Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep met spek

Je zou denken dat deze Groninger mosterdsoep met spek vaak bij ons op tafel stond vroeger. Aangezien wij allebei geboren en getogen zijn op het Groninger platteland. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Bij ons thuis aten we vaker kippen, groenten,- en tomatensoep. Het heeft dus heel lang geduurd voordat ik een keer Groninger mosterdsoep at. Mijn eerste ervaring was de welbekende soep uit zak. Deze kocht ik eens in mijn studententijd. Destijds vond ik het niet lekker en daardoor heb ik me niet meer echt gewaagd aan de mosterdsoep. Stom eigenlijk! Want dat het niet lekker was, kwam natuurlijk doordat het een kant-en-klare soep uit een zak was. En deze kan absoluut niet tippen aan de zelfgemaakte, verse Groninger mosterdsoep. Sinds ik deze geproefd heb, ben ik helemaal om.

Groninger mosterd vind ik de lekkerste mosterd die er is. Lekker pittig! Dat proef je ook terug in deze Groninger mosterdsoep. En daar hou ik van. In combinatie met de lichtpittige prei en de zoute spekjes is het een heerlijke, hartverwarmende en stevige soep. Lekker voor tijdens de koude januari dagen. Ik kan niet wachten om deze soep weer te gaan maken. Even weer terug naar m’n roots, het hoge noorden. Gelukkig kun je deze soep overal maken en hoef je er niet voor naar Groningen. Heb jij wel eens Groninger mosterdsoep gehad? En wat vond je er van?

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kleine prei
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr roomboter
40 gr bloem
1 liter kippenbouillon
3 el Groninger mosterd
Scheutje room
200 gr spekreepjes
Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de kleine prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.

Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of 5 mee, maar laat het niet bruin kleuren. Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet zanderig aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.

Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon toe. Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is. Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.

Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.

Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en nog wat preiringetjes.

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Zelfgemaakte bounty's
Weekendbites: Blueberry pancakes à la Ihop
Bewaar
10 Comments
 • Mariet

  17 januari 2018 at 19:37 Beantwoorden

  of met gerookte zalm 😉 ipv spekjes

  • Mariet

   17 januari 2018 at 19:41 Beantwoorden

   ik bedoel de zalmsnippers… evt eerst warm maken en op het laatst toevoegen mmmm

 • L.de Benis

  15 januari 2018 at 18:40 Beantwoorden

  Kan de Groningse mosterd ook vervangen worden door Doesburgse?

 • Marleen Dorleijn

  14 januari 2018 at 20:45 Beantwoorden

  Vandaag deze soep gemaakt. Heerlijk!!! En makkelijk te maken. Ik ga ‘m.zeker vaker maken..

 • Gerdien

  14 januari 2018 at 17:43 Beantwoorden

  Echt een heerlijke soep!! Dank je wel!

 • Hana

  14 januari 2018 at 16:33 Beantwoorden

  Mijn vader (echte Groninger) maakt hem ook ongeveer zo, maar gebruikt champignon bouillon zodat hij ook voor de vele vega’s in onze familie kan (wel met spekjes apart natuurlijk).

 • Josee

  13 januari 2018 at 18:11 Beantwoorden

  Vanmiddag gemaakt, lekker!

 • Malou | Blonde Blossom

  13 januari 2018 at 15:08 Beantwoorden

  Mijn huisgenootje heeft weleens mosterdsoep gemaakt uit zo’n zak, maar daar werd ik echt niet blij van. Deze lijkt me wel lekker zeg, met die spekjes! Ik ga ‘m volgende week eens uitproberen. Malou x

 • Albert

  13 januari 2018 at 09:16 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk Pauline, die gaan we proberen

  Misschien ook nog lekkere wintergerechten uit groningen ???

  Groetjes Albertje

Plaats een reactie