fbpx
Menu

One pot: Romige knolselderijsoep met paddestoelen en Gruyère kaas

Maak jij weleens iets met knolselderij? Misschien zie je ze heel vaak liggen en denk je wat kun je daar dan mee. Nou soep maken! De smaak is lekker aards en past daarmee perfect bij paddestoelen (die ook aards smaken) en samen met gruyère krijg je een hele lekkere romige knolselderijsoep. 

Ik geef toe ze zien er wat raar uit. Zo’n knol en dan met die wortels aan de onderkant. Het grappig is dat knolselderij wordt geteeld voor alles van de plant. De knol (de wortels dus), bleekselderij (de stelen van de plant) en de blaadjes als bladselderij (kruiden). Wanneer je net als ik voor twee personen kookt kun je met zo’n knol twee gerechten maken. Bijvoorbeeld een puree en een soep.

Deze romige knolselderijsoep maak je ook nog eens lekker in één pan. Scheelt je weer afwas! Eerst bak je de paddestoelen in de pan mooi bruin. Daarna bak je knoflook en een ui in de pan. Je voegt wat salie toe en dan de stukjes knolselderij en aardappel. Wat bouillon en dan laat je de soep 20 minuten zachtjes koken. Pureer dan de knolselderijsoep mooi glad. Zet terug op het vuur en roer de geraspte gruyère er door. Tot slot doe je de paddestoelen terug om ze weer wat op te warmen.

romige knolselderijsoep

romige knolselderijsoep

Ingrediënten voor 4 personen 
250 gr paddestoelenmix
1 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
4 blaadjes verse salie
700 gr knolselderij, geschild en in blokjes van 2cm
350 gr kruimige aardappels, geschild en in blokjes van 2cm
500 ml groentebouillon
200 gr gruyère kaas, geraspt
peper en zout

Zo maak je het
Doe olijfolie in de pan, bak de paddestoelen mooi goudbruin. Bestrooi ze met wat peper en zout. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Draai het vuur laag en fruit een fijngesneden ui en fijngesneden knoflook samen met de salie blaadjes voor 4 minuten in de pan. Voeg de blokjes knolselderij en aardappel toe. Schep goed om en bak 2 minuten mee. Giet de groentebouillon er bij zodat de groenten net onder staan. Laat 20 minuten zachtjes koken.

Wanneer de groenten gemakkelijk kunt inprikken met een vork kun je ze met een staafmixer pureren. Breng op smaak met wat peper en zout. Zet de soep opnieuw op laag vuur en roer de helft van de gruyère kaas door de soep. Roer dan ook de gebakken paddestoelen door de soep. Verdeel de soep over de kommen. Lekker met boerenbrood. Wanneer je de knolselderijsoep minder dik wilt voeg je nog wat groentebouillon toe.

let op: gruyère kaas is subtiel van smaak, wanneer je de kaas echt heel goed wilt proeven gebruik dan bijvoorbeeld een belegen kaas.

romige knolselderijsoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

14 reacties

  • Mary -Ann
    1 februari 2019 om 21:17

    Erg lekker. Ik heb er inderdaad meer bouillon bij gedaan, maar de smaak is echt verrassend. Ik ben een groot liefhebber van soepjes, en vond het leuk om weer iets anders te doen dan knolselderij in de erwtensoep.

    Beantwoorden
  • Jessica
    30 januari 2019 om 22:15

    De soep is heerlijk van smaak, maar ook ik vond hem aan de erg dikke kant. Werd meer een puree dan een soepje, zou er zeker 250ml bouillon extra bij doen.

    Beantwoorden
  • frank
    29 december 2018 om 17:23

    Lekker van smaak, maar met deze hoeveelheden, werd het een echte maaltijd soep met de dikte van een erwtensoep. In de beschrijving lijkt het alsof de salieblaadjes mee moeten worden gepureerd, maar op de foto's is dat niet zo. Ik heb ze gepureerd, wat ook zeker lekker smaakte.

    Beantwoorden
  • Esther Draaijer
    22 december 2018 om 12:20

    Hallo Pauline, kan ik de soep invriezen? Met of zonder de paddestoelen en/of gruyère?

    Beantwoorden
  • Rozemarijn Hessesl
    8 april 2018 om 11:38

    Lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden
  • Truusje - De Sandwichformule
    19 januari 2018 om 09:07

    Wat ik me afvraag, gebruiken jullie een filter over de foto's?

    Beantwoorden
  • Esther
    16 januari 2018 om 19:09

    Heb je ook nog tips om deze soep te maken alleen dan zonder aardappelen?

    Beantwoorden
  • Carola
    16 januari 2018 om 13:05

    Lijkt mij heerlijk dit. Maar lees ik dit goed, er moet dus 2x 250 gr paddenstoelenmix in?

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 januari 2018 om 14:02

    Oeps dat is een foutje. Een keer is voldoende, heb het aangepast.

    Beantwoorden
  • Kirsten
    11 maart 2018 om 18:27

    Het staat er nog steeds 2x in, toch?

    Beantwoorden
  • Malou | Blonde Blossom
    16 januari 2018 om 11:55

    Wat een heerlijk receptje is dit! De combinatie knolselderij en paddenstoelen lijkt me heerlijk. lekker aards vooral. En dan ook nog eens met die kaas! Het water loopt me ook echt in de mond door je mooie foto's. Malou x

    Beantwoorden
  • Kylie Verhoeven
    16 januari 2018 om 11:44

    Ziet er lekker uit! Als je niet van paddestoelen houd door wat zou je dat kunnen vervangen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 januari 2018 om 14:03

    Je kan het weglaten, dan heb je alsnog een lekker soepje.

    Beantwoorden
  • Joyce - LemonyLifeNL
    16 januari 2018 om 10:48

    Dat ziet er echt heerlijk uit!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen