red velvet

Red Velvet Marmercake

Ik heb gewoon nog nooit eerder een Red Velvet cake gemaakt. Waarom niet? geen idee eigenlijk. Welke kleurstof moet je voor red velvet cake gebruiken? Ergens staat de hoeveelheid rode kleurstof mij misschien een beetje tegen. Want wil je die mooie typische dieprode kleur hebben, dan heb je wel wat nodig. Je zou eventueel een natuurlijk kleurstof of bietensap kunnen gebruiken, maar ik vraag mij af of de kleur dan echt zo rood wordt. Maar nu met Valentijnsdag in het vooruitzicht, vond ik het toch een mooi moment om deze Amerikaanse klassieker te maken. Maar dat deed ik wel met een twist, ik maak er namelijk een marmercake van. Win Win want dan heb je ook minder kleurstof nodig.

Creamcheese frosting

Voor wie de Red Velvet cake niet kent, het is eigenlijk gewoon een chocoladecake met creamcheese frosting. Dat laatste maakt het helemaal te gek. Donkere chocolade met de frisse smaak van roomkaas. Heerlijk! In het recept gaat naast de bekende ingrediënten zoals boter, suiker en bloem ook karnemelk. Dat maakt de cake ook iets frisser van smaak.

red velvet cake
red velvet cake
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 1 cake

  • 175 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 3 eieren
  • 150 ml karnemelk
  • 225 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 flinke el cacao
  • Rode kleurstof (bijv. Americolor)
  • Snuf zout

Creamcheese frosting

  • 100 gr roomkaas
  • 50 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 60 gr poedersuiker
  • Rasp van een halve citroen

Materiaal

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.

  2. Klop de roomboter en de suiker luchtig met een mixer of in je keukenmachine. Voeg één voor één de eieren toe en mix deze mee.

     

  3. Voeg de karnemelk, de bloem, het bakpoeder en een snuf zout toe. Mix het nog even kort, totdat het een egaal beslag is. Mix vooral niet te lang.

  4. Verdeel het cakebeslag in tweeën. Voeg aan de ene helft een flinke el cacao en rode kleurstof toe. Meng dit goed door elkaar. De hoeveelheid kleurstof is een beetje afhankelijk van het merk dat je gebruikt. Het moet een mooie dieprode kleur krijgen.

  5. Vet een cakevorm van 23 cm in met een bakspray. Verdeel het cakebeslag nu om en om over de bakvorm. Eerst een lepel red velvet cakebeslag en dan een lepel vanille cakebeslag. Ga net zolang door totdat je beslag op is. Maak nu met een mes zigzaggende bewegingen door het beslag, hierdoor krijg je het mooie marmereffect.

  6. Zet de red velvet cake in de oven en bak deze in ongeveer 50 tot 60 minuten goudbruin. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Wordt de cake tussentijds te donker?, dek deze dan af met een stukje aluminiumfolie.

  7. Maak in de tussentijd de creamcheese frosting. Mix de roomboter totdat hij heel luchtig is. Voeg de roomkaas, de poedersuiker en de rasp van een halve citroen toe en mix het tot een egale frosting. Laat de frosting iets opstijven in de koelkast. Hij wordt nooit zo stevig als botercrème maar door hem koel te bewaren, kan je hem beter uitsmeren.

  8. Haal de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een taartrooster. Verdeel de frosting over de Red Velvet cake. Snijd de cake in plakjes. Vanwege de cream cheese frosting moet je de cake in de koelkast bewaren. Hij blijft ongeveer 3 dagen lekker.

red velvet cake
red velvet cake

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (37 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Cake recepten High tea Kerst Valentijn Verjaardag Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in