Menu

Groninger mosterdsoep met spek

Je zou denken dat deze Groninger mosterdsoep met spek vaak bij ons op tafel stond vroeger. Aangezien wij allebei geboren en getogen zijn op het Groninger platteland. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Bij ons thuis aten we vaker kippen, groenten,- en tomatensoep. Het heeft dus heel lang geduurd voordat ik een keer Groninger mosterdsoep at. Mijn eerste ervaring was de welbekende soep uit zak. Deze kocht ik eens in mijn studententijd. Destijds vond ik het niet lekker en daardoor heb ik me niet meer echt gewaagd aan de mosterdsoep. Stom eigenlijk! Want dat het niet lekker was, kwam natuurlijk doordat het een kant-en-klare soep uit een zak was. En deze kan absoluut niet tippen aan de zelfgemaakte, verse Groninger mosterdsoep. Sinds ik deze geproefd heb, ben ik helemaal om.

Groninger mosterd vind ik de lekkerste mosterd die er is. Lekker pittig! Dat proef je ook terug in deze Groninger mosterdsoep. En daar hou ik van. In combinatie met de lichtpittige prei en de zoute spekjes is het een heerlijke, hartverwarmende en stevige soep. Lekker voor tijdens de koude januari dagen. Ik kan niet wachten om deze soep weer te gaan maken. Even weer terug naar m’n roots, het hoge noorden. Gelukkig kun je deze soep overal maken en hoef je er niet voor naar Groningen. Heb jij wel eens Groninger mosterdsoep gehad? En wat vond je er van?

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kleine prei
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr roomboter
40 gr bloem
1 liter kippenbouillon
3 el Groninger mosterd
Scheutje room
200 gr spekreepjes
Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de kleine prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.

Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of 5 mee, maar laat het niet bruin kleuren. Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet zanderig aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.

Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon en de prei toe. Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is. Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.

Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.

Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en nog wat preiringetjes.

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

42 reacties

 • Kitty Wassen
  18 november 2019 om 18:22

  Je voorkomt klontjes hierdoor!

 • Bo Bakker
  25 september 2019 om 21:24

  Je kan er een zomers soepje van maken door het sap van 1 sinasappel aan toe te voegen, Lekker fris!

 • Pauline
  28 augustus 2019 om 09:56

  Nou wat leuk om te horen, dankjewel.

 • Egbert koetsier
  20 augustus 2019 om 13:12

  Hoi Pauline, Ik gebruik met grote regelmaat jou recepten, maar voor deze mosterdsoep wil ik graag een opmerking achterlaten. Nadat ik in menig horeca zaakje een ranzige mosterdsoep kreeg en af en toe een goede heb ik twee weken geleden zelf gemaakt. Zo eenvoudig (hoe kun je m verpesten?) maar echt goddelijk heerlijk. Gisteren weer gemaakt en ook weer verrukkelijk. Bedankt

 • Pauline
  11 augustus 2019 om 11:24

  Dat is de manier waarop je gebonden soep maakt. Je kan ook koude bouillon toevoegen. Het hoe en waarom weet ik eerlijk gezegd ook niet ;)

 • Cisca Deurloo
  10 augustus 2019 om 10:47

  Hoi Pauline, ik wil deze soep graag gaan maken, maar wil vragen waarom je het mengsel eerst moet laten afkoelen alvorens je het weer verwarmt en de bouillon erbij doet. Vriendelijke groet Cisca

 • Annika
  23 juli 2019 om 12:06

  Graag gedaan! :)

 • Chantal
  16 juli 2019 om 18:30

  heeeeeeeerlijk!! heb niet zo veel prei erin gedaan, maar een klein stukje en ter garnering een beetje en ik vind de soep zoo lekker.. bedankt voor het recept!!

 • Rolie Groninger
  28 maart 2019 om 21:03

  Helemaal goed

 • Pauline
  4 maart 2019 om 08:27

  Oh heerlijk die worst erin.

 • Ellen
  3 maart 2019 om 13:23

  Hmmm zojuist geprobeerd. Idd iets minder prei ivm de groene kleur. En ipv kippen-, tuinkruidenbouillon gebruikt (want dat had ik in huis). Ik had geen room dus heb wat melk gebruikt. En als echte Groninger heb ik in plakjes gesneden droge worst erin gedaan. Lekkere smaak door de kruidnagel van de worst en het zacht romige van de soep!

 • Inge
  26 februari 2019 om 12:54

  Ik wil de soep morgen graag maken, maar ik mag niet al te scherp eten. Wordt de mosterd milder van smaak doordat je er soep van maakt? Of is de soep pittig?

 • Eric
  16 februari 2019 om 15:54

  Heerlijk soepje en eenvoudig te maken. Wel even, de afkorting van gram is g. De afkorting gr staat voor graden.

 • Ingrid Dijkstra-Nijdam
  18 januari 2019 om 20:07

  Niks lekkerder dan een bordje Groningse mosterdsoep. Als rasechte Groninger kan die niet ontbreken. Ik maak hem altijd met groente bouillon en omdat ik zelf niet tegen varkensvlees kan doe ik de spekjes apart. Heb hem ook wel eens met zalm gegeten maar lang niet zo lekker

 • Myrna van der Molen
  15 januari 2019 om 18:22

  Mijn soep ziet een beetje groen...iets teveel prei erin denk ik. Ik heb grove mosterd en honingmosterd er in gedaan. Ben benieuwd

 • Hillie de Vries-Helmus
  15 januari 2019 om 12:46

  Ik maak deze soep geregeld. Omdat ik aan mijn tong ben geopereerd kan ik slecht brood eten en zijn zulke recepten voor mij een uitkomst. Elke keer geniet ik er weer van!

 • Grietje Akkerman-Koobs
  12 december 2018 om 10:11

  Wat voor erom moet ik gebruiken?

 • Annika
  5 december 2018 om 08:01

  Wat goed om te horen, dank je!

 • Bianca Eisinga
  4 december 2018 om 05:56

  Ik heb de soep, afgelopen zondag gemaakt, toen wij pakjesavond gingen vieren, en hij viel zeer goed in de smaak! Er werd zelfs gezegd, dat de soep net zo smaakt als bij een Van Der Valk restaurant, nou als dat nog geen compliment is! Super bedankt voor dit recept!

 • Pauline
  3 december 2018 om 15:09

  Oeps, tegelijk met de bouillon.

 • Anne
  28 november 2018 om 16:02

  Hoihoi, ik wil deze van het weekend gaan maken want hij lijkt me heerlijk. Alleen zie ik niet helemaal wanneer ik de prei nou precies moet toevoegen? En is 200gram prei voldoende?

 • Irma
  27 augustus 2018 om 09:08

  Net uitgeprobeerd en smaakt heerlijk! Straks maken voor ca 10 Limburgse ouderen van de Dorps Dagvoorziening..(wel met Limburgse mosterd ipv van Groningse )

 • Naadya
  22 augustus 2018 om 18:25

  Heel random dit, en ik zal wel gek zijn, maar... Mardie!?

 • Pauline
  10 april 2018 om 10:17

  Ja dat kan wel!

 • G A van Geffen
  9 april 2018 om 18:16

  Hoi hoi de soep was super lekker alleen heb ik nu nog wat over kan je dit ook invriezen

 • Pauline
  3 april 2018 om 13:00

  Yes dat kan zeker!

 • Fen
  31 maart 2018 om 16:29

  Kan ik deze soep een dag van te voren al maken?

 • Annika
  29 maart 2018 om 13:10

  Ja je kunt het weglaten, dan wordt de soep iets minder gebonden.

 • Mariska
  28 maart 2018 om 22:40

  Kan ik de bloem ook weglaten? (Ivm koolhydraatarm dieet) of vervangen door iets?

 • Albert van Koot
  23 maart 2018 om 12:43

  Heerlijk. Ik heb het niet gepureerd . En bouillon was niet van de kip. Super lekker

 • Gerda van Heukelem
  22 februari 2018 om 15:53

  Hallo Pauline, Ik heb de soep net gemaakt heerlijk. We gaan er van genieten

 • Daniëlle
  30 januari 2018 om 14:52

  Lekker soepje! Die ga ik zeker een keertje proberen!

 • Mariet
  17 januari 2018 om 19:41

  ik bedoel de zalmsnippers... evt eerst warm maken en op het laatst toevoegen mmmm

 • Mariet
  17 januari 2018 om 19:37

  of met gerookte zalm ;) ipv spekjes

 • Pauline
  16 januari 2018 om 14:04

  Tuurlijk :)

 • L.de Benis
  15 januari 2018 om 18:40

  Kan de Groningse mosterd ook vervangen worden door Doesburgse?

 • Marleen Dorleijn
  14 januari 2018 om 20:45

  Vandaag deze soep gemaakt. Heerlijk!!! En makkelijk te maken. Ik ga 'm.zeker vaker maken..

 • Gerdien
  14 januari 2018 om 17:43

  Echt een heerlijke soep!! Dank je wel!

 • Hana
  14 januari 2018 om 16:33

  Mijn vader (echte Groninger) maakt hem ook ongeveer zo, maar gebruikt champignon bouillon zodat hij ook voor de vele vega's in onze familie kan (wel met spekjes apart natuurlijk).

 • Josee
  13 januari 2018 om 18:11

  Vanmiddag gemaakt, lekker!

 • Malou | Blonde Blossom
  13 januari 2018 om 15:08

  Mijn huisgenootje heeft weleens mosterdsoep gemaakt uit zo'n zak, maar daar werd ik echt niet blij van. Deze lijkt me wel lekker zeg, met die spekjes! Ik ga 'm volgende week eens uitproberen. Malou x

 • Albert
  13 januari 2018 om 09:16

  Lijkt me heerlijk Pauline, die gaan we proberen Misschien ook nog lekkere wintergerechten uit groningen ??? Groetjes Albertje

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.