Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep met spek

Je zou denken dat deze Groninger mosterdsoep met spek vaak bij ons op tafel stond vroeger. Aangezien wij allebei geboren en getogen zijn op het Groninger platteland. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Bij ons thuis aten we vaker kippen, groenten,- en tomatensoep. Het heeft dus heel lang geduurd voordat ik een keer Groninger mosterdsoep at. Mijn eerste ervaring was de welbekende soep uit zak. Deze kocht ik eens in mijn studententijd. Destijds vond ik het niet lekker en daardoor heb ik me niet meer echt gewaagd aan de mosterdsoep. Stom eigenlijk! Want dat het niet lekker was, kwam natuurlijk doordat het een kant-en-klare soep uit een zak was. En deze kan absoluut niet tippen aan de zelfgemaakte, verse Groninger mosterdsoep. Sinds ik deze geproefd heb, ben ik helemaal om.

Groninger mosterd vind ik de lekkerste mosterd die er is. Lekker pittig! Dat proef je ook terug in deze Groninger mosterdsoep. En daar hou ik van. In combinatie met de lichtpittige prei en de zoute spekjes is het een heerlijke, hartverwarmende en stevige soep. Lekker voor tijdens de koude januari dagen. Ik kan niet wachten om deze soep weer te gaan maken. Even weer terug naar m’n roots, het hoge noorden. Gelukkig kun je deze soep overal maken en hoef je er niet voor naar Groningen. Heb jij wel eens Groninger mosterdsoep gehad? En wat vond je er van?

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kleine prei
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr roomboter
40 gr bloem
1 liter kippenbouillon
3 el Groninger mosterd
Scheutje room
200 gr spekreepjes
Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de kleine prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.

Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of 5 mee, maar laat het niet bruin kleuren. Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet zanderig aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.

Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon toe. Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is. Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.

Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.

Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en nog wat preiringetjes.

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Zelfgemaakte bounty's
Weekendbites: Blueberry pancakes à la Ihop
Bewaar
19 Comments
  • G A van Geffen

    9 april 2018 at 18:16 Beantwoorden

    Hoi hoi de soep was super lekker alleen heb ik nu nog wat over kan je dit ook invriezen

  • Fen

    31 maart 2018 at 16:29 Beantwoorden

    Kan ik deze soep een dag van te voren al maken?

  • Mariska

    28 maart 2018 at 22:40 Beantwoorden

    Kan ik de bloem ook weglaten? (Ivm koolhydraatarm dieet) of vervangen door iets?

    • Annika

      29 maart 2018 at 13:10 Beantwoorden

      Ja je kunt het weglaten, dan wordt de soep iets minder gebonden.

  • Albert van Koot

    23 maart 2018 at 12:43 Beantwoorden

    Heerlijk. Ik heb het niet gepureerd . En bouillon was niet van de kip. Super lekker

  • Gerda van Heukelem

    22 februari 2018 at 15:53 Beantwoorden

    Hallo Pauline,

    Ik heb de soep net gemaakt heerlijk.
    We gaan er van genieten

  • Daniëlle

    30 januari 2018 at 14:52 Beantwoorden

    Lekker soepje! Die ga ik zeker een keertje proberen!

  • Mariet

    17 januari 2018 at 19:37 Beantwoorden

    of met gerookte zalm 😉 ipv spekjes

    • Mariet

      17 januari 2018 at 19:41 Beantwoorden

      ik bedoel de zalmsnippers… evt eerst warm maken en op het laatst toevoegen mmmm

  • L.de Benis

    15 januari 2018 at 18:40 Beantwoorden

    Kan de Groningse mosterd ook vervangen worden door Doesburgse?

  • Marleen Dorleijn

    14 januari 2018 at 20:45 Beantwoorden

    Vandaag deze soep gemaakt. Heerlijk!!! En makkelijk te maken. Ik ga ‘m.zeker vaker maken..

  • Gerdien

    14 januari 2018 at 17:43 Beantwoorden

    Echt een heerlijke soep!! Dank je wel!

  • Hana

    14 januari 2018 at 16:33 Beantwoorden

    Mijn vader (echte Groninger) maakt hem ook ongeveer zo, maar gebruikt champignon bouillon zodat hij ook voor de vele vega’s in onze familie kan (wel met spekjes apart natuurlijk).

  • Josee

    13 januari 2018 at 18:11 Beantwoorden

    Vanmiddag gemaakt, lekker!

  • Malou | Blonde Blossom

    13 januari 2018 at 15:08 Beantwoorden

    Mijn huisgenootje heeft weleens mosterdsoep gemaakt uit zo’n zak, maar daar werd ik echt niet blij van. Deze lijkt me wel lekker zeg, met die spekjes! Ik ga ‘m volgende week eens uitproberen. Malou x

  • Albert

    13 januari 2018 at 09:16 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk Pauline, die gaan we proberen

    Misschien ook nog lekkere wintergerechten uit groningen ???

    Groetjes Albertje

Plaats een reactie