Easy: Tagliatelle met boerenkool en pancetta

boerenkool recept

Easy: Tagliatelle met boerenkool en pancetta

Boerenkool is echt een wintergroente. Wanneer je boerenkool zegt denk je gelijk aan een stamppot. En heel misschien aan boerenkoolchips. Of heb ik dat alleen? Maar het leuke is dat je boerenkool echt op allerlei manieren kunt eten en dus niet alleen in die stamppot. Boerenkool is lekker in een ovenschotel, in een omelet, als pesto of zoals in dit boerenkool recept geroerbakt met pasta.

Boerenkool heeft een wat noterige smaak, die je totaal niet ontdekt wanneer je er een lekkere stamppot van maakt en er een rookworst bij serveert. Maar wanneer je boerenkool geroerbakt eet merk je het ineens. Walnoten passen daarom ook perfect bij dit boerenkool recept. Ik hak ze grof, samen met het brood tot een soort crumble. Daarna bak ik alles nog even in de pan met wat olie, omdat je eerst de pancetta in de pan hebt gebakken krijgt het broodkruim de smaak van het spek. Dan voeg ik alles bij elkaar. Zo’n crumble mengt zich goed door de tagliatelle zodat je bij elke hap walnoten, boerenkool en pancetta proeft.

Het is stiekem heel erg Italiaans om een broodkruim als een topping voor een pasta gerecht te gebruiken. Het wordt ook wel Parmezaanse kaas voor de armen genoemd en in het Italiaans pangrattato. Gemalen brood. Wanneer je heel snel kijkt lijkt het op Parmezaanse kaas. Moet je wel snel kijken!

boerenkool recept

boerenkool recept

Ingrediënten voor 4 personen 
400 gr tagliatelle
75 gr walnoten
100 gr brood (wit, bijvoorbeeld zuurdesem), grof gehakt
150 gr pancetta, in reepjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
2-3 el olijfolie
300 gr boerenkool, gesneden
Peper en zout naar smaak

Zo maak je het
Kook de tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Zet een koekenpan op het vuur. Bak in de droge koekenpan de walnoten tot ze gaan kleuren. Haal ze uit de pan en doe ze in het hakmolentje van de staafmixer. Voeg ook het brood toe en hak totdat er een middelfijn broodkruim ontstaat.

Leg de plakjes pancetta in een droge koekenpan en bak knapperig, voeg de knoflook toe en bak mee totdat dit gaat kleuren. Haal alles uit de koekenpan. Hak de pancetta fijn in het hakmolentje van de staafmixer.

Strooi het broodkruim en de walnoten (zonder de pancetta) in de pan. Voeg nog 1 el olie toe en bak knapperig. Meng met de pancetta en zet apart.

Doe de boerenkool in de pan met eventueel nog een beetje olie, roerbak tot dat de boerenkool geslonken is. Niet veel langer, anders wordt de boerenkool bitter. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de pasta af, roer de boerenkool er doorheen en bestrooi met de pancetta, walnoten en broodkruim crumble. Besprenkel met nog een beetje olijfolie.

boerenkool recept

boerenkool recept

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Review: Frisse Start - Martha Stewart
Snelle granola uit de pan met Kefir
Bewaar
2 Comments

Plaats een reactie