wafels met kip

Wafels met kip Asian style

Ik heb een wafelijzer gekocht. Eindelijk! Net als de ijsmachine (die ik nog steeds niet heb, maar er echt ooit wel komt!) denk ik al heel lang, ik wil zo’n wafelijzer. Het leuke aan wafels maken is dat het super snel gaat. Én je kunt dus ook hele leuke hartige varianten maken zoals deze wafels met kip. Eigenlijk heb ik hem daarom gekocht, voor die hartige varianten. Omdat ik dus een spiksplinternieuw wafelijzer heb, kun je aankomende tijd nog wel vaker een wafel recept van mijn hand vinden. Zo’n hartige wafel lijkt eigenlijk best een beetje op een hartige pannenkoek. Qua topping. De smaak is door de textuur wel heel anders. Een wafel komt namelijk heel lekker knapperig uit de machine! En blijft lekker zacht binnenin. Het beslag van dit wafel recept leent zich ook nog eens leuk om kruiden of ingrediënten aan toe te voegen (of zelfs gebakken spekjes?). Zodat je elk wafel recept uniek kunt maken.

Vandaag een Aziatische variant met een sticky sausje om de kip! Jullie weten denk wel dat ik daar helemaal gek op ben. De lijst met ingrediënten lijkt enorm. Dat heb je helaas een beetje met die Aziatische recepten. Die bestaan uit veel componenten en verse frisse ingrediënten. En je hebt ook wat ingrediënten nodig om zelf je wafelbeslag te maken. Niet afhaken hoor. Want het is niet moeilijk, de ingrediënten gooi je letterlijk bij elkaar. Geen uren hak- en snijwerk en ook nog eens heel leuk om te maken.

En wat als je nou geen wafelijzer hebt? Dan kun je heel lekker de kip en frisse salade maken en een hartige pannenkoek bakken. Dat is natuurlijk niet hetzelfde, maar ook lekker! Gebruik dan wel ander beslag bijvoorbeeld: beslag voor hartige pannenkoeken. En meng daar dan de bosuitjes en andere ingrediënten die je door het wafelbeslag mengt doorheen. Of je koopt net als ik een zo’n leuk wafelijzer, kun je mooi deze wafels met kip ook maken!

wafel recept

wafel recept

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de wafels
225 gr bloem
35 gr maizena
1 tl bakpoeder
1 tl zout
375 ml karnemelk
60 ml plantaardige olie
2 eieren gescheiden, eiwit en eigeel apart
1 teen knoflook, fijngehakt
2 bosuitjes, in ringetjes
1 chilipeper, fijngehakt
1 cm gember, geraspt

Voor de kleverige kip
300 gr kippendijen, in stukken
2 el sojasaus
1,5 el bruine basterdsuiker
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el chilisaus
1 cm gember, fijngehakt

Garnering
4 snack komkommertjes, in dunne reepjes
2 bosuitjes, in sliertjes of ringetjes
Handje verse korianderblaadjes
Handje verse basilicumblaadjes
Sesamzaadjes

Plantaardige olie om je wafelmaker mee in te vetten

Zo maak je het
Doe de bloem, maïzena, bakpoeder en het zout in een mengkom en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg de karnemelk, olie en het eigeel toe en mix of klop totdat er een mooi glad beslag ontstaat. Een paar klontjes is geen probleem. Wanneer je absoluut geen klontjes wilt, kun je het beste elke keer een beetje vloeistof toevoegen en dit eerst goed door de droge delen heen mixen.

Voeg de bosui, gember en fijngehakte rode peper toe en schep rustig door het beslag.

Mix de eiwitten in een aparte kom (het liefste rvs of van glas) tot dat de eiwitten stijfgeslagen zijn en je de kom op zijn kop kunt houden (en er niets uit komt). Schep de eiwitten heel voorzichtig door het beslag zodat het beslag heel luchtig wordt.

Verwarm de wafelmaker zoals op de gebruiksaanwijzing vermeld staat. Vet hem wanneer nodig een beetje in met wat plantaardige olie. Schep (bijvoorbeeld met een soeplepel) het wafelbeslag in het wafelijzer en bak de wafels in ongeveer 4 minuten goudbruin en knapperig. Hoe lang de wafel in het wafelijzer nodig heeft, is per wafelijzer anders (ligt er aan hoe warm hij kan worden). Kijk dus zelf even of 4 minuten voor jou voldoende is. Herhaal met de rest van het beslag zodat je 4 wafels hebt. (ik haal 6 grote wafels uit dit beslag, maar ook dit ligt aan de maat van jouw wafelijzer).

Meng de sojasaus, bruine basterdsuiker, knoflook, sweet chilisaus en gember door elkaar, zet apart. Bak de kip in een koekenpan rondom bruin. Voeg de saus toe, schep goed om en kook de saus samen met de kip in tot hij dik wordt en de kip kleeft. Neem de kip uit de pan.

Snijd voor de salade; de komkommer in hele dunne reepjes. Wanneer je een mandoline hebt kun je die daarvoor gebruiken. Maar je hebt het ook zo met de hand gedaan. Snijd de 2 achtergehouden bosui ook in reepjes (in de lengte door de helft, dan weer door de helft en nog een keer).

Leg op elk bord een wafel, verdeel de salade over de wafels en leg op elke wafel wat kip. Garneer met de verse kruiden en bestrooi met nog wat sesamzaadjes. Serveer de wafels met kip meteen, warm zijn ze het lekkerste!.

wafel recept

wafel recept

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Kip Aziatische recepten Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Lunch

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in