fbpx
Menu

Bietencouscous met labneh kruiden balletjes

Het eerste recept wat ik  opschreef voor de bietencouscous vond ik een beetje te snel en te simpel. Het was zoiets als bietjes snijden, couscous maken en garneren met verse kruiden, verbrokkelde feta en amandelen. Heel lekker dat kan ik je verzekeren. En snel, ik heb net in twee zinnen het recept opgeschreven. Wanneer je dus echt geen tijd of zin hebt, kun je prima dat recept maken. Ik maak het graag als lunch recept. Niets mis mee. Zelf vond ik het niet zo inspirerend. Tja en iedereen kan altijd wel wat leuke kookinspiratie gebruiken. Dus het is een variant  geworden. Deze bietencouscous is in de basis ook heel simpel. Maar met een wachttijd. Want labneh balletjes zijn wel in 5 minuten gemaakt maar moeten wel een nacht uitlekken in de koelkast.

De labneh balletjes maak je dan ook een avondje eerder. Dat is het makkelijkst. Maak eerst in het hakmolentje van de staafmixer de feta zacht en glad. Neem een half emmertje Griekse yoghurt, meng daar de zachte feta door. Breng op smaak met zout en peper. Hak de verse kruiden (munt, platte peterselie, koriander) fijn en meng door de yoghurt. Doe een schone theedoek in een vergiet en zet hem op een kom. Stort dan de yoghurt in de theedoek. Bind een beetje samen en zet voor een nacht in de koelkast. De volgende dag rol je er balletjes van en plaats je ze opnieuw in de koelkast.

De bietencouscous zelf is gemakkelijk om te maken. Een in de pan gefruit uitje en knoflook voeg je bij de couscous, wat bietensap en bouillon er bij, deksel op het bakje en dan een kwartiertje wachten tot dat de couscous al het vocht heeft opgezogen. Beetje zoals gebruikelijk. De gekookte bietjes snijd je in parten en meng je door de couscous. Serveer met de labneh balletjes en geroosterde amandelen.

bietencouscous

bietencouscous

Ingrediënten voor 4 personen 
275 gr couscous
6 gekookte bietjes
150 ml bietensap
2 sjalotjes
4 teentjes knoflook
150 gr feta
250 ml Griekse yoghurt
125 ml groentebouillon
70 gr garneeramandelen
6 takjes verse munt
6 takjes verse koriander
2 takjes verse peterselie
2 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het 
Begin een avond van te voren met het maken van de labneh balletjes. Maak de feta zacht door hem in het hakmolentje van de staafmixer fijn te hakken. Meng dit door de Griekse yoghurt. Hak de blaadjes van de verse kruiden fijn en roer door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.

Leg een schone theedoek in een vergiet. Zet op een mengkom, zodat het vocht daar in kan druppelen. Schep de yoghurt in de theedoek en zet dan samen met de mengkom in de koelkast. Laat de labneh een nacht uitlekken.

Begin de volgende dag met het roosteren van de amandelen in een droge koekenpan tot dat ze licht bruin zijn. Neem uit de pan en zet apart. Snijd de sjalot en teentjes knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie in een koekenpan.

Doe de couscous in een afsluitbaar bakje. Het kan ook een diepvriesdoosje zijn (dat gebruik ik vaak). Voeg de sjalot en knoflook toe. Giet het bietensap erbij en roer goed door. Breng de bouillon aan de kook en giet dit over de couscous. Schep snel door en doe dan de deksel op het doosje. Laat de bietencouscous 20 minuten staan.

Snijd de gekookte bietjes in parten of plakjes.

Rol ondertussen de labneh balletjes. Je kunt ze eventueel nog een keer door nog wat extra verse fijngesneden kruiden rollen. Zet ze tot gebruik in de koelkast.

Maak de couscous  los met een vork, schep op de borden of in een mooie serveerschaal. Verdeel de bietjes over de bietencouscous. Leg de labneh balletjes er op en garneer met de geroosterde amandelen.

Lekker met platbrood.

De bietencouscous is koud ook lekker, bijvoorbeeld om mee te nemen als lunch.

bietencouscousbietencouscous

 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

3 reacties

  • Lieke Valkenburg
    16 april 2019 om 19:25

    Ik had inderdaad ook een vraag over het bietensap, want ik haal zeker geen 150ml uit het voorgekookte bieten zakje. Ik vond het erg lekker en wil het vaker gaan maken, maar de vraag is dus inderdaad hoe ik aan 150ml kom, kun je bietensap ook los kopen dan?

    Beantwoorden
  • Iris
    9 april 2018 om 09:46

    Hoi! Dit recept ziet er heerlijk uit en ik wil het misschien gaan maken voor twee vriendinnen die morgen komen eten :) ik heb alleen één klein vraagje. De gekookte bieten, zijn dat voorgekookte bieten uit de supermarkt, zo vier in één plasticje? En dat dat sap dus gemengd wordt met de couscous? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 april 2018 om 10:19

    Yes die kan je gebruiken.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen