fbpx

Easy: Pasta met groene pastasaus

groene pastasaus

Easy: Pasta met groene pastasaus

Wanneer je pastasaus zegt denk je aan rode pastasaus, iets van tomaat waarschijnlijk. En avontuurlijk gedacht misschien gemaakt van gegrilde paprika’s? Heel lekker overigens. Maar voor vandaag wilde ik je een pastasaus recept geven voor een groene pastasaus. Eens iets anders en gemaakt van, je raadt het al, veel groene groenten. Af en toe kunnen we natuurlijk wel een groenteboost gebruiken. Ik wel! Er zijn weken dat ik keurig 200 gram of zelfs het dubbele aan groenten per dag eet, inclusief heel braaf 2 stukken fruit. Maar er zijn dus ook weken dat ik het even niet weet. Of ik heb te veel ideeën en kan niet kiezen (wat nog veel vaker voorkomt). Ik gedij stiekem ook het beste op een eetplanning. Heel georganiseerd een hele week vooraf uitgedacht wat we gaan eten. Wanneer je net als ik een enorme fan bent van de eetplanning,  is dit een hele fijne pastasaus om achter de hand te hebben!

Het is een vegetarisch pastarecept, om de saus een beetje pit te geven gebruik ik zwarte olijven. De pastasaus maak je door de broccoli samen met de pasta in één pan te koken. In bouillon. Dit geeft zoveel smaak aan de pasta en de broccoli. De andere ingrediënten (fijngesneden knoflook, olijven en stukjes courgette) bak je in een koekenpan met olijfolie. Als laatste voeg je de spinazie toe totdat deze is geslonken . Meng de pasta en de broccoli in de pan met de groene groentes en bestrooi dit met wat knapperig gebakken broodkruim en kaas (de broodkruim bak je vooraf met wat olie en knoflook in de de koekenpan). Het is overigens niet echt een gladde pastasaus. Maar omdat de broccoli wat gaarder gekookt wordt dan normaal, valt hij uit elkaar en dan krijg je een saus-achtig effect. Je kunt voor dit recept van die leuke schelpjes of oortjespasta (orecchiette) gebruiken, of net als mij penne. Of je vult van die mooie grote pastaschelpen met de groentesaus en wat extra kaas.. Ook heel leuk en lekker!

groene pastastaus

Ingrediënten voor 4 personen
350 gr pasta, bijvoorbeeld penne
300 gr broccoli, in roosjes
200 gr courgette, in blokjes van 0,5cm
400 gr spinazie
10 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
1 ltr groentebouillon
90 gr (zuurdesem) brood
2 teentjes knoflook, fijngehakt
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Maak van het brood grove kruimels door het brood grof te hakken in het hakmolentje van de staafmixer.

Doe de broccoli samen met de pasta en de groentebouillon in een pan en kook totdat de pasta beetgaar is. De broccoli mag iets langer koken dan je normaal zou doen, hij moet namelijk iets uit elkaar vallen.

Doe 2 el olijfolie in een koekenpan en voeg 1 teentje fijngesneden knoflook en het broodkruim toe. Bak het kruim al omscheppend bruin. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.

Voeg opnieuw 2 el olijfolie in de pan, doe de stukjes courgette met het teentje knoflook in de pan en bak ze 2-3 minuten rondom aan. Voeg de plakjes olijven toe en bak dit 1-2 minuten mee. Doe de spinazie in de pan. Schep de spinazie om tot dat het geslonken is. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de pasta af, bewaar 4 eetlepels kookvocht. Voeg de pasta, broccoli en het (apart gehouden) kookvocht toe aan het spinaziemengsel. Schep alles door elkaar.

Kook het een beetje in, zodat er een samenhangende pastasaus ontstaat. Verdeel over de borden. Garneer met het broodkruim en de Parmezaanse kaas.

groene pastastaus

groene pastastaus

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Hotspot: Diga Haarlem
One pot: Knolselderijgratin met roquefort
Bewaar

Marianne

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

7 Comments
  • Irene Boskma

    5 maart 2018 at 11:38 Beantwoorden

    Wat een fantastisch lekkere pasta zeg! Blijvertje deze :-)!

    • Arjen de Jager

      6 maart 2018 at 18:06 Beantwoorden

      Vind ik ook!

  • Hesterg72

    24 februari 2018 at 14:35 Beantwoorden

    Lekker!
    Wel wat hamblokjes toegevoegd voor mijn niet kaas-etende partner😊

  • Evy

    22 februari 2018 at 13:04 Beantwoorden

    Ziet er heeerlijk uit!
    Zou het ook kunnen met alleen broccoli aan groente of wordt hij dan erg saai?

  • Judith Armande

    21 februari 2018 at 11:01 Beantwoorden

    Klinkt goed!

Plaats een reactie