fbpx
Menu

Red Velvet Marmercake voor Valentijn

Ik heb gewoon nog nooit eerder een Red Velvet cake gemaakt. Waarom niet? geen idee eigenlijk. Ergens staat de hoeveelheid rode kleurstof mij misschien een beetje tegen. Want wil je die mooie typische dieprode kleur hebben, dan heb je wel wat nodig. Je zou eventueel een natuurlijk kleurstof of bietensap kunnen gebruiken, maar ik vraag mij af of de kleur dan echt zo rood wordt. Maar nu met Valentijnsdag in het vooruitzicht, vond ik het toch een mooi moment om deze Amerikaanse klassieker te maken. Maar dat deed ik wel met een twist, ik maak er namelijk een marmercake van. Win Win want dan heb je ook minder kleurstof nodig.

Heb jij de Uit Pauline’s keuken App al? Download hem gratis in de Google Play of de Apple store. 

Voor wie de Red Velvet cake niet kent, het is eigenlijk gewoon een chocoladecake met creamcheese frosting. Dat laatste maakt het helemaal te gek. Donkere chocolade met de frisse smaak van roomkaas. Heerlijk! In het recept gaat naast de bekende ingrediënten zoals boter, suiker en bloem ook karnemelk. Dat maakt de cake ook iets frisser van smaak. In ieder geval kwam Valentijnsdag vroeg voor ons dit jaar, want ik maakte deze cake al in september voor mijn verlof. Deze week zijn wij weer begonnen met werken en daar hebben we ook wel weer zin in. Met frisse ideeën weer lekker aan de slag. Jullie gaan de komende tijd dus nog heel veel leuke en vooral lekkere dingen van ons zien. Want uitgekookt, dat zijn we nog lang niet.

red velvet cake red velvet cake red velvet cake

Ingrediënten voor 1 cake 23 cm
175 gr roomboter op kamertemperatuur
200 gr suiker
3 eieren
150 ml karnemelk
225 gr speltbloem
2 tl bakpoeder
1 flinke el cacao
Rode kleurstof (ik gebruik het merk Americolor)
Snuf zout

Creamcheese frosting
100 gr roomkaas
50 gr roomboter op kamertemperatuur
60 gr poedersuiker
Rasp van een halve citroen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.

Klop de roomboter en de suiker luchtig met een mixer of in je keukenmachine.

Voeg één voor één de eieren toe en mix deze mee.

Voeg de karnemelk, de bloem, het bakpoeder en een snuf zout toe. Mix het nog even kort, totdat het een egaal beslag is. Mix vooral niet te lang.

Verdeel het cakebeslag in tweeën. Voeg aan de ene helft een flinke el cacao en rode kleurstof toe. Meng dit goed door elkaar. De hoeveelheid kleurstof is een beetje afhankelijk van het merk dat je gebruikt. Het moet een mooie dieprode kleur krijgen.

Vet een cakevorm van 23 cm in met een bakspray.

Verdeel het cakebeslag nu om en om over de bakvorm. Eerst een lepel red velvet cakebeslag en dan een lepel vanille cakebeslag. Ga net zolang door totdat je beslag op is. Maak nu met een mes zigzaggende bewegingen door het beslag, hierdoor krijg je het mooie marmereffect.

Zet de red velvet cake in de oven en bak deze in ongeveer 50 tot 60 minuten goudbruin. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Wordt de cake tussentijds te donker?, dek deze dan af met een stukje aluminiumfolie.

Maak in de tussentijd de creamcheese frosting. Mix de roomboter totdat hij heel luchtig is. Voeg de roomkaas, de poedersuiker en de rasp van een halve citroen toe en mix het tot een egale frosting. Laat de frosting iets opstijven in de koelkast. Hij wordt nooit zo stevig als botercrème maar door hem koel te bewaren, kan je hem beter uitsmeren.

Haal de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een taartrooster.

Verdeel de frosting over de Red Velvet cake. Snijd de cake in plakjes.

Vanwege de cream cheese frosting moet je de cake in de koelkast bewaren. Hij blijft ongeveer 3 dagen lekker.

red velvet cake red velvet cake red velvet cake

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

  • Lisette de Bruijn
    21 oktober 2018 om 21:40

    Is dit recept genoeg voor een springvorm van 26 cm doorsnede? Of moet de taart kleiner?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 oktober 2018 om 09:35

    Als je een ronde en een beetje een hoge taart wilt maken dan zou ik een vorm van 20 cm nemen. Voor een 26 cm kan je het recept x 1,5 doen.

    Beantwoorden
  • Anja
    3 oktober 2018 om 14:13

    Kan je de roomboter ook vervangen door margarine?

    Beantwoorden
  • Rachel Blok
    30 juli 2018 om 17:27

    Kan ik dit recept ook gebruiken voor muffins?

    Beantwoorden
  • Debbie
    15 juni 2018 om 14:58

    Kan dit recept ook gemaakt worden voor een biscuitblik van 20cm doorsnee?

    Beantwoorden
  • Pauline
    18 juni 2018 om 12:55

    Yes dat kan ook!

    Beantwoorden
  • Annalies
    26 april 2018 om 07:09

    Aaaah! Ik heb nooit problemen met je recepten maar deze viel toch echt niet uit zoals verwacht. Mn lichte beslag al erg donker met speltbloem, niet genoeg rode kleursfof gebruikt en slecht gerezen... kun je aangeven wat je ong qua hoeveelheid aan kleurstof hebt gebruikt? We gaan het binnenkort gewoon nog een keer proberen, maar dan met gewone bloem en meer kleurstof :-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 april 2018 om 12:09

    Je hebt echt wel veel kleurstof nodig. Ik denk wel 1 tot 2 tl.

    Beantwoorden
  • Sanne
    9 februari 2018 om 09:12

    Super leuk! Ik ga hem als verassing voor mijn collega's maken met Valentijnsdag... :) Ben zooooo benieuwd hoe die smaakt...

    Beantwoorden
  • Daniëlle
    9 februari 2018 om 06:28

    Wauw wat een plaatje is deze cake! Prachtig en heerlijk lijkt mij.

    Beantwoorden
  • Priscilla van der Star
    6 februari 2018 om 11:36

    Hoi Pauline, Mijn vriend eet geen kaas. Heb je ook een recept voor die heerlijke frosting zonder roomkaas? Of misschien een goede vervanging voor roomkaas?

    Beantwoorden
  • eefje speleman
    6 februari 2018 om 15:12

    van dilea heb je ook lactosevrije roomkaas echt lekker

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 februari 2018 om 13:01

    Eet hij wel mascarpone? Is weliswaar ook kaas, maar dan net iets anders. Of anders meringue botercreme

    Beantwoorden
  • Emma
    5 februari 2018 om 20:03

    Hij is prachtig Pauline!!

    Beantwoorden
  • Siger
    5 februari 2018 om 18:28

    Lijkt me erg lekker :) Gebruik je de roomkaas die je ook op brood kan doen? Wil hem gaan maken zonder kleurstof ;)

    Beantwoorden
  • Rachelle
    5 februari 2018 om 16:09

    Heerlijk recept! De vraag is al gesteld maar nog niet beantwoord: kan de de speltbloem vervangen worden door gewone bloem?

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 februari 2018 om 18:19

    Yes dat kan!

    Beantwoorden
  • Maaike
    5 februari 2018 om 14:01

    Is speltbloem ook te vervangen door zelfrijzend bakmeel of gewone bloem ? Zo ja, dezelfde hoeveelheid gebruiken ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 februari 2018 om 18:20

    Wel door gewone bloem. Indien je zelfrijzend bakmeel gebruikt, kan je het bakpoeder weglaten.

    Beantwoorden
  • Maaike
    5 februari 2018 om 13:47

    Speltmeel.... Is dat ook te vervangen door bloem of zelfrijzend bakmeel in dezelfde hoeveelheid ?

    Beantwoorden
  • Paulien
    4 februari 2018 om 11:48

    Super leuk recept! Zou er ook iets vervangends voor de karnemelk zijn? Helaas lactose... 🤗 Alvast bedankt voor jouw reactie Paulien

    Beantwoorden
  • Eefje speleman
    4 februari 2018 om 20:49

    Ik maak hem met kokosmelk van alpro. Chocolade en Coco’s mmm. Ook lactose 🙃

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 februari 2018 om 18:22

    Je zou lactosevrije melk kunnen gebruiken.

    Beantwoorden
  • Erica81
    4 februari 2018 om 06:52

    Waar koop ik de kleurstof?

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 februari 2018 om 18:22

    Bij taartdeco winkels.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen