gekarameliseerde ui

Gekarameliseerde ui

Gekarameliseerde ui is echt zo’n smaakmaker waarvan je keuken mega lekker gaat ruiken. Alsof er urenlang iets heerlijks op het fornuis staat te pruttelen. En eerlijk is eerlijk: dat is ook een beetje zo. Want om die diepe, zoete, hartige smaak te krijgen, moet je de tijd nemen. Maar geloof ons maar: dat is het dubbel en dwars waard.

Gekarameliseerde ui: mega lekkere smaakmaker

Wat er eigenlijk gebeurt als je uien karameliseert? Je bakt ze heel langzaam op laag vuur, waardoor de natuurlijke suikers in de ui vrijkomen en gaan karameliseren. Dit zorgt voor een zachte, bijna jam-achtige structuur en een rijke, zoet-hartige smaak. Echt lekker intens en vol, een beetje umami, en past daardoor in zoveel gerechten.

Deze uien gebruik je

Voor het karameliseren kun je het beste gewone gele uien gebruiken. Die bevatten van nature veel suikers, waardoor ze lekker zoet en goudbruin worden. Rode uien kunnen ook, die geven een iets andere, intensere smaak en een mooie kleur.

Wat je beter kunt vermijden zijn witte uien en bosuitjes; die bevatten minder suiker en worden eerder bitter dan zoet. Ook sjalotten zijn minder geschikt, omdat die sneller aanbranden. Kortom: de gele ui is je beste vriend voor dit recept!

uien

Recepten met gekarameliseerde ui

Wij gebruiken dit basisrecept voor gekarameliseerde ui regelmatig. Het is bijvoorbeeld onmisbaar in een klassieke Franse uiensoep, heerlijk als topping op een homemade burger, of als smaakmaker in een quiche met geitenkaas. Onmisbaar in deze bladerdeegtaartjes met gekarameliseerde ui. En denk ook eens aan een tosti met brie en gekarameliseerde ui, een plaattaart met pompoen of door een herfstige risotto.

Onze tip? Maak meteen een flinke hoeveelheid. Je steekt er toch al tijd in, en ze blijven makkelijk tot 5 dagen goed in een afgesloten bakje in de koelkast. Zorg dat de uien volledig zijn afgekoeld voordat je ze bewaart. Je kunt ze ook invriezen in kleine porties, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm – superhandig om later in een gerecht te gooien!

uiensoep recept
gekarameliseerde ui

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr uien
  • 30 gr roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • Zeezout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Haal de schil van de uien en snijd ze in dunne ringen van ongeveer 4 mm. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline, of anders een scherp koksmes.

  2. Doe de olijfolie en boter in een koekenpan of hapjespan met dikke bodem (die bodem is echt essentieel, anders kan de ui straks te snel verbranden). Laat op laag vuur smelten.

    Voeg dan de uien toe. Schep ze om, voeg het zout en de blaadjes van de tijm toe en schep om. Zet het vuur laag.

  3. Laat de uien in ongeveer 35-40 op het allerlaagste vuur zachtjes karameliseren. Je kan halverwege een klein beetje suiker toevoegen om het geheel nog zoeter te maken, maar dit hoeft zéker niet.

    Schep de gekarameliseerde ui tussentijds regelmatig om; anders kan het verbranden.

Variatietips

  • Voeg een scheutje balsamico of rode wijn toe voor extra diepte
  • Maak ze pittiger met een snuf chilivlokken (op het eind)
  • Gebruik verse rozemarijn in plaats van tijm
  • Probeer het eens met rode uien voor een andere smaak en kleur
gekarameliseerde ui
gekarameliseerde ui

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!