fbpx

Groninger mosterdsoep met spek

Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep met spek

Je zou denken dat deze Groninger mosterdsoep met spek vaak bij ons op tafel stond vroeger. Aangezien wij allebei geboren en getogen zijn op het Groninger platteland. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Bij ons thuis aten we vaker kippen, groenten,- en tomatensoep. Het heeft dus heel lang geduurd voordat ik een keer Groninger mosterdsoep at. Mijn eerste ervaring was de welbekende soep uit zak. Deze kocht ik eens in mijn studententijd. Destijds vond ik het niet lekker en daardoor heb ik me niet meer echt gewaagd aan de mosterdsoep. Stom eigenlijk! Want dat het niet lekker was, kwam natuurlijk doordat het een kant-en-klare soep uit een zak was. En deze kan absoluut niet tippen aan de zelfgemaakte, verse Groninger mosterdsoep. Sinds ik deze geproefd heb, ben ik helemaal om.

Groninger mosterd vind ik de lekkerste mosterd die er is. Lekker pittig! Dat proef je ook terug in deze Groninger mosterdsoep. En daar hou ik van. In combinatie met de lichtpittige prei en de zoute spekjes is het een heerlijke, hartverwarmende en stevige soep. Lekker voor tijdens de koude januari dagen. Ik kan niet wachten om deze soep weer te gaan maken. Even weer terug naar m’n roots, het hoge noorden. Gelukkig kun je deze soep overal maken en hoef je er niet voor naar Groningen. Heb jij wel eens Groninger mosterdsoep gehad? En wat vond je er van?

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kleine prei
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr roomboter
40 gr bloem
1 liter kippenbouillon
3 el Groninger mosterd
Scheutje room
200 gr spekreepjes
Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de kleine prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.

Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of 5 mee, maar laat het niet bruin kleuren. Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet zanderig aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.

Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon en de prei toe. Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is. Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.

Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.

Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en nog wat preiringetjes.

Groninger mosterdsoepGroninger mosterdsoepGroninger mosterdsoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Zelfgemaakte bounty's
Weekendbites: Blueberry pancakes à la Ihop
Bewaar

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

25 Comments
 • Bianca Eisinga

  4 december 2018 at 05:56 Beantwoorden

  Ik heb de soep, afgelopen zondag gemaakt, toen wij pakjesavond gingen vieren, en hij viel zeer goed in de smaak! Er werd zelfs gezegd, dat de soep net zo smaakt als bij een Van Der Valk restaurant, nou als dat nog geen compliment is! Super bedankt voor dit recept!

 • Anne

  28 november 2018 at 16:02 Beantwoorden

  Hoihoi, ik wil deze van het weekend gaan maken want hij lijkt me heerlijk. Alleen zie ik niet helemaal wanneer ik de prei nou precies moet toevoegen?
  En is 200gram prei voldoende?

 • Irma

  27 augustus 2018 at 09:08 Beantwoorden

  Net uitgeprobeerd en smaakt heerlijk! Straks maken voor ca 10 Limburgse ouderen van de Dorps Dagvoorziening..(wel met Limburgse mosterd ipv van Groningse )

 • G A van Geffen

  9 april 2018 at 18:16 Beantwoorden

  Hoi hoi de soep was super lekker alleen heb ik nu nog wat over kan je dit ook invriezen

 • Fen

  31 maart 2018 at 16:29 Beantwoorden

  Kan ik deze soep een dag van te voren al maken?

 • Mariska

  28 maart 2018 at 22:40 Beantwoorden

  Kan ik de bloem ook weglaten? (Ivm koolhydraatarm dieet) of vervangen door iets?

  • Annika

   29 maart 2018 at 13:10 Beantwoorden

   Ja je kunt het weglaten, dan wordt de soep iets minder gebonden.

 • Albert van Koot

  23 maart 2018 at 12:43 Beantwoorden

  Heerlijk. Ik heb het niet gepureerd . En bouillon was niet van de kip. Super lekker

 • Gerda van Heukelem

  22 februari 2018 at 15:53 Beantwoorden

  Hallo Pauline,

  Ik heb de soep net gemaakt heerlijk.
  We gaan er van genieten

 • Daniëlle

  30 januari 2018 at 14:52 Beantwoorden

  Lekker soepje! Die ga ik zeker een keertje proberen!

 • Mariet

  17 januari 2018 at 19:37 Beantwoorden

  of met gerookte zalm 😉 ipv spekjes

  • Mariet

   17 januari 2018 at 19:41 Beantwoorden

   ik bedoel de zalmsnippers… evt eerst warm maken en op het laatst toevoegen mmmm

 • L.de Benis

  15 januari 2018 at 18:40 Beantwoorden

  Kan de Groningse mosterd ook vervangen worden door Doesburgse?

 • Marleen Dorleijn

  14 januari 2018 at 20:45 Beantwoorden

  Vandaag deze soep gemaakt. Heerlijk!!! En makkelijk te maken. Ik ga ‘m.zeker vaker maken..

 • Gerdien

  14 januari 2018 at 17:43 Beantwoorden

  Echt een heerlijke soep!! Dank je wel!

 • Hana

  14 januari 2018 at 16:33 Beantwoorden

  Mijn vader (echte Groninger) maakt hem ook ongeveer zo, maar gebruikt champignon bouillon zodat hij ook voor de vele vega’s in onze familie kan (wel met spekjes apart natuurlijk).

  • Naadya

   22 augustus 2018 at 18:25 Beantwoorden

   Heel random dit, en ik zal wel gek zijn, maar… Mardie!?

 • Josee

  13 januari 2018 at 18:11 Beantwoorden

  Vanmiddag gemaakt, lekker!

 • Malou | Blonde Blossom

  13 januari 2018 at 15:08 Beantwoorden

  Mijn huisgenootje heeft weleens mosterdsoep gemaakt uit zo’n zak, maar daar werd ik echt niet blij van. Deze lijkt me wel lekker zeg, met die spekjes! Ik ga ‘m volgende week eens uitproberen. Malou x

 • Albert

  13 januari 2018 at 09:16 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk Pauline, die gaan we proberen

  Misschien ook nog lekkere wintergerechten uit groningen ???

  Groetjes Albertje

Plaats een reactie