bietencouscous

Bietencouscous met labneh kruiden balletjes

Het eerste recept wat ik  opschreef voor de bietencouscous vond ik een beetje te snel en te simpel. Het was zoiets als bietjes snijden, couscous maken en garneren met verse kruiden, verbrokkelde feta en amandelen. Heel lekker dat kan ik je verzekeren. En snel, ik heb net in twee zinnen het recept opgeschreven. Wanneer je dus echt geen tijd of zin hebt, kun je prima dat recept maken. Ik maak het graag als lunch recept. Niets mis mee. Zelf vond ik het niet zo inspirerend. Tja en iedereen kan altijd wel wat leuke kookinspiratie gebruiken. Dus het is een variant  geworden. Deze bietencouscous is in de basis ook heel simpel. Maar met een wachttijd. Want labneh balletjes zijn wel in 5 minuten gemaakt maar moeten wel een nacht uitlekken in de koelkast.

De labneh balletjes maak je dan ook een avondje eerder. Dat is het makkelijkst. Maak eerst in het hakmolentje van de staafmixer de feta zacht en glad. Neem een half emmertje Griekse yoghurt, meng daar de zachte feta door. Breng op smaak met zout en peper. Hak de verse kruiden (munt, platte peterselie, koriander) fijn en meng door de yoghurt. Doe een schone theedoek in een vergiet en zet hem op een kom. Stort dan de yoghurt in de theedoek. Bind een beetje samen en zet voor een nacht in de koelkast. De volgende dag rol je er balletjes van en plaats je ze opnieuw in de koelkast.

De bietencouscous zelf is gemakkelijk om te maken. Een in de pan gefruit uitje en knoflook voeg je bij de couscous, wat bietensap en bouillon er bij, deksel op het bakje en dan een kwartiertje wachten tot dat de couscous al het vocht heeft opgezogen. Beetje zoals gebruikelijk. De gekookte bietjes snijd je in parten en meng je door de couscous. Serveer met de labneh balletjes en geroosterde amandelen.

bietencouscous

bietencouscous

Ingrediënten voor 4 personen 
275 gr couscous
6 gekookte bietjes
150 ml bietensap
2 sjalotjes
4 teentjes knoflook
150 gr feta
250 ml Griekse yoghurt
125 ml groentebouillon
70 gr garneeramandelen
6 takjes verse munt
6 takjes verse koriander
2 takjes verse peterselie
2 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het 
Begin een avond van te voren met het maken van de labneh balletjes. Maak de feta zacht door hem in het hakmolentje van de staafmixer fijn te hakken. Meng dit door de Griekse yoghurt. Hak de blaadjes van de verse kruiden fijn en roer door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.

Leg een schone theedoek in een vergiet. Zet op een mengkom, zodat het vocht daar in kan druppelen. Schep de yoghurt in de theedoek en zet dan samen met de mengkom in de koelkast. Laat de labneh een nacht uitlekken.

Begin de volgende dag met het roosteren van de amandelen in een droge koekenpan tot dat ze licht bruin zijn. Neem uit de pan en zet apart. Snijd de sjalot en teentjes knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie in een koekenpan.

Doe de couscous in een afsluitbaar bakje. Het kan ook een diepvriesdoosje zijn (dat gebruik ik vaak). Voeg de sjalot en knoflook toe. Giet het bietensap erbij en roer goed door. Breng de bouillon aan de kook en giet dit over de couscous. Schep snel door en doe dan de deksel op het doosje. Laat de bietencouscous 20 minuten staan.

Snijd de gekookte bietjes in parten of plakjes.

Rol ondertussen de labneh balletjes. Je kunt ze eventueel nog een keer door nog wat extra verse fijngesneden kruiden rollen. Zet ze tot gebruik in de koelkast.

Maak de couscous  los met een vork, schep op de borden of in een mooie serveerschaal. Verdeel de bietjes over de bietencouscous. Leg de labneh balletjes er op en garneer met de geroosterde amandelen.

Lekker met platbrood.

De bietencouscous is koud ook lekker, bijvoorbeeld om mee te nemen als lunch.

bietencouscousbietencouscous

 

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Bieten Couscous Midden Oosterse recepten Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in