gekarameliseerde ui

Bladerdeegtaartjes met gekarameliseerde ui

Dit is een superleuk recept dat eigenlijk weinig moeite kost. Tenzij je natuurlijk heel enthousiast zelf het bladerdeeg gaat maken. You go! Maar laten we er vanuit gaan dat je net als mij denkt: ooit, ooit ga ik dat eens proberen maar niet vandaag! Deze taartjes met gekarameliseerde ui zijn ook heel leuk als hapje of als grote plaattaart, mocht je binnenkort een verjaardag of ander feestje hebben. Het karameliseren van de uien kost je wel even tijd, maar het levert je iets heel lekkers op. Ik ben er helemaal fan van! Eenvoudige ingrediënten die echt fantastische smaakmakers worden door wat extra aandacht. De uien snijd je in dunne ringen van ongeveer 4 mm. Je hebt best wat uien nodig. Vervolgens bak je ze in een pan met boter en wat olijfolie, totdat ze licht gaan kleuren. Dan voeg ik extra smaakmakers toe; wat zout, balsamicoazijn en tijm. Daarna zet ik het vuur laag en laat ik de uien nog even op laag vuur staan totdat ze heel zacht en zoet worden.

De taartjes maak je door uit een lap bladerdeeg rondjes te steken. Bijvoorbeeld met een stekertje als je dat hebt en anders met een rond schaaltje, waar je dan omheen snijdt. Of licht aandrukt en dan de vorm uitsnijdt. Om mooie opstaande randjes te krijgen, kerf je 1 cm vanaf de rand het deeg in. Prik met een vork gaatjes in het midden en vul dan het midden met de gekarameliseerde ui. Verdeel er de geitenkaas over en zet ze in de oven. Bestrooi ze voor het serveren met geroosterde pijnboompitjes en eventueel met wat extra balsamicoazijn.

gekarameliseerde ui

gekarameliseerde ui

Ingrediënten voor 8 kleine taartjes 
6 middelgrote uien
1 el olijfolie
40 gr boter
4 takjes verse tijm
snuf zout
0,5 el balsamicoazijn
1 rol bladerdeeg
1 losgeklopt ei
90 gr geitenkaas
90 gr pijnboompitten

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal de schil van de uien en snijd ze in dunne ringen van ongeveer 4 mm. Doe de olijfolie en boter in een hapjespan en voeg de uien toe. Schep ze om, voeg het zout en de blaadjes van de tijm toe en schep om. Bak de uien nu voor 5 minuten mooi bruin. Voeg de balsamico toe en bak nog eens 5 min. Zet ze op laag vuur en laat ze nog eens 5-10 minuten staan. Je moet er wel op blijven letten en blijven roeren, het is zonde als ze aanbranden.

Snijd 8 rondjes van ongeveer 10 cm uit de bladerdeegrol. Je kunt ook plakjes bladerdeeg gebruiken. Laat het deeg dan eerst ontdooien. Om een rondje uit te snijden gebruik ik een rond schaaltje of een stekertje als maat. Die zet ik dan op zijn kop op het deeg, druk een beetje aan en dan heb je een vormpje om uit te snijden.

Leg de rondjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Snijd dan 1cm vanaf de rand het deeg in. Niet doorsnijden, maar gebruik de achterkant van je mes. Hierdoor krijg je mooie opstaande randjes. Prik gaatjes in het midden (hierdoor bolt de binnenkant juist niet op). Vul de taartjes met de gekarameliseerde ui. Verdeel de geitenkaas over de taartjes en bak ze in 15 minuten af in de oven.

Bestrijk de randjes met het losgeklopte ei en plaats ze nog eens 5 minuten in de oven.

Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze bruin kleuren. Garneer de uientaartjes met de pijnboompitjes.

ingrediënten gekarameliseerde ui

ingredient uien

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Hartige taarten & quiche High tea Makkelijke recepten Picknick Bladerdeeg Geitenkaas Franse recepten Verjaardag Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Borrelhapjes Lunch

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in