Galette recept

Galette recept met artisjokken

Heel lekker vind ik ze: artisjokken. Artisjokken hebben een beetje een aparte smaak en vallen voor mij in de categorie olijven. Aan de smaak moet je misschien een beetje wennen, net als bij olijven. Geef ze eens een kans wanneer je ze nog nooit geprobeerd hebt! Ik vind vooral de gemarineerde artisjokken lekker, yep ik bedoel die uit een potje komen. De verse kosten best wat tijd om te bereiden, meestal zal je er ook eventjes voor om moeten fietsen naar een Turkse groenteboer, die verkoopt ze meestal wel. Mits ze in het seizoen zijn (mei tot oktober). Voor dit recept gebruikte ik artisjokken uit een potje. Artisjokken doen het overigens goed op pizza’s, in salades en op hartige taarten. En dus ook heel lekker in dit hartige galette recept.

Een galette is eigenlijk een hele eenvoudige taart. Je kunt ze zowel zoet als hartig maken. Eerst rol je het deeg uit in een cirkel. In het midden leg je de vulling. Maak de vulling niet te dik, een beetje zoals je een pizza belegt. Bij een te dikke vulling wordt de bodem niet mooi knapperig. Wanneer je de galette hebt gevuld vouw je de randen terug naar binnen. Een klein beetje over de vulling heen. Zoals op de foto’s. Als vulling bak je de rode ui tot dat ze lekker zacht zijn. Eerst besmeer je het deeg met zachte geitenkaas, daarop leg je de rode ui en daarover verdeel je de gemarineerde artisjokken.

Galette recept

Galette recept

Ingrediënten voor 4 personen 
1 rol hartig taartdeeg
1 potje met gemarineerde artisjokken
4 rode uien, in ringen
100 gr zachte geitenkaas
1 ei, losgeklopt
Blaadjes van 2 takjes verse tijm
Peper en zout naar smaak
1 tl grof zeezout

Zo maak je het 
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven)

Giet de artisjokken af, maar gebruik 2 el olijfolie uit het potje om de rode uien in te bakken. Voeg deze olijfolie toe aan de pan. Doe de rode uienringen erbij en bak ze op een laag vuur in 10 minuutjes mooi zacht. Breng ze op smaak met peper en zout.

Haal de rol taartdeeg uit de verpakking, je kunt natuurlijk een ronde of een rechthoekige galette maken. (Ik gebruikte een ronde deeglap met een doorsnede van 30cm). Prik gaatjes in het deeg, laat 2-3 cm rand vrij. Smeer het middelste gedeelte, met de gaatjes, in met de zachte geitenkaas. Verdeel er de rode uien ringen over. En leg de artisjokken op de geitenkaas en het rode uienmengsel. Bestrooi met de verse tijm blaadjes.

Vouw de rand om. Bestrooi de rand met wat grof zeezout. Zet in de oven en bak in 25 minuutjes mooi bruin. Haal uit de oven, smeer de rand in met eigeel en bak nog 5 minuutjes voor een extra mooi resultaat.

Galette recept

Galette recept

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Cappuccino cake met mascarpone room
Weekendbites: Hartige koekjes met olijven en kaas
Bewaar
3 Comments
  • HannaH

    25 mei 2018 at 16:16 Beantwoorden

    waarom prik je gaatjes in het deeg als je het weer dichtsmeert met geitenkaas?

  • Ingrid Viersen

    10 maart 2018 at 07:51 Beantwoorden

    Welke artisjokken heb je gebruikt?

    • Pauline

      12 maart 2018 at 11:28 Beantwoorden

      Deze komen van de delicatessenwinkel. Maar de supermarkt heeft ze ook! Van het merk Sacla bijvoorbeeld.

Plaats een reactie