voor 20 minuten in de koelkast. Steek dan rondjes uit het deeg. Of snijd vierkantjes, wat je zelf leuk vindt. De koekjes van de foto zijn ongeveer 5×5 centimeter.

Leg de koekjes op bakpapier en daarna op een bakplaat (die in de koelkast past). Zet 30 minuten in de koelkast. Bak ze vervolgens 15 minuten in de voorverwarmde oven. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de koekjes. Zet nog 5 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

De hartige koekjes kun je 2 dagen bewaren in een luchtdicht doosje.

hartige koekjes

hartige koekjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Galette recept met artisjokken
De leukste foodabonnementen op een rij
Bewaar

Marianne

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

6 Comments
  • Ilone

    21 maart 2018 at 17:12 Beantwoorden

    Waar zou je de havermoutvlokken door kunnen vervangen?

  • Bets

    10 maart 2018 at 21:55 Beantwoorden

    Heb ze ook gemaakt. Heerlijk maar ze bleven wel zacht. Heb zelfs nog 5 minuten langer gebakken. Toch nog te kort misschien of temperatuur (160) te laag?

    • Felia

      11 maart 2018 at 15:05 Beantwoorden

      Ja dat merkte ik ook. En heb ze toen ook iets langer in de over gedaan, op 180 graden, Nu zijn ze iets droog.. Worden zo nog harder na het bakken? Net als bij ‘gewone’ koekjes? Die komen meestal ook wat zacht uit de oven?

    • Pauline

      12 maart 2018 at 11:27 Beantwoorden

      Het lastige is dat iedere oven anders is. Je zou het de volgende keer op 175 graden kunnen proberen.

  • Felia

    10 maart 2018 at 16:32 Beantwoorden

    Die zijn gewoon tè lekker! Vanmiddag gemaakt en als het zo doorgaat halen ze de borrel niet eens… haha…

Plaats een reactie