fbpx
Menu

Easy: Gepaneerde kip met pindasaus

Het zijn eigenlijk kipnuggets.. of kipnuggets zijn gepaneerde kip stukjes. Het is maar hoe je het bekijkt! Je kunt het zelfs kleine kip schnitzels noemen! Goed lekker dus. En helemaal wanneer je het zelf maakt, want dan smaakt het natuurlijk echt naar kip. En zelf je paneerlaagje maken levert natuurlijk ook iets geweldig lekkers op. Je homemade kipnuggets worden vooral lekker krokant. Wanneer je dat paneerlaagje zelf maakt, kun je wat extra smaakjes aan het broodkruim toevoegen. In dit geval Aziatische smaken. Zoals een fijngesneden pepertje en gember. Wanneer je wel eens schnitzels hebt gemaakt weet je ook dat het broodkruim in laagjes om de kip heen komt. Eerst haal je de kip door wat bloem, daarna door een losgeklopt ei en daarna door het broodkruim. Ik herhaal alle laagjes nog een keertje, zo wordt het nog krokanter. Wanneer je dat ook wilt doen, verdubbel dan het broodkruim en de bloem in het recept.

Om de gepaneerde kip goed gaar te bakken, zonder dat je broodkruim verbrand (of te bruin wordt) moet de kipfilet niet te dik zijn. Dan heeft de kip namelijk langer de tijd nodig om te garen dan het broodkruim om bruin te worden. Het resultaat: de kip is niet gaar of je broodkruim verbrand. Wanneer je de kip eerst met een vleeshamer plat slaat is dat probleem alvast verholpen. Je kunt ook prima een deegroller gebruiken om de kip platter te slaan. Wat ook wel eens kan gebeuren is dat het broodkruim niet krokant is. De olie is dan niet heet genoeg geweest. Goed op te lossen door eerst even te testen hoe heet de olie is. Dit doe je veilig door een stukje brood in de olie te laten vallen. Wanneer hij direct bovendrijft en begint te dansen in de olie, dan is de olie op temperatuur. En als laatste tip, zorg dat je voldoende olie in de pan hebt, de gepaneerde kip moet niet aan de bodem vast gaan plakken, maar de kans hebben om te drijven. Kortom niet te zuinig met de olie.

En bij die gepaneerde kip stukjes eet je lekkere frisse groenten zoals kort gewokte taugé en boontjes en een snelle zelfgemaakte pindasaus.

gepaneerde kip

Gepaneerde kip

Ingrediënten voor 4 personen 
400 gr kipfilet
300 gr wit brood, grof gesneden
35 gr bloem
2 eieren
60 ml melk
200 gr taugé
200 gr haricot verts of sperzieboontjes
4 lente-ui, in ringetjes
1 cm gember, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden
1 citroen, schil geraspt
Sesamzaadjes
Zonnebloem olie (het ligt aan het formaat pan hoeveel je nodig hebt, ik gebruik ongeveer 4-5 dl nodig)
Peper en zout

voor de pindasaus
4 el pindakaas
1,5 el citroensap
2 el sesamolie
2 el sojasaus

Zo maak je het
Maak eerst de pindasaus. Meng alle ingrediënten voor de pindasaus goed door elkaar in een steelpan. Na even goed roeren ontstaat er vanzelf een gladde saus.

Hak het brood in het hakmolentje van de staafmixer fijn. Voeg de peper, gember en citroenschil toe en mix nog een keer zodat alles gemengd is. Schep het broodkruim op een ondiep bord.

Meng de bloem met peper en zout in een middelgrote kom.

Klop in een andere kom de eieren en de melk.

Snijd de kip in stukjes van 5 cm. Sla ze met een vleeshamer of deegroller gelijkmatig plat. Wentel elk lapje kip door het bloemmengsel, daarna door het eimengsel en dan door het broodkruim. Herhaal eventueel de stapjes nog een keer.

Verwarm in een grote antiaanbakpan 3 centimeter olie op hoog vuur. Let op! er moet echt genoeg olie in de pan, anders kleven je stukjes kip gelijk aan de bodem. De olie is heet genoeg wanneer je een stukje brood er in laat vallen en het begint gelijk te frituren. Bak de stukjes kip in porties in 3-4 minuten gaar. Leg ze even apart in een schaal met keukenpapier om uit te lekken.

Wok daarna snel de groenten in een wok met wat neutraal smakende olie tot dat ze knapperig zijn. Breng op smaak peper en zout naar smaak.

Serveer de stukjes kip met pindasaus en groenten. Bestrooi met lenteui en sesamzaadjes.

Gepaneerde kip

Gepaneerde kip

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

15 reacties

  • Janneke
    2 december 2018 om 14:09

    Kun je het ook van te voren maken en in de oven weer warm maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 december 2018 om 15:04

    Yes dat kan wel.

    Beantwoorden
  • Hesterg72
    7 juni 2018 om 08:32

    Dit recept valt zeer goed in de smaak! Ik vind alleen de satésaus te zout, waarschijnlijk door de sojasaus. Weet jij een merk dat minder zout is?

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 juni 2018 om 10:04

    Niet meteen. Maar je zou iets minder kunnen gebruiken.

    Beantwoorden
  • manuela
    31 maart 2018 om 09:53

    Mag het brood vers zijn of moet het gedroogd brood zijn?

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 april 2018 om 13:01

    Als het vers is, is het moeilijk te kruimelen. Je kan het dan even toasten, dan lukt het alsnog.

    Beantwoorden
  • Maxine de Wilde
    15 maart 2018 om 15:36

    MMM.. ziet er heerlijk uit! Kan het bakken van de kip ook in archanolie?

    Beantwoorden
  • Annika
    19 maart 2018 om 10:34

    Ja dat kan wel hoor!

    Beantwoorden
  • Laura
    13 maart 2018 om 16:11

    Kan dit ook in de airfryer?

    Beantwoorden
  • Annika
    13 maart 2018 om 16:16

    Ik denk het niet! In de airfryer wordt gepaneerde kip meestal alleen lekker als het al voorgebakken is.

    Beantwoorden
  • Laura
    16 maart 2018 om 15:05

    Thanks! Ik ga t vanavond maken, zin in!

    Beantwoorden
  • Judith Armande
    1 maart 2018 om 22:03

    Dat klinkt goed!

    Beantwoorden
  • Yvonne Hofstee
    1 maart 2018 om 08:07

    Dit zit er lekker uit! Kan t ook met volkoren brood? Ik heb nooit wit brood in huis.

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 maart 2018 om 12:58

    Zeker!

    Beantwoorden
  • Hesterg72
    8 oktober 2018 om 22:06

    Ja hoor, doe ik ook.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen