wintersalade

Wintersalade van geroosterde pastinaak

Vandaag een recept voor een wintersalade. Een leuk idee voor wanneer je de laatste tijd genoeg stamppotjes, soep of ovengerechten hebt gegeten. Het is eens iets anders, heel gemakkelijk gemaakt en met een super fijn resultaat. Oh en nog eens gezond ook! Behalve de vinaigrette, maak je alles in de oven. Op 1 bakplaat. De oven is sowieso mijn beste vriend in de keuken. Zeker wanneer het om wintergroenten gaat zoals pastinaak of worteltjes. Die worden door het roosteren in de oven namelijk heerlijk zoet. En de boerenkool lekker krokant.

Om die zoetige smaken samen te brengen maakte ik bij deze gezonde salade een mosterdvinaigrette. Een lekker pittige. Je maakt hem heel snel en gemakkelijk in een keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer. De ingrediënten voor de vinaigrette; een rode ui, teentje knoflook, wat olijfolie en witte wijnazijn en een schep mosterd. Alles in het hakmolentje. Even pulseren, op smaak brengen met peper en zout en dat is het.

Je kunt deze wintersalade warm of lauwwarm eten. Ik vind zelf lauwwarm het lekkerste. Maar koud kan ook prima. Bijvoorbeeld voor lunch om mee te nemen. Voeg aan de geroosterde groenten, de krokante boerenkool toe, vinaigrette er over en klaar!

wintersalade

wintersalade

Ingrediënten voor 4 personen 
400 gr pastinaak
2 bossen bospeentjes
300 gr gesneden boerenkool
2-3 el olijfolie
40 gr boter
8 takjes verse tijm
peper en zout

Voor de vinaigrette
1/2 el mosterd
3 el olijfolie
2 el witte wijnazijn
1/2 rode ui, fijngesneden
1 teen knoflook, grof gehakt

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (electrisch). Schil de pastinaak en bospeentjes. Ik laat aan de bospeen een stukje van het groen zitten en het onderste worteltje. Die worden heel lekker wanneer ze in de oven geroosterd zijn. Halveer dikke bospeentjes en snijd de pastinaak in kwarten. Wanneer je hele grote pastinaken hebt (die van mij waren formaat bospeen), dan moeten de parten ongeveer 1-1,5 cm dik worden.

Leg de pastinaak en bospeentjes in een braadslede, ovenschaal of de bakplaat van de oven. Ze moeten naast elkaar liggen niet op elkaar. Besprenkel ze met de olijfolie, snijd de boter in klontjes en verdeel over de groenten. Leg de takjes tijm er tussen. Strooi er wat peper en zout over en zet de braadslede voor 45 minuten in de oven. Voor een heel mooi resultaat kun je ze halverwege even omkeren. Het is niet perse nodig. Doe na 30 minuten de boerenkool bij de groenten.

Maak ondertussen de vinaigrette. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of hakmolentje van de staafmixer en pulseer tot alles goed gemengd en gehakt is. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Verdeel de groenten over borden of schep ze in een grote schaal. Schep de vinaigrette over de groenten.

wintersalade

wintersalade

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Boerenkool Wortel Glutenvrije recepten Lactosevrije recepten Oven Vegan recepten Vegetarische recepten Herfst recepten Winter recepten Bijgerecht Salades

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in