fbpx

Cappuccino cake met mascarpone room

cappuccino cake

Cappuccino cake met mascarpone room

Ik had zin om iets lekkers te bakken. Ik ben een enorme coffeelover, zowel als drankje als in toetjes en bakrecepten. En ineens kwam ik op het idee om een cappuccino cake te maken. Een koffiecake met een flinke laag room erop, waardoor het een beetje op een cappuccino lijkt. Lekker! En niet heel moeilijk om te maken. Ik gebruik in dit recept instantkoffie. Oploskoffie om te drinken is niet aan mij besteed (bah wat vies), maar het is perfect voor dit soort recepten. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook om koffiecrème te maken. Je zou dus eventueel ook wat instant koffie door het slagroom mascarpone mengsel kunnen roeren, voor nog meer koffiesmaak.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang 7 gratis recepten uit ons boek Feel Good Food.

Mijn dagelijkse koffie is nu nog belangrijker voor mij geworden. Het liefst drink ik mijn eerste kopje in bed, voordat Merlijn wakker wordt. In het weekend is het helemaal fijn, want dan krijg ik die van Maurits. Echt goals hoor! Even een momentje voor mijzelf voordat de dag weer begint. Kan ik heel erg van genieten. Maar na een slapeloze nacht is het ook fijn om op de been te blijven. Toch drink ik ook nog steeds veel cafeïnevrije koffie. Dat is er een beetje in gebleven na de zwangerschap. Ik wissel het nu wat meer af.

Over koffie gesproken, ik was afgelopen vrijdag op het coffeefestival samen met Annika. We gaan er ieder jaar naartoe. Echt een leuk festival als je van koffie houdt. We hebben weer leuke dingen gespot en uiteraard veel lekkere koffietjes geproefd. De cappuccino cake heb ik er niet gezien, dus die moet je zelf maken. Ik zou het doen hoor.

cappuccino cakecappuccino cake

Ingrediënten voor 10 personen
200 gr roomboter op kamertemperatuur
200 gr lichtbruine basterdsuiker
1 el kristalsuiker
200 gr zelfrijzend bakmeel
4 eieren maat L
2 zakjes instantkoffie + 1 el water
100 ml slagroom
100 gr mascarpone
Cacao om te bestrooien
Snuf zout

Materialen
Cakevorm 23 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.

Mix de boter met de suiker romig.

Voeg nu één voor één de eieren toe en mix dit door elkaar.

Meng de instantkoffie met een el water en voeg dit bij de eieren. Meng kort. Het lijkt te gaan schiften, maar dit komt helemaal goed.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe. Mix totdat er een egaal beslag ontstaat. Mix ook vooral niet te lang.

Vet de cakevorm in met wat boter of een bakspray. Giet het beslag in de vorm.

Bak de cappuccino cake in 6o minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt. De ene oven is de andere niet, dus houdt de koffiecake goed in de gaten.

Laat de cake in de vorm iets afkoelen en stort hem dan op een taartrooster.

Mix de slagroom en de mascarpone met een el suiker stijf. Ik doe het tegelijk in de beslagkom. Zet dit in de koelkast.

Verdeel de mascarpone room over de cappuccino cake als deze volledig afgekoeld is.

Bestrooi de koffiecake met cacao. Snijd de cake in plakjes.

Je kunt deze cake ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast verpakt in aluminiumfolie.

cappuccino cake
cappuccino cakecappuccino cake

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Personal: Zo kook ik nu ik moeder ben
Galette recept met artisjokken
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

8 Comments
 • Dotty lapre

  26 april 2018 at 22:45 Beantwoorden

  Kan de cake in gevroren worden

 • Eva

  12 maart 2018 at 12:07 Beantwoorden

  Wat een goed idee dit! Ik ga ‘m ook eens maken want koffie cake bij een kopje koffie lijkt me echt het beste ever.

 • Marja Boersma

  12 maart 2018 at 04:25 Beantwoorden

  Hoi Pauline,
  Net als jij ben ik een echte koffielover en bewaar ik de (nep= instant) koffie voor dezelfde doeleinden. Alleen heb ik hiervoor een klein potje moccona en geen zakjes. Nu mijn vraag…..hoeveel gram instantkoffie zit er in zo’n zakje? Dan weeg ik het gewoon af, met hetzelfde resultaat. Drinken doe ik het beslist niet, zelfs niet als ik geen koffie in huis zou hebben! Gelukkig zorg ik altijd wel voor een voorraadje want die oploskoffie smaakt zo nep, brrr, ik moet er niet aan denken om dat te drinken! Hopelijk beantwoord je mijn vraag want deze cake lijkt me zalig en wil hem dolgraag maken! Alvast bedankt.

  • Pauline

   12 maart 2018 at 11:21 Beantwoorden

   Ik zou 1 el gebruiken! Er zitten ongeveer 2 tl in een zakje.

 • ANNEKE

  11 maart 2018 at 13:12 Beantwoorden

  Instantkoffie.kan ook dus met oploskoffie.? Leuk recept.

 • Claudia Goudswaard

  11 maart 2018 at 08:22 Beantwoorden

  Als je gewone koffie gebruikt, hoeveel heb je dan nodig?

  • Pauline

   12 maart 2018 at 11:26 Beantwoorden

   Je kan geen gemalen koffie toevoegen, dat is niet lekker! Het nadeel van het toevoegen van gezette koffie is dat de cake dan natter wordt.

Plaats een reactie