Seizoenskalender winter – wat eet je in de winter?

Na de vorige seizoenskalender voor de herfst, is het nu tijd voor de seizoenskalender winter. Inmiddels is het al volop winter en zijn we toe aan lekkere, stevige maaltijden. Wij eten graag met het seizoen mee. De producten zijn dan volop verkrijgbaar, beter geprijsd en ook beter van kwaliteit. Maar wat zijn nu de seizoensgroenten van de winter? Ik vertel het jullie in dit artikel. Daarbij geef ik natuurlijk tips voor lekkere recepten die je met deze seizoensgroenten kunt maken.

In de winter vind je veel stevige groenten. Denk aan aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool. Perfect voor het maken van lekkere stamppotjes. Andere groenten die in de winter volop aanwezig zijn: koolraap, paddenstoelen, prei, schorseneren, spruitjes, stoofpeertjes, uien en witlof. Als ik aan de winter denk, denk ik meteen aan vullende stamppotjes, warme soepen en comfort food zoals ovenschotels en stoofschotels. Hoewel ik dol ben op de lichte gerechten van de lente en zomer, merk ik toch dat ik in de winter meer behoefte heb aan stevige maaltijden. Hier kun je de hele dag op vooruit en het geeft je lekker veel energie op de koude en druilerige dagen.

Boerenkool 
Boerenkool is echt een typische groente voor het najaar en de winter. Lekker stevig en perfect voor in ovenschotels en stamppotten. Maar je kunt er nog veel meer mee. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere boerenkool pesto of verwerk het in een pasta. De Toscaanse variant, cavolo nero, is ook erg smaakvol. Lekkere gerechten met boerenkool zijn:

Paddenstoelen
Het paddenstoelenseizoen begint al in de herfst. Maar ook in de winter zijn de paddenstoelen nog volop verkrijgbaar. Van oesterzwammen tot aan eekhoorntjesbrood en van portobello’s tot aan de klassieke champignon. Je kunt er heerlijke dingen mee maken. Denk aan een lekkere, warme soep of een pastagerecht met paddenstoelen en truffel. Yum! Lekkere gerechten met paddenstoelen zijn:

Prei en ui
Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt twee soorten prei, winterprei en zomerprei. De winterprei is dikker en steviger. Prei behoort tot de lookfamilie, samen met onder andere ui, knoflook en bieslook. Uien heb je in verschillende soorten en maten. Van rode ui tot de bosui en de lente ui. Deze groenten kenmerken zich door de typische, kruidachtige smaak. Lekkere gerechten met prei en/of ui zijn:

In de seizoenskalender voor de herfst heb ik al heel veel tips gegeven voor lekkere recepten met koolsoorten, pompoen en wortelen. Kijk daar zeker ook even voor wat receptinspiratie.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in